Migraine

Migraine wordt vaak veroorzaakt door hormonale schommelingen, zoals tijdens je menstruatie.

Migraine

ten groot deel van je leven heb je te maken met je menstruaties. Voor veel vrouwen betekent dit ongemak, want  vaak gaat de menstruatie gepaard met vervelende migraine. Een probleem dat voor veel vrouwen elke keer weer terug blijkt te komen.  

 

 

Op deze pagina 10 tips om beter met je migraine om te gaan.

 

 

Migraine en je menstruatie

Migraine is vaak afhankelijk van schommelende hormoonspiegels, net voor je menstruatie daalt het hormoon oestrogeen en een veel voorkomend probleem is dan migraine. Heb je ook last van migraine rond je eisprong dan wordt dat ook wel gezien als een vorm van het premenstrueel syndroom PMS.

 

 

10 tips om migraine zelf te behandelen

 

 1. Beperk het eten van koolhydraatrijke maaltijden

Een koolhydraatrijk voedingspatroon zorgt voor een verhoogde afgifte van insuline. Insuline wordt verwerkt door de lever. Een vermindering van koolhydraatrijke maaltijden zorgt ervoor dat de lever ontlast wordt en meer ontgiftings capaciteit heeft voor het afbreken van je overtollige hormonen.

 

 

 1. Eet meer eiwitten, goede  vetten en groenten

Goede vetten bevatten bouwstoffen die het lichaam nodig heeft om daar o.a. hormonen uit te kunnen maken. Bouwstoffen die je juist nodig hebt om je hormoonbalans op orde te krijgen. Goede vetten vind je o.a. in: avocado – lijnzaad – roomboter – olijfolie – zalm – haring – forel. Eiwitten zijn o.a. bouwstoffen voor onze neurotransmitters, de voorloper stofjes van onze hormonen. Goede eiwitten vind je in vlees – noten – peulvruchten – zeewier.

In je menstruatie heb je te maken met verschillende hormonen. Op het moment dat je gaat menstrueren daalt het hormoon oestrogeen, en dat moet wel goed afgebroken worden door je lever. Het eten van veel groenten helpt je lever om het overtollige hormoon oestrogeen af te breken. Groene groenten, en dan met name de koolsoorten (minimaal 500 gram per dag) zorgen ervoor dat je lever extra hulp krijgt bij het afbreken van jouw overtollige hormonen.

 

 1. Weet jij welke voeding je kunt verdragen?

Zelf ben ik erg enhousiast over de voedselintolerantie test. Vaak zie in in de praktijk dat mensen dagelijks met smaak hun boterhammtje met kaas  nuttigen, terwijl hun lichaam daar toch heel anders over denkt!

Een voedselintolerantie test toont aan op welke voeding jij een specifieke gevoeligheid hebt. En die gevoeligheid kan zich uiten als migraine .

Wil je er meer over weten kijk dan op deze website on het kopje  ImuPro voedselintolerantie test, daar staat uitbegreid beschreven wat een overgevoeligheid voor voedsel inhoudt.

 

 

 1. Intermittent fasting

Intermittent fasting is een eenvoudige manier om je lichaam te dwingen dat opgeslagen lichaamsvet beter beschikbaar komt. Je insulinegevoeligheid neemt enorm toe waardoor er meer minder insuline aangemaakt hoeft te worden. Je lichaam begint met oude cellen op te schonen, een eenvoudige manier dus om je lever te ondersteunen en daarmee ook je hormonen. Lees er alles over in het blog https://praktijkdewaterlely.nl/intermittent-fasting-goed-en-gezond-voor-lichaam-en-geest/

 

 1. Vermijd hormoon verstorende stoffen

Hormoonverstoorders zitten in allerlei producten, het zijn stoffen die veelal afkomstig zijn uit de grondstof aardolie en die door de petrochemische industrie worden verwerkt tot allerlei producten. Een kleine greep van producten: * Parabenen worden onder meer gebruikt in cosmetica – shampoo – scheerschuim – handcrème – massageolie – lotions – zonnecrème – lippenbalsem – douchegel en lippenstift.

