Oil pulling

Voor een frisse adem en een gezonde mondflora 

Wat is Oil pulling

 

 

Oil pulling is het spoelen van de mond met olie. Het beste kun je daar kokosolie voor nemen, omdat kokosolie veel antimicrobiële eigenschappen bevat en daarom heel geschikt is. 

Oil pulling is al duizenden jaren oud en heeft zijn nut in al die jaren al weten te bewijzen. Het komt uit de Indiase volksgeneeswijze, ook wel de ayurveda genoemd. In India wordt Oil pulling vooral gebruikt om de mond te spoelen voor het tandenpoetsen zodat de bacteriën die zich gedurende de nacht hebben opgehoopt te verwijderen.  

Want in de nacht is je lichaam hard bezig om het lichaam te ontgiften, bacteriën die bij deze opruiming vrijkomen blijven achter in de mond. Het gebruik van kokosolie onttrekt de schadelijke bacteriën, schimmels en andere organismen aan de mond, de tanden het tandvlees, de tong en zelfs de keel!  Oil pulling heeft dus niet alleen betrekking op je mondgezondheid, maar op je algehele gezondheid! 

 

 

Slechte adem 

Afvalstoffen (bacteriën, schimmels en andere organismen) verzamelen zich in de loop van de nacht en blijven achter in de mond. Op de tong en in de mond veroorzaken deze een slechte adem – ook wel halitose genoemd-  en dat ruik je!  Heb je een slechte adem, ga dan over op dit dagelijkse ochtend ritueel en je zult zien dat je adem al een stuk frisser ruikt!  Wil je er meer over weten, lees dan het artikel over Halitose.  

 

 

Tandplaque  

Heb je last van tandplaque, dan hebben de bacteriën in je mond zich opgehoopt en vastgezet. Bij de tandarts verwijderen ze tandplaque ook altijd omdat het een bron van bacteriën bevat en ontstekingen en cariës kan veroorzaken. Oil pulling zorgt ervoor dat de bacteriën in de tandplaque kunnen losweken en oplossen in de kokosolie. Het is dan ook belangrijk dat je nadien de kokosolie uitspuugt en niet doorslikt! 

 

 

Tandvleesaandoeningen 

Heb je last van bloedend tandvlees of tandvleesaandoeningen, ook daar helpt Oil pulling bij! Kokosolie bevat namelijk een antimicrobiële stof namelijk monolaurine, die de strijd aangaat met bepaalde bacteriën in de mond en dat zelfs beter helpt dan de reguliere mondspoelingen. 

 

 

Wat zijn de voordelen van Oil pulling 

  • Smaak verbeterend
  • Slijmoplossend
  • Gezonde tandvlees
  • Verjongend
  • Gave huid ( bij acne)
  • Frisse adem
  • Heldere blik en helder denken

 

 

Hoe werkt Oil pulling 

  • neem een eetlepel kokosolie in je mond
  • laat de kokosolie 15 – 20 minuten in je mond rondgaan
  • spuug de olie uit en poets je tanden

 

In het begin is het best een beetje vreemd om het toe te passen, want kokosolie is niet vloeibaar. Je moet er eerst even op kauwen voordat het in je mond vloeibaar wordt, en dat is best vreemd.  Begin dan ook met een kleine hoeveelheid en bouw het langzaam op. Op den duur zal je merken dat het gemakkelijk en vanzelf gaat om 20 minuten je spoelbewegingen te maken. 

Je kunt het dus heel gemakkelijk toepassen als je in de ochtend onder de douche staat. 

 

 

Heb je het toegepast, spuug het dan uit en poets je tanden, en zo begin je gezond aan een nieuwe dag!