Medicatie is bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Denk aan anticonceptie voor jonge vrouwen of medicatie voor een chronische ziekte bij ouderen. De meeste mensen zijn wel bekend met vervelende bijwerkingen van medicijnen. Maar wist je dat medicijngebruik ook kan leiden tot voedingstekorten? En dat bepaalde voeding juist ook een negatief effect kan hebben op medicatie?
Chronische ziekten bij ouderen
Met de jaren krijgen steeds meer mensen last van chronische ziekten zoals diabetes, arteriosclerose of hart- en vaatziekten. Bij chronische ziekten hoort chronische medicatie. De oudere mensen onder ons zijn meestal grootverbruikers van deze medicatie, en vaak ook nog in combinatie met andere medicijnen. Door het vele gebruik is er meer risico op bijwerkingen. Daarbij is vaak de voedingsstatus onder de maat. Eén op de vijf ouderen blijkt ondervoed te zijn. We zien dan ook dat ondervoeding en chronisch medicijngebruik kan leiden tot voedingstekorten. Dit wordt ook wel nutriëntenverlies genoemd.
Mineralen en vitamines voor een goede gezondheid
Nutriënten zijn belangrijk om ziekten te voorkomen en om gezond te blijven. Mineralen en vitaminen zijn nutriënten, deze heeft je lichaam nodig om functies goed uit te kunnen oefenen, lichaamscellen te delen en lichaamscellen te helen. Een aanvulling van deze voedingsstoffen verbetert vaak al de voedingsstatus én het vermindert bijwerkingen: een dubbele winst dus!
Let op de combinatie van voedingssupplementen en medicijngebruik
We hebben gezien dat het aanvullen van je voedingsstoffen helpt om bijwerkingen te verminderen en een voedingstekort op te vullen. Het aanvullen van voedingsstoffen kan door middel van het eten van goede voeding, maar je kunt ook voedingssupplementen innemen. Daarentegen is het wel belangrijk dat je niet op eigen initiatief allerlei voedingssupplementen gaat innemen, want deze kunnen van invloed zijn op je medicatie. Hieronder staan soorten voeding opgenoemd die een negatief effect kunnen hebben op medicatie.
Grapefruitsap in combinatie met medicatie
Grapefruitsap kan de werking verminderen van:
- Cholesterolverlagende medicatie
- Bloeddrukverlagende medicatie
- Medicatie voor astma
- Hartmedicatie
- Slaapmedicatie
- Medicatie voor allergieën
Drop in combinatie met medicatie
Een dropje eten op zijn tijd kan, maar overmatig drop eten kan de werking verminderen van diuretica. Ook kan het eten van drop het ontstaan van hypokaliëmie bevorderen.
Cranberrysap in combinatie met medicatie
Cranberrysap staat bekend als goed voedingsmiddel tegen blaasontsteking. Daarentegen kan cranberrysap een verhoogd risico geven op bloedingen. Daarnaast kan consumptie van grotere hoeveelheden cranberrysap een negatief effect hebben op antistollingsmedicatie zoals Anticoagulantia en op protonpomremmers zoals maagzuurremmers.
Sojamelk in combinatie met medicatie
Als laatste voorbeeld kan ook sojamelk een negatief effect hebben op bepaalde medicijnen. Het vermindert de werking van Warfarine (een antistollingsmiddel) en van Levothyroxine (schildkliermedicatie).
Meer informatie?
Ben je er niet zeker van of bepaalde voedingsmiddelen van invloed zijn op jouw medicatie? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts of apotheek. Wil je graag advies over hoe je jouw medicatie kan ondersteunen/ aanvullen met voeding? Neem dan contact op met Praktijk de Waterlely. Dan kijken we samen welke voeding past bij jouw medicatie en welke voedingssupplementen daar een aanvulling op kunnen zijn!
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!