 • Triclosan – is een krachtig bacteriedodende en schimmelwerende stof. Triclosan wordt veel toegevoegd aan cosmetische en hygiënische producten zoals deodorant – aftershave – make-up.
 • Bisfenol A – is een chemische stof die in veel plastic producten zit zoals bouwmaterialen – elektronica – plastic flessen – speelgoed

In het blog https://praktijkdewaterlely.nl/je-hormonen-weer-in-balans-brengen-migraine-opvliegers-menstruatie/ vind je nog veel meer informatie over hormoon verstorende stoffen.

  

 1. Stress

Stress is een groot woord, het wordt tegenwoordig vaak gebruikt, want het is ook overal. Maar de één ervaart wel meer stress dan de ander. Belangrijk om te weten dat stress een grootverbruiker is van je neurotransmitters. Neurotransmitters zijn weer grondstoffen voor je hormonen. Je ziet dan ook vaak dat hormonale schommelingen hand in hand gaan in tijden van veel stress. In mijn praktijk maak ik gebruik van het Neuro4profiel; een analyse die weergeeft hoe het met je grondstoffen (hormonen) is gesteld. Als je deze besteld in de webshop dan ontvang je na het invullen van de vragenlijst een mooi rapport waarop je precies kunt zien hoe het met jouw neurotransmitters en je stress level is gesteld.

 

 1. Lichaamsbeweging

Wist je dat beweging en zeker krachttraining je hormonen weer in balans brengen? Heb je niet zoveel met krachttraining zorg er dan in ieder geval voor dat je beweegt in de buitenlucht, lekker fietsen of wandelen in de natuur doet wonderen voor je hormonen.

  

 1. Migraine en je darmflora

Ook onze darmen vormen een belangrijke barrière tegen het slechte oestrogeen. Want onze darmen zorgen ervoor dat het slechte oestrogeen wordt uitgescheiden via de ontlasting. Is je darmflora niet op orde dan kunnen die specifieke darmbacteriën hun taak niet goed uitvoeren en zal het slechte oestrogeen niet uitgescheiden kunnen worden maar in het lichaam achterblijven.  Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je darmflora op orde is, en zodoende zijn je darmen een belangrijk orgaan om je hormonen weer in balans te krijgen. Hoe je dat kunt doen, dat lees je in mijn blog gezonde darmen en wat-je-nog-niet-wist-over-jouw-ontlasting. 

 

 

 1. Migraine en slapen

Je kent ze vast wel, mensen die in de volcontinue werken. Nachtdiensten draaien, in verschillende tijdzones werken. Mooi werk, maar wees lief voor je lichaam, want je bioritme raakt er wel door verstoord.  Voor een goede slaap maakt je lichaam het hormoon melatonine aan, dat zorgt voor een goede slaap. Maar ook heel belangrijk het zorgt ervoor dat je kunt herstellen in je slaap! En als je bioritme verstoord is geraakt, raakt je herstel ook in disbalans. Wat weer een slechte invloed heeft op je hormonen! Lees het volgende blog voor nog veel meer tips over slaapproblemen https://praktijkdewaterlely.nl/slaapproblemen/

Nog een extra tip voor het verminderen van je migraine. Migraine wordt vaak veroorzaakt door een tekort aan magnesium. Neem voor een heerlijke slaap zonder migraine, voeding dat rijk is aan magnesium, een supplement dat rijk is aan magnesium of een heerlijk voetenbadje. Lees alle andere tips over magnesium in de blog: magnesium het onmisbare mineraal. 

  


 1. Beperk het gebruik en alcohol en koffie

Een slaapmutjes kan toch geen kwaad zou je zeggen, maar wist je dat een glas alcohol je diepe slaap verstoort en daarmee ook de aanmaak van je goede hormonen. Hetzelfde geld voor nog laat koffiedrinken op de avond.

 

Meer informatie?

Wil je iets doen tegen je migraine? Of wil je weten welke voeding jouw lichaam wel en niet kan verdragen? Wij helpen je er graag bij! Maak een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat jouw migraine gaat verdwijnen.