Voor de aanmaak van vitamine D en een gezond immuunsysteem is het van belang om dagelijks tot een halfuur onbeschermd in de zon te zitten. Wil je toch langer in de zon zitten? Dan moet je jouw lichaam wél beschermen met een zonnebrandcrème. Er is een groot aanbod aan zonnebrandcrèmes verkrijgbaar bij drogisten, apotheken en natuurwinkels. Toch kun je nog het beste op zoek gaan naar een natuurlijke zonnebrand. In deze blog leg ik uit waarom!
De kwaliteit van zonnebrandcrèmes
De kwaliteit van de zonnebrand die je gebruikt is zeker belangrijk, en wel om de volgende 3 redenen:
- Voor een effectieve werking van de zonnebrand, moet je grote hoeveelheden smeren op alle lichaamsdelen die worden blootgesteld aan de zon. Ga je een dagje naar het strand? Dan gebruik je dus véél zonnebrandcrème. Als je er veel van gebruikt, wil je wel dat de zonnebrand veilig is, niet leidt tot huidallergieën én jou goed beschermt tegen de UV-straling.
- Ten tweede is het van belang dat de zonnebrandcrème niet wordt opgenomen in jouw huid, maar dat de crème erop blijft liggen. Natuurlijke zonnebrand bevat minerale filters: effectieve stoffen die wél op jouw huid blijven liggen.
- Als laatste geldt dat de effectieve stoffen van zonnebrand veranderen als je de fles in de zon laat liggen. De kwaliteit van jouw zonnebrand verslechtert dus, waardoor je meer kans hebt op o.a. verbranding.
Natuurlijke zonnebrand bevat géén chemische filters
Een zonnebrandcrème bevat minerale of chemische filters. De minerale filters zorgen ervoor dat de effectieve stoffen op jouw huid blijven liggen. Daarentegen zorgen chemische filters ervoor dat de huid deze stoffen opneemt. Helaas blijkt uit onderzoek onder dieren dat veel zonnebrandcrèmes chemicaliën bevatten die onze hormoonhuishouding verstoren:
- Ze hebben een negatieve invloed op voortplantingsorganen
- Vertragen de puberteit
- Veranderen de vruchtbare cyclus
- Verminderen het aantal spermacellen
- Veranderen de schildklierfunctie
Ook zorgen chemicaliën zoals retinylpalmitaat ervoor dat het risico op huidkanker verhoogt. Deze chemische stof in een zonnebrand is te herkennen als ‘is verrijkt met vitamine A’ op het etiket.
Kortom, de chemische filters in veel zonnebrandcrèmes bevatten toxische stoffen die jouw lichaam langzaam vergiftigen. Een verstoring in de hormoonhuishouding kan ook leiden tot huidallergieën. De veiligere en effectievere zonnebrand blijkt de natuurlijke zonnebrand met minerale filters; deze is gebaseerd op de stof zinkoxide.
Welke ingrediënten in een zonnebrandcrème moet ik vermijden?
Het is inmiddels duidelijk dat je zonnebrand met chemische filters het beste kunt vermijden. Er zijn talloze zonnebrandcrèmes verkrijgbaar met een aanduiding zoals ‘bevat natuurlijke ingrediënten’. Oók deze kun je beter vermijden. Controleer in ieder geval het etiket alvorens de zonnebrand aan te schaffen. Ingrediënten waar je op moet letten en die je beter kunt vermijden zijn:
- Avobenzone
- Ethylhexyl salicylate
- Homosalate
- Octinoxate
- Octisalate
- Octocrylene
- Oxybenzone
Zijn minerale filters in natuurlijke zonnebrand veilig?
Minerale filters bestaan uit zinkoxide en/of titaandioxide, meestal in de vorm van nanodeeltjes. Deze filters zijn veilig te gebruiken:
- Ze bieden een goede bescherming tegen de zon en UVA-stralen
- Veroorzaken weinig tot geen gezondheidsproblemen
- De filters breken niet af in de zon
Waar je wel op moet letten is de grootte van de nanodeeltjes. Deze worden door fabrikanten soms verkleind, zodat er geen witte laag van zonnebrandcrème achterblijft op jouw huid. Grotere nanodeeltjes bieden daarentegen een hogere bescherming. Meer informatie over het gebruik van zonnebrand, de ingrediënten en de filters is te vinden op de website van het EWG.
Welke natuurlijke zonnebrand kan ik gebruiken?
Er is tegenwoordig een ingrediënt die jouw huid beschermt tegen zonnebrand van binnenuit. De stof heet astaxanthine: een krachtig antioxidant die is gebaseerd op algen. Deze stimuleert de natuurlijke weerstand om je huid te beschermen tegen schade van UV-stralen. Het zit trouwens ook in voeding: je vindt het in zalm, forel, garnalen, krab en kreeft.
Beschikt jouw lichaam over voldoende Omega 3 vetzuren (de goede vetten), dan zorgen deze ook dat schade door zonnebrand beperkt blijft. En die kun je ook prima eten, want ze zitten in vette vis zoals: zalm, sardines, forel en haring. Ook noten, zaden olijfolie en roomboter bevat veel goede vetten.
Ik adviseer om vooral te letten op de eerder benoemde ingrediënten. Als de zonnebrand deze ingrediënten niet bevat, kun je deze gerust gebruiken. Wil je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!