In de vorige blog hebben we het erover gehad dat je darmen ontzettend veel invloed hebben op je mentale gezondheid. Om deze reden worden je darmen ook wel ‘het brein in je buik’ genoemd. Een verminderde juiste samenstelling van de darmbacteriën zorgt voor veel stress. Iets wat je juist níet wil op je vakantie. Maar wat bedoelen we met een verminderde juiste samenstelling van de darmbacteriën? En wat hebben neurotransmitters te maken met je stressniveau? In deze blog krijg je antwoord op je vragen!

Bij een verminderde juiste samenstelling van de darmbacteriën maken je bacteriën niet de juiste neurotransmitters aan. Neurotransmitters zijn biochemische stofjes die een aansturende functie hebben. Ze geven signalen door. Kortom, ze zorgen voor ‘communicatie tussen brein en buik’. Je hebt vier verschillende soorten neurotransmitters. Bij een tekort of overschot van een bepaald type neurotransmitter kun je last krijgen van verschillende klachten, zoals stress of depressie. Hieronder lees je wat elke soort neurotransmitter voor je lichaam betekent.

Dopamine

Dit is een stimulerende neurotransmitter. Deze stimuleert het zelfvertrouwen, zet je aan tot beweging, maakt je ondernemend en zorgt voor doorzettingsvermogen en concentratie.

 

Acethylcholine

Deze neurotransmitter maakt je nieuwsgierig, verbetert het geheugen, stimuleert creativiteit en zorgt voor een snelle reactiesnelheid.

 

GABA

Deze neurotransmitter heeft juist een remmende functie. Deze neurotransmitter zorgt ervoor dat je hoofd niet op hol slaat. Dit houdt in: geen malende gedachten, minder prikkelgevoelig en meer op je gemak.

 

Serotonine

Deze neurotransmitter heeft invloed op je positieve houding, je slaapritme en op je emoties.

Een tekort of overschot; wat nu?

Een overschot of tekort van deze neurotransmitters kan er dus voor zorgen dat je je uitgeput voelt, dat je chronisch vermoeid bent, dat je te veel stress hebt of zelfs een burn-out krijgt. Wil je geen last van deze vervelende klachten? Pas dan je voeding aan! Neurotransmitters worden namelijk gemaakt van specifieke bouwstenen die we uit onze voeding halen, voornamelijk aminozuren, vetten en mineralen. Als je je voeding aanpast op een bepaald tekort of overschot, zorg je ervoor dat je darmbacteriën weer in balans raken en jij minder last hebt van klachten.

Neurotransmitterstest

Hoe weet je dan welke neurotransmitters je te veel of te weinig hebt? Door een test te doen! In onze praktijk kunnen we een neurotransmitterstest bij je afnemen. Aan de hand van de uitslag geef ik je een passend advies, zodat jouw klachten definitief verdwijnen. Vraag hieronder je neurotransmitterstest aan!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!