Onderzoeken

Hieronder vindt u een opsomming van alle onderzoeken welke ik voor u kan uitvoeren. Ieder onderzoek is apart te bestellen via de webshop.

Darmflora- ontlastingsonderzoek basis

Beschrijving
Bij de test “darmflora- ontlastingsonderzoek basis” geeft een duidelijk beeld of je darmklachten worden veroorzaakt door een verteringsprobleem, een gist (Candida), een schimmel. Ook ontstekingsreacties in de darm geven tal van klachten van chronische vermoeidheid, een prikkelbare darm, eczeem, psoriasis tot aan concentratieproblemen toe.

Overgroei met gisten
Heb je een opgezette buik, winderigheid of een brijachtige ontlasting? Een Candida kan deze klachten veroorzaken, door middel van deze test kom je er achter of je er een Candida in je darmen zit.
Verteringsproblemen
Een goede vertering van het voedsel zorgt voor een goede opname en doorvoer. Het gebruik van een maagzuurremmer kan een verstoring geven aan de vertering, dit omdat de zuurtegraad kan gaan afwijken. Verteringsproblemen geven ook klachten als vettige ontlasting, dit merk je als je de borstel nodig hebt na een toilet bezoek. Een hogere afscheiding van vetten in de ontlasting kan te maken hebben met een niet optimale werking van lever, galblaas of alvleesklier.

Lees meer over Darmflora- ontlastingsonderzoek Basis ....

Secretoir-IgA (sIgA)
Immunoglobulinen spelen een belangrijke rol in de afweersysteem van ons lichaam. Zij vormen als het ware een bescherming tegen tal van organismen zoals bacteriën, virussen en parasieten. Als we een te laag Secretoir IgA (sIgA) hebben dan werkt onze verdediging niet meer goed. We zien dat er vaker ontstekingen zijn van het slijmvlies, zoals de blaas, neus, keel en ook onze darmen. Bij een verhoogt sIgA duidt dit vaak op een (doorgemaakte) infectie. Heb je last van darmklachten dan zien we ook vaak een verlaagde waarde van het sIgA, dit kan weer allerlei oorzaken hebben zoals teveel stress, antibioticagebruik, glutenintorlerantie of een aangeboren tekort.

Beta-defensine-2
Beta-defensine-2 is als het ware een natuurlijke ontstekingsremmende stof die vrijkomt bij een infectie. Het wordt alleen geproduceerd door het slijmvlies van de dikke darm geproduceerd. Een verhoogde waarde komt vaak voor bij een besmetting met een parasiet.

Heb je ook het idee dat jouw klachten zoals slecht slapen, veranderd ontlastingspatroon (het plakt en drijft) opgeblazen buik, winderigheid en het niet goed kunnen verdragen van voedsel op jouw lijf geschreven zijn?

Door het bestellen van de test darmflora- ontlastingsonderzoek basis, ontvang je enkele dagen later een envelop met daarin het afnamemateriaal en een aanvraagformulier thuisgestuurd.
De ontlasting schep je heel gemakkelijk thuis in het daarvoor bestemde afnamemateriaal, en daarna stuur je het in het geheel op naar het laboratorium “RP Vitamino”.
Uiterlijk twee weken later ontvang je de uitslag per e-mail. Is de uitslag niet duidelijk of wil je meer informatie, boek dan een half uurtje uitleg of reserveer een consult waarin je alles wordt uitgelegd.

Darmflora-ontlastingsonderzoek Candida

Beschrijving
Een Candida in de darmen kan worden aangetoond met een darmflora-ontlastingsonderzoek candida. De uitslag laat je zien welke Candida je hebt en in welke aantallen. Maar wat is een Candida en hoe kom je eraan?

Wat is Candida
Een Candida is een natuurlijke bewoner (gist) van onze darmen, huid, mond en vagina en heeft in de darmen de taak om de gist om te zetten in glucose. Maar als er te veel gisten aanwezig zijn dan wordt er teveel gas geproduceerd en dat merk je aan winderigheid en een opgezette buik. Bij een overgroei aan gisten worden er lange draden gevormd die je schimmels noemt. Een schimmel die vaak voorkomt is de Candida Albicans Candida.

Hoe komen we aan een candida overgroei
Wij bestaan uit miljoenen bacteriën, die hebben we ook nodig om ons gezond en vitaal te houden. Heel veel van daarvan zitten in onze darmen. Op het moment dat onze weerstand verminderd is – we worden ziek – zien we dat het evenwicht tussen de slijmvliezen, gezonde darmbacteriën en gisten is verstoord. Het gebruik van antibiotica schaadt de darmflora en kan een overgroei aan Candida soorten tot gevolg hebben. Met een afgenomen diversiteit aan darmbacteriën neemt ook de kans op een besmetting toe van parasieten

Lees meer over Darmflora- ontlastingsonderzoek Candida ....

Welke factoren zijn van invloed op het ontstaan van candida

  • antibiotica kuur
  • te veel geraffineerde suikers (ook alcohol) en zetmeel
  • verzwakt immuunsysteem
  • disbalans van de zuurtegraad (ph-waarde) een gebrek aan groentevezels
  • medicijn gebruik (ook de anticonceptie-pil!)
  • overgewicht
  • darmparasieten
  • diabetes, bloedsuikerproblemen of te hogen insuline spiegels
  • corticosteroïden of chemotherapie
  • darmaandoeningen zoals PDS, Crohn en Colitis ulcerosa.

Wat zijn de klachten:
Er zijn veel verschillende en uiteenlopende symptomen die een teken kunnen zijn dat je last hebt van een Candida.

  • jeuk in neus en oren
  • voedselallergie, brandend maagzuur, oprispingen, buikpijn, flatulentie, opgeblazen gevoel (PDS)
  • lusteloos, depressief,
  • huiduitslag
  • vagina schimmelinfectie: dikke witte afscheiding, jeuk, irritatie en een brandend gevoel welke gepaard kan gaan met pijnlijke geslachtsgemeenschap.
  • pijn bij het plassen en een rode huid rond de schede en de binnenkant van de dijen.
  • Spruw: witgele plekjes in en rond de mond, welke zich kunnen verspreiden naar de slokdarm, waardoor slikken moeilijk en pijnlijk kan zijn

Waar zit de candida

  • op de huid
  • op de nagels
  • in de mond
  • in de darmen
  • in de voorplantingsorganen

Suiker, zetmeel en Candida
Candida leeft op suikers en zetmeel en doet hun aantallen toenemen. We zien dan ook bij een verhoogde inname van veel suikers en zetmeel dat er ook verhoogde kans is op Candida.

Heb je verhoogde insulinewaarden (diabetes type 2) of overgewicht dan is er een verhoogde kans op het hebben van een Candida.

Vermoeidheid door Candida
Een candida kan je behoorlijk uitputten en vermoeien. Want je eigen weerstand is de hele tijd in de weer om de Candida uit het lichaam te weren en dat vergt heel veel kostbare energie.

Vandaar ook dat je futloos, een algehele malaise, gewrichts- en pijnklachten kunt hebben.

Wil je weten of je Candida hebt
De darmflora-ontlastingsonderzoek candida geeft je duidelijkheid of er een overgroei is aan gisten/schimmels in het darmkanaal. Indien er schimmels en/of gisten in het maag-darmkanaal zijn aangetoond kunnen deze met behulp van de juiste therapie en voedingsadvies verwijderd worden zodat de darmflora hersteld wordt.

Het is verstandig om dan verder te zoeken en een compleet beeld te krijgen van de darmflora, we raden dan aan om het darmflora-ontlastingsonderzoek basis aan te vragen en eventueel de TFT Parasieten test.

In sommige gevallen is een Candida schimmelinfectie zeer hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op. Het kan heel vervelend zijn en vaak terugkomen.
Een Candida infectie is een veel voorkomend maar ook een onderschat probleem dat verantwoordelijk kan zijn voor maanden tot zelfs jaren van chronische klachten.

Heb je ook het idee dat jouw klachten zoals slecht slapen, veranderd ontlastingspatroon (het plakt en drijft) opgeblazen buik, winderigheid en het niet goed kunnen verdragen van voedsel op jouw lijf geschreven zijn? Bedenk; deze klachten kunnen te maken hebben met een verminderde darmfunctie. Wil je weten of je een candida hebt? Dan is deze test daarvoor geschikt.

Door het bestellen van de test darmflora-ontlastingsonderzoek candida, ontvang je enkele dagen later een envelop met daarin het afnamemateriaal en een aanvraagformulier thuisgestuurd.
De ontlasting schep je heel gemakkelijk thuis in het daarvoor bestemde afnamemateriaal, en daarna stuur je het in het geheel op naar het laboratorium “RP Vitamino”
Uiterlijk twee weken later ontvang je de uitslag per e-mail. Is de uitslag niet duidelijk of wil je meer informatie, boek dan een half uurtje uitleg of reserveer een consult waarin je alles wordt uitgelegd.

Darmflora- ontlastingsonderzoek glutenintolerantie

Beschrijving
Darmflora- ontlastingsonderzoek glutenintolerantie

Denk je dat je overgevoelig bent voor gluten, dan geeft de gluten intolerantie test je duidelijkheid. Gluten zijn eiwitten die aanwezig zijn in granen, zoals tarwe , rogge, kamult, gerst en spelt. Ben je overgevoelig voor gluten dan reageert je lichaam op deze eiwitten. Je kunt een milde intolerantie hebben waarbij het noodzakelijk is om gluten tijdelijk uit je voedingspatroon te schrappen. Maar je kunt ook een levenslange intolerantie hebben waarbij je gluten op geen enkele manier kunt verdragen. Dit noem je dan Coeliakie.

We testen de ontlasting op markers die antilichamen tegen anti-gliadine en anti-transglutaminase opsporen. Heb je verhoogde markers in je ontlasting dan geeft dat aan dat je lichaam op een negatieve manier reageert op gluten. Als je lichaam dat doet dan worden er antilichamen gemaakt, wat een verhoogde kans geeft op ontstekingsziekten. 

Lees meer over Darmflora- ontlastingsonderzoek glutenintolerantie ....

Bij welke klachten moet je denken aan een glutenintolerantie test:

  • buikpijn
  • winderigheid
  • opgezette buik
  • vermoeidheid
  • huidklachten
  • groeiachterstand bij kinderen
  • bloedarmoede
  • Coeliakie
  • darmflora- ontlastingsonderzoek glutenintolerantie

Heb je ook het idee dat jouw klachten zoals slecht slapen, veranderd ontlastingspatroon (het plakt en drijft) opgeblazen buik, winderigheid en het niet goed kunnen verdragen van voedsel op jouw lijf geschreven zijn?

Door het bestellen van de test darmflora- ontlastingsonderzoek glutenintolerantie, ontvang je enkele dagen later een envelop met daarin het afnamemateriaal en een aanvraagformulier thuisgestuurd.

De ontlasting schep je heel gemakkelijk thuis in het daarvoor bestemde afnamemateriaal, en daarna stuur je het in het geheel op naar het laboratorium “RP Vitamino”.
Uiterlijk twee weken later ontvang je de uitslag per e-mail. Is de uitslag niet duidelijk of wil je meer informatie, boek dan een half uurtje uitleg of reserveer een consult waarin je alles wordt uitgelegd.

Darmflora- ontlastingsonderzoek Histamine

Heb je last van allergische klachten of kun je niet tegen een rood wijntje met een heerlijk blokje oude kaas, denk dan eens aan een darmflora- ontlastingsonderzoek histamine test.

Maar wat is histamine
Histamine is een stof en een neurotransmitter die een regulerende functie heeft. Als je er teveel van hebt of je bent er overgevoelig voor dan merk je dat aan de volgende symptomen:

  • hartkloppingen
  • jeuk (vooral bij hooikoorts klachten)
  • hoofdpijn
  • ontlasting die brijachtig is (diarree)
  • slapeloosheid
  • Hoe kom ik aan zoveel histamine

Histamine werkt als een regulator, maar als er meerdere oorzaken het histamine gehalte omhoog duwen dan kan er een overload ontstaan. De histamine komt dan vrij in de slijmvliezen, het bloed en de huid. Je ziet dat als je bijvoorbeeld bultjes krijgt na het zonnebaden.

Het kan ook zijn dat er ontstekingsreacties in het lichaam aanwezig zijn die het histamine gehalte omhoog stuwen.
Je ziet het ook bij het drinken van een glaasje rode wijn, of het eten van een blokje oude kaas.
Je kunt ook een tekort hebben aan bepaalde enzymen die de overload aan histamine weer moeten afbreken.

Lees meer over Darmflora- ontlastingsonderzoek Histamine ....

Waarom dan een darmflora- ontlastingsonderzoek histamine test

Als je weet hoeveel histamine er in het lichaam aanwezig is, dan kun je een oed en gedegen behandelplan opstellen.
Het is natuurlijk wel belangrijk om te gaan onderzoeken waarom er zoveel histamine wordt aangemaakt, dat is dan de volgende stap om dat te gaan uitzoeken.

Heb je ook het idee dat jouw klachten zoals jeuk, hooikoorts, slapeloosheid, hartkloppingen, een veranderd ontlastingspatroon (het plakt en drijft) op jouw lijf van toepassing zijn?

Door het bestellen van de test darmflora- ontlastingsonderzoek histamine, ontvang je enkele dagen later een envelop met daarin het afnamemateriaal en een aanvraagformulier thuisgestuurd.

De ontlasting schep je heel gemakkelijk thuis in het daarvoor bestemde afnamemateriaal, en daarna stuur je het in het geheel op naar het laboratorium “RP Vitamino”.
Uiterlijk twee weken later ontvang je de uitslag per e-mail. Is de uitslag niet duidelijk of wil je meer informatie, boek dan een half uurtje uitleg of reserveer een consult waarin je alles wordt uitgelegd.

Darmflora- ontlastingsonderzoek parasieten

Een parasiet wil je liever niet in je darmen hebben, want je bent een mooie voedingsbron voor hen.  Darmparasieten leven van hun gastheer, en zodoende zul je er zelf door verzwakken, wat je in het begin nog niet zo door hebt.  Maar op den duur als je weerstand erdoor verminderd is, kunnen er allerlei  “vage” klachten ontstaan omdat de darmparasiet belangrijke processen in het lichaam aan het verstoren is. Een darmflora ontlastingsonderzoek speciaal gericht op het opsporen van darmparasieten geeft je duidelijkheid of je deze inderdaad in je darmen hebt.

Darmklachten en parasieten
Loop je al langer rond met:

  • Winderigheid
  • Buikpijn
  • Diarree
  • Opgeblazen gevoel
  • Vermoeidheid

Denk dan eens aan een darmparasiet.

Lees meer over Darmflora- ontlastingsonderzoek parasiet....

Wat doen parasieten in onze darmen
Darmparasieten halen hun voeding uit onze darmen. Ze voeden zich aan het slijmvlies in de darm, wat een ontstekingsreacties veroorzaakt. De ontstekingsreacties veroorzaken een zwelling, je krijgt een dikke en vaak ook pijnlijke buik. Ook de ontlasting veranderd van normaal naar diarree of obstipatie en gaat vaak gepaard met een onaangename geur.


Hoe kan ik voorkomen dat ik word besmet door een parasiet
Besmet raken met een parasiet gebeurd doordat er contact is geweest met ontlasting. Een goede hygiëne is dan ook aan te raden.

  • Was je handen voor het eten, en na een toilet bezoek.
  • Drink geen water uit de kraan als je in een land bent waar het afgeraden wordt, en poets je tanden met bronwater.
  • Heb je voldoende weerstand, dan zal de parasiet geen kans zien om jou ziek te maken.
  • Een parasiet kan dit alleen maar doen als je weerstand verminderd is.

Hoe kan mijn weerstand verminderd zijn

  • je langdurig medicatie gebruikt
  • je darmflora niet op orde is
  • je overmatig alcohol gebruikt
  • je een langdurig verkeerd voedingspatroon (fastfood) hebt
  • je meerdere keren een antibiotica kuur hebt gekregen
  • je langdurige stress hebt gehad

Waarom dan een darmflora- ontlastingsonderzoek parasieten test
Als je weet of je een parasiet hebt én welke dat is, kan je een gerichte behandeling inzetten.

Met de darmflora- ontlastingsonderzoek parasieten test kom je erachter welke parasiet er in je darmen aanwezig is, daarna kun je een gericht en persoonlijk behandelplan inzetten om de parasiet uit je darmen te werken.

Hoe kan ik behandeld worden voor een parasiet
Allereerst moet er worden aangetoond of er een parasiet is, en dan wil je ook weten welke dat is.  Als je eenmaal weet welke parasiet je hebt, kan er een behandeling worden ingezet. Het kan zijn dat we niet direct aan de slag gaan om de parasiet eruit te werken, maar dat is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie.

Met voeding (knoflook) en veel groene bladgroenten, weinig zetmeel en geraffineerde suikers optimaliseer je je darmflora zodat je parasiet minder kans heeft om zich te vermeerderen.

Heb je ook het idee dat jouw klachten zoals winderigheid, buikpijn, diarree, opgeblazen gevoel, een veranderd ontlastingspatroon (het plakt en drijft) en vermoeidheid op jouw lijf van toepassing zijn? 

Door het bestellen van de test darmflora- ontlastingsonderzoek parasieten  ontvang je enkele dagen later een envelop met daarin het afnamemateriaal en een aanvraagformulier thuisgestuurd.

De ontlasting schep je heel gemakkelijk thuis in het daarvoor bestemde afnamemateriaal, en daarna stuur je het in het geheel op naar het laboratorium “RP Vitamino”. 

Uiterlijk twee weken later ontvang je de uitslag per e-mail.  Is de uitslag niet duidelijk of wil je meer informatie, boek dan een half uurtje uitleg of reserveer een consult waarin je alles wordt uitgelegd.

Bloedonderzoek

Sinds kort werk ik samen met een laboratorium samen waar ik bloedonderzoek voor kan prikken.

Zonder tussenkomst van een huisarts kan je zelf aangeven waar je op getest wilt worden. Zo kun je bijvoorbeeld het cholesterol laten bepalen of misschien wil je wel weten wat de waarde is van je schildklier. Bloedonderzoek is soms nodig voor een heldere diagnostiek, en kan helpend zijn in het bepalen van een behandelplan.

In de praktijk wordt in de ochtend (nuchter) bloed afgenomen.
Neem contact op om van te voren een afspraak te maken.

Voedselovergevoeligheid
Denk je gevoelig bent voor voeding maar weet je niet welke dat is, dan is een voedselovergevoeligheid test een mogelijkheid om daar achter te komen.

Er zijn 4 verschillende testen die je kunt aanvragen, dat varieert van 22 voedingsmiddelen tot 270 voedingsmiddelen.

Neurotransmitters

Ben je gejaagd of kom je juist niet meer vooruit? Was je ooit een snelle denker en moet je nu wel twee keer nadenken eer dat je ergens op kan komen? Je voelt je opgebrand en denkt aan een burn-out. Zijn je neurotransmitters in de war? Doe dan de test die je zeker helderheid gaat brengen!

Wat zijn neurotransmitters
Neurotransmitters zijn biochemische stofjes in je lichaam. Ze geven signalen door in je brein en in je buik en zorgen voor een goede communicatie. Als de communicatie verstoord is geraakt dan werken lichaam en geest niet helemaal meer goed samen. Doordat ze niet meer goed samen werken kan je makkelijk verstoord en ontregeld raken. Teveel gedachten, niet meer kunnen stoppen met denken, niet goed kunnen slapen, concentratieproblemen, libido-problemen, te veel energie, te weinig energie, huidklachten, darmproblemen. Allemaal symptomen van signaalstoffen die niet meer in balans zijn.

Neurotransmitters heb je in de stimulerende vorm zoals dopamine en acethylcholine. Dopamine staat voor kracht, testosteron, zelfvertrouwen, ondernemend, libido. Achethylcholine staat voor reactiesnelheid, souplesse, nieuwsgierigheid, geheugen, creativiteit.

Neurotransmitters die het rust geven zijn Serotonine en Gaba. Deze twee zorgen ervoor dat je geduldig bent (geen kort lontje) stressbestendig, een positieve levenshouding hebt, invloed heeft op je slaapritme en je emotioneel in evenwicht bent.

Het doel van de neurotransmitter test is om inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van jouw systeem. Door het in kaart brengen van een overschot of een tekort kun je een genezingsproces op gang brengen.
De test is ontwikkeld door Dr. Braverman en is gebaseerd op ervaringen en ontwikkelingen over de laatste 50 jaar. Het combineert kennis uit observatie en experimenten die wereldwijd gepubliceerd zijn.

Lees meer over Neurotransmitters....

Neurotransmitters en concentratie
Heb je het gevoel dat je concentratie niet meer goed is, je niet meer zo snel kunt denken als dat je vroeger deed. Gedachten blijven maar komen en je hebt het het gevoel dat het pieker knopje niet meer uit kan. Slapen doe je ook niet meer zo goed en je raakt alsmaar vermoeider. Je creativiteit is een stuk minder geworden en je hebt het gevoel dat er niets meer uit je handen komt. Herkenbaar?
Neurotransmitters die daarmee te maken hebben zijn wellicht uit balans.

Neurotransmitters en voeding
De vier belangrijkste neurotransmitters zijn GABA, Serotonine, Acetylcholine en Dopamine. Ze worden gemaakt uit specifieke bouwstenen die we uit onze voeding halen. Die bouwstenen bestaan voornamelijk uit aminozuren, vetten en mineralen. Als je weet aan welke neurotransmitters je een tekort hebt dan kun je dus ook specifiek gaan eten. Het aanpassen van je voedingspatroon kan dus ook een heel verschil maken voor je neurotransmitters.

Neurotransmitters en je darmen
Je darmen worden ook wel je tweede brein genoemd, dit komt omdat er zoveel zenuwen in zitten die allemaal corresponderen met ons brein. Je kunt je voorstellen dat als er neurotransmitters alsmaar signalen afvuren op je brein (stress) dat je darmen daar ook op gaan reageren. De darmen kunnen dan overprikkeld raken en je kunt bijvoorbeeld last krijgen van een Prikkelbaar Darm Syndroom. Om weer tot een rust moment te komen is het belangrijk om je neurotransmitters weer op orde te brengen.

Neurotransmitters en het advies
Wanneer we hier de antwoorden op hebben, kunnen we de onderlinge verhoudingen tussen de neurotransmitters herstellen en de tekorten opheffen. Aan de hand van de analyse ontvang je een gericht adviesplan met voeding en orthomoleculaire ondersteuning. In dit adviesplan vertellen we je

* wat jouw dominante natuur is
* welke voeding het meest geschikt is voor jou
* welke manier van beweging bij jou past
* hoe je tekorten kunt opheffen
* hoe je de balans blijvend kunt optimaliseren.

Voor wie is deze analyse geschikt?
* voor kinderen waarvan je denkt dat ze zich niet goed kunnen concentreren
* voor mensen met: concentratieproblemen, hormonale problemen, overgangsklachten, onrust, prikkelgevoeligheid, slaapproblemen
* voor mensen die het beste uit zichzelf willen halen
* voor sporters die hun prestaties willen verbeteren
* voor mensen met darmklachten

De neurotransmitters test zit gratis in het eerste consult, maar is ook los te bestellen via de webshop.
Na betaling ontvang je link waarna je de vragenlijst kunt invullen.
Een aantal dagen later ontvang je het volledige rapport inclusief een gericht voedingsplan en orthomoleculaire ondersteuning.

Wil je liever een afspraak zodat je wordt uitgelegd wat de onderliggende oorzaken kunnen zijn?
Dan nodig ik je uit om een afspraak te maken in de praktijk zodat we alle tijd hebben om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Voedselintolerantie test

Wat is een Voedselintolerantie test

Wanneer u aan een aandoening lijdt die maar niet weg wilt gaan, kan de oorzaak liggen aan een vertraagde IgG-voedselallergie type III. Vaak blijven deze voedselreacties onopgemerkt omdat de symptomen vaak pas na een paar uur of zelfs dagen na de consumptie van een bepaald voedingsmiddel optreden. Dat maakt het extreem moeilijk om het voedingsmiddel te identificeren.

Gelukkig kan een betrouwbare test en voedingsconcept helpen: de ImuPro Voedselintolerantie test!

Lees meer over de Voedselintolerantie test....

HET IMMUUNSYSTEEM
Het grootste immuunsysteem van het lichaam bevindt zich in de darmen. Meer dan 80% van de immunologische afweerreacties vinden hun oorsprong in de darmen. De darmen zijn hierdoor een haast onoverwinnelijke barrière voor bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers en een barrière tegen andere vreemde eiwitten uit voedsel. Voedingsmiddelen hebben een buitengewone tolerantie, maar ze moeten wel goed verteerd worden en door het intacte darmslijmvlies gaan.
Een intacte darmwand is van belang voor de tolerantie van de voedingsmiddelen. Lees hoe een beschadigde darmwand kan leiden tot chronische ontstekingen (voedselintolerantie) in de volgende vier stappen.

Stap 1: DARMBESCHADIGING KAN LEIDEN TOT VOEDSELOVERGEVOELIGHEID
Door geneesmiddelen, infecties en bijvoorbeeld stress kan de integriteitOnstaan-igg-voedselallergie-typeIII-lekke-darm
van de darmwand beschadigen en voedingscomponenten glijden dan tussen de darmcellen door.

Voedsel dat correct door de darmcellen gaat wordt geaccepteerd door het immuunsysteem. In tegenstelling tot voedsel dat de darmcellen passeert. Deze voedingsmiddelen zouden dan worden herkend als indringers. Hierop volgt een immuun reactie om de ”indringers” te vernietigen (zie Stap 2).

WAT ZIJN DE MOGELIJKE SYMPTOMEN VAN EEN VOEDSELINTOLERANTIE?

  • Gastro-intestinale aandoeningen zoals een opgeblazen gevoel, obstipatie, diarree, misselijkheid, ziekte van Crohn, Prikkelbaar
  • Darm Syndroom (PDS)
  • Hoofdpijn/migraine
  • Obesitas, chronische gewichtsproblemen
  • Atopische huidproblemen zoals bijvoorbeeld psoriasis, eczeem

stap 2: IMMUUNRESPONS VEROORZAAKT ONTSTEKINGEN
Voedsel vormt normaliter geen bedreiging voor het organisme, in tegenstelling tot bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
Omdat voedsel niet herkend wordt door het aangeboren immuunsysteem, maar door het adaptieve immuunsysteem.
Het immuunsysteem maakt hierdoor IgG-antistoffen aan die speciaal gevormd zijn om voedsel te herkennen. Deze antistoffen worden ook overgedragen van moeder op kind in het 3e trimester van de zwangerschap.
De IgG-antistoffen vestigen zich aan de voedsel proteïnen om zo een immuuncomplex te vormen. In het bloed worden ze circulerende immuuncomplexen genoemd. Het complementsysteem gaat vervolgens over tot de afbraak van deze immuuncomplexen door de immuuncellen (neutrophils). Wanneer deze cellen de complexen afbreken ontstaan er ontstekingsreacties.
Deze ontstekingsreacties kan leiden tot niet-specifieke symptomen (bijv. vermoeidheid) of in specifieke symptomen (bijv. hoofdpijn/migraine). Dit is afhankelijk van waar het immuuncomplex wordt vernietigd (Stap 3 en Stap 4).

Stap 3: AFBRAAK VAN DE IMMUUNCOMPLEXEN IN DE BLOEDBAAN KAN RESULTEREN IN ASPECIFIEKE SYMPTOMEN
Als het immuunsysteem de complexen in de bloedbaan afbreekt, is het mogelijk dat u geen specifieke symptomen ervaart. Aspecifieke symptomen kunnen zijn; vermoeidheid en het vasthouden van vocht. Dit kan leiden tot een onverklaarbaar verschil in lichaamsgewicht. Op lange termijn kunnen er symptomen ontwikkelen zoals hoge bloeddruk of stoornissen in het metabolisme.

In stap 4 wordt uitgelegd hoe de afbraak van de immuuncomplexen kan leiden tot specifieke symptomen.

Stap 4: PLAATSELIJKE AFBRAAK KAN LEIDEN TOT SPECIFIEKE SYMPTOMEN
Indien de immuuncomplex gehecht is aan weefsel wordt het ook afgebroken, maar (naastgelegen) weefsel raakt hierdoor ook beschadigd. Dit kan leiden tot specifieke symptomen zoals migraine en prikkelbare darm syndroom (PDS).

Indien een voedingsmiddel die een immuuncomplex veroorzaakt regelmatig wordt gegeten dan kan de ontstekingsreactie chronisch worden. De klachten /symptomen ontstaan niet direct. Het kan zelfs een paar maanden duren voordat een symptoom duidelijk wordt. Vaak begint deze geleidelijk, maar naarmate de tijd vordert nemen de klachten toe.

Een (immunologiche / allergische) reactie op voeding kan leiden tot een groot scala aan klachten

WELKE VOEDSELINTOLERANTIE TESTEN ZIJN BESCHIKBAAR

De ImuPro voedselintolerantie test zijn in de volgende pakketten beschikbaar:

  • ImuPro Screen: 22 IgG voedingsallergenen              € 44,00 
  • ImuPro Screen+: 44 IgG voedingsallergenen            € 99,00
  • ImuPro Basic: 90 IgG voedingsallergenen               € 164,00 
  • ImuPro Complete: 270 IgG voedingsallergenen      €  399,00 
  •  

Heb jij ook het idee dat je lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen maar je weet niet welke?

 

Neem contact op, zodat we kunnen kijken welke test het beste bij jou past