Obstipatie (verstopping) bij kinderen verhelpen

Obstipatie (verstopping) bij kinderen verhelpen

Obstipatie (verstopping) bij kinderen verhelpen

Je kindje klaagt al een tijdje over buikpijn, en het doet pijn als het naar de wc moet. Kleine harde keuteltjes zijn het resultaat en worden er maar met moeite uit geperst.

En dan hebben ze nog niet het gevoel dat “alles” eruit is.
Obstipatie (verstopping) bij kinderen is een veelvoorkomend probleem; waar kinderen zelf niet veel aan kunnen doen.

 

Wat is obstipatie (verstopping) bij kinderen

We hebben het over obstipatie (verstopping) als het kind minder dan drie keer week naar de wc gaat (ontlasting produceert). Het lichaam produceert elke dag wel ontlasting en wordt door de dikke darm voortgeduwd naar de endeldarm. Als de passage in de dikke darm is vertraagt dan zien we dat de ontlasting ingedikt en hard is geworden. Bij het toilet bezoek moet het kind hard persen en is poepen ook vaak een pijnlijke gebeurtenis. De darm die vol met ontlasting zit reageert met buikpijn en krampen, bij het kind kan de eetlust verminderen en het kan zich misselijk gaan voelen.

 

Oorzaken

In vrijwel alle gevallen (95%) wordt voor verstopping op de kinderleeftijd geen (medische) oorzaak gevonden. Verstopping ontstaat doordat de normale passage van ontlasting in de darm vertraagd is. Er wordt meer vocht aan de massa onttrokken en de ontlasting wordt hierdoor vaster en harder.

Behandeling bij obstipatie (verstopping) bij kinderen:

– vezelrijke voeding
– vermijd stress
– lichaamsbeweging helpt
– wikkels en kompressen
– probiotica

 

Vezelrijke voeding bij obstipatie

Voeding die vezelrijk is (veel groenten en fruit) hebben een positief effect op de darmen. De vezels zorgen ervoor dat passage beter door de darm gaat en dat de ontlasting minder hard wordt. Vezelrijke voeding heeft tevens een positief effect op de opname van voedingsstoffen waardoor het kindje meer energie zal hebben.

 

De buik is ook het gevoelscentrum

Als kinderen iets voelen in hun lijf dan is het meestal in de buik, de buik kan dan gespannen en strak aanvoelen.
Voor kinderen is de buik een verzamelplaats van hun gevoelscentrum, alle emoties die ze meemaken slaan ze op in de buik. Een emotie kan zodoende ook een buik gespannen maken, wat zijn weerslag ook heeft op het darmstelsel. Het kan dus zomaar zijn dat een emotie van het kind zorgt voor zijn obstipatie.

 

Lichaamsbeweging om obstipatie te verhelpen

Lichaamsbeweging is buitengewoon belangrijk voor kinderen. Buiten spelen, trampoline springen, hollen, met andere kinderen spelen. Door de lichaamsbeweging komt er letterlijk en figuurlijk meer energie en zuurstof in het darmstelsel wat weer voor een betere passage zorgt.

 

Wikkels; een natuurlijke manier voor het behandelen van buikpijn

Wikkels en kompressen zijn al een eeuwenoud middel om klachten en kwaaltjes te verzachten. Het is een heerlijke en zachte manier om thuis je kindje te laten voelen en beleven wat voor kracht de natuur heeft. Een wikkel is een doek die je om de buik van het kindje legt, een kompres kan warm/koud zijn, maar ook van bijenwas met een etherische olie van kamille.

Deze bijenwas wikkel met een etherische olie van kamille, heeft de eigenschap dat het rust brengt in het buikgebied van het kindje, en op deze manier werk je aan de buikpijn bij kinderen behandelen. Dus als je kindje buikpijn heeft kun je deze thuis zo mooi toepassen, gewoon thuis op de bank en in zijn/haar eigen bedje.
Kijk eens op de site In de wikkels waar je alle wikkel en kompres informatie kunt vinden.

 

 

Probiotica bij obstipatie

Probiotica bestaan uit lichaamseigen darmbacteriën die in onze darmen thuishoren. Je kunt daar door allerlei redenen een tekort aan hebben, en dat kan allerlei klachten veroorzaken, zo ook obstipatie. Dus ook een behandeling met een probiotica kan uitkomst bieden!

 

Darmflora-  ontlastingsonderzoek

Heb je ook het idee dat de klachten van jouw kindje zoals een gespannen buik, veranderd ontlastingspatroon (het plakt en drijft) opgeblazen buik, winderigheid en obstipatie herkenbaar zijn en het gaat maar niet over.

Wellicht kun je eens denken aan een darmflora- ontlastingsonderzoek
Het kan zijn dat de samenstelling van bepaalde bactierie stammen niet helemaal goed zit waardoor er gassen in het buikje ontstaan, die ook weer buikpijn en obstipatie kunnen veroorzaken. Of wellicht kunnen zijn of haar darmen de gluten niet goed verdragen waardoor er obstipatie of buikpijn ontstaat.  Wil je weten of je gluten wel of niet kunt verdragen dan kun je het beste een darmflora- ontlastingsonderzoek glutenintolerantie aanvragen.

Je bestelt de test gemakkelijk in de webshop, enkele dagen later ontvang je een envelop met daarin het afnamemateriaal en een aanvraagformulier thuisgestuurd. De ontlasting schep je heel gemakkelijk thuis in het daarvoor bestemde afnamemateriaal, waarna je het naar het laboratorium “RP Vitamino” op stuurt.

Uiterlijk twee weken later ontvang je de uitslag per e-mail. Is de uitslag niet duidelijk of wil je meer informatie, boek dan een half uurtje uitleg of reserveer een consult waarin je alles wordt uitgelegd.

 

Je kunt natuurlijk ook gewoon langskomen op een consult om eerst het een én ander te bespreken!

 

 

Wil je ook geholpen worden om Obstipatie (verstopping) bij kinderen te verhelpen, maak een afspraak!