Kinderen en oorontsteking

Een jong kind dat hangerig is, zijn oren vastpakt en aanraking aan het oor niet verdragen kan is een duidelijk signaal van een middenoorontsteking. Bij jonge kinderen komen oorontstekingen veel voor, en kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. Dat het vaker bij jonge kinderen voorkomt dan bij volwassenen komt door het feit dat bij jonge kinderen de buis van Eustachius nog niet volledig is ontwikkeld. Vaak begint het met een verkoudheid, je kind is snotterig of de verkoudheden komen meerdere keren per jaar voor. En dit kan zo maar overgaan in een middenoorontsteking. Verkoudheid en snotterig zijn brengen bacteriën met zich mee, deze nestelen zich in de buis van Eustachius. Eenmaal ingesteld in de buis van Eustachius hebben ze een goede plek gevonden om een ontsteking uit te lokken. Door de ontsteking ontstaat er meer ontstekingsvocht en pus dat achterblijft wat voor een verhoogde druk zorgt. Het kind voelt deze druk als oorpijn.

Oorontsteking en symptomen

Wat zijn de verschijnselen van een oorontsteking:

* Flinke oorpijn, grijpen naar het oor
*
 Kind huilt bij aanraking van het oor
* Koorts – niet altijd, met name bij zuigelingen
* Hangerigheid
* Vaak verkouden
* Soms spugen en/of diarree

 

Oorontsteking en koorts

Een paar dagen koorts (niet hoger dan 39,5) is niet erg, het lichaam is dan bezig om uit zichzelf de troep op te ruimen. Zie het maar als een natuurlijk antibioticum, een betere kun je echt niet hebben!  Wees dus voorzichtig met het gebruik van koorts remmers zoals een paracetamol of een zetpil. Want je lichaam doet er alles aan om de temperatuur omhoog te stuwen om virussen en bacteriën eruit te werken. Gaan we dat tegen door er een paracetamol in te stoppen, stop je ook het proces dat de koorts omhooggaat. Wees daar alert op! Koorts hoort bij het ziek zijn!  Wat je wel kunt doen om de temperatuur in het hoofd te ontlasten is het kind natte sokken aan te trekken, of sokken aantrekken met een schijfje citroen erin. Maar dat doe je pas als er koorts is, en niet bij een verhoging. 

 

Oorontsteking – loopoor

Heb je kind een loopoor, dan is het trommelvlies kapotgegaan en komt er pus uit het oor. De pus is lichtgeel, dun en het stinkt – niet te verwarren met oorsmeer dat er donkergeel uitziet, vaster is en niet ruikt. De pijn neemt af en de koorts zakt. Een loopoor kan twee weken aanhouden. 

Oorontsteking en voeding

Een kind wat hangerig is met koorts heeft niet zoveel zin om iets te eten. Eigenlijk is er zelfs genoeg energie beschikbaar om de spijsvertering op gang te houden, geen nood het kind geeft het zelf wel weer aan wanneer het wil gaan eten. Door de koorts of verhoging verbruikt het lichaam wel veel vocht. Geef je kind daarom genoeg te drinken, iets met een beetje zout is altijd wel lekker. Het vult de tekorten aan (voornamelijk de mineralen) die verbruikt zijn om de ontsteking te remmen. Ga eens aan de gang om zelf een lekkere kippensoep te maken het liefste aangevuld met zelfgemaakte bottenbouillon, echt een aanrader voor de zieke thuis. Heb je geen tijd om zelf de bottenbouillon te maken, koop dan een goede bij een natuurwinkel. Of wat dacht je van een zelfgemaakte wortelsoep met veel verse kruiden zoals peterselie en koriander. Dat is echt een boost voor het immuunsysteem en een aanrader om je weerstand te verhogen. Ik zou even terughoudend zijn om veel snelle koolhydraten aan te bieden, kijk dus ook uit met gluten! Groenten in allerlei kleuren zