Ontsmet je handen!

 

Hoe vaak hoor ik het niet als je een winkel binnenloopt, wilt u even uw handen ontsmetten?

Ja maar natuurlijk, dat doen we geen probleem. 

Maar in de volgende winkel hoor ik hetzelfde, en sta vervolgens weer mijn handen te ontsmetten!

Tuurlijk wil je de winkeliers niet in verlegenheid brengen, want die volgen ook de regels op die zijn opgelegd. Maar ondertussen bedenk ik me wel dat al dat ontsmetten met alcohol niet zo goed is voor mijn eigen weerstand.

Waarom dan niet?

Op je handen bevinden zich allemaal micro-organismen die een natuurlijke barrière vormen tegen binnendringers van buitenaf. En dat is een heel natuurlijk systeem dat ervoor zorgt dat wij als mens bestand zijn tegen bacteriën en virussen.

Ze vormen een beschermde laag (barrière) zodat bacteriën en virussen niet onze huid kunnen binnendringen.

Het veelvuldig gebruik van ontsmettingsmiddelen verstoort dat evenwicht!

Het verstoort juist onze eigen weerstand tegen de bacteriën en virussen, en dat wil je nu juist niet.

Want chronische blootstelling aan deze ontsmettingsmiddelen is schadelijk voor je slijmvliezen van de luchtwegen en veroorzaakt ontstekingen en verminderde weerstand.  Zoals in de longen. En als je bedenkt dat onze longen juist zo bevattelijk zijn voor het Covid-19 virus, dan is continue ontsmetten niet zo’n goed idee.

Steeds minder contact 

Daarnaast hebben we al niet meer zoveel “lijfelijk” contact. Handen schudden wordt afgeraden, knuffelen – liever niet. Sociale afstand van elkaar houden, betekent ook dat we minder natuurlijke bacteriën en virussen toelaten. Onze weerstand wordt daardoor wel zwakker. Je bent minder bestand tegen natuurlijke vijanden. En op de lange termijn, met alle gevolgen van dien.

Dus denk alsjeblieft goed na over het veelvuldig gebruik van ontsmettingsmiddelen. Tuurlijk een keer ontsmetten is niet erg, maar niet de hele dag door. We hebben onze microben ook nodig om onze eigen weerstand te behouden. Om in ieder geval bestand te zijn tegen indringers van buitenaf.

Je weerstand verbeteren 

Wil je je weerstand optimaal houden, bedenk dan dat je weerstand van binnenuit komt. Je eigen immuunsysteem versterken, optimaliseren. Dat betekent een gezonde darmflora, een gezonde levensstijl, lekker buiten wandelen, een goede slaap en bovenal niet te veel stress hebben.

Dat zijn zaken die veel bijdragen aan een gezonde weerstand.

Denk jij dat je wel wat hulp kunt gebruiken?

Neem dan vooral contact op en maak een afspraak. Want samen kunnen we jouw weerstand zeker verbeteren!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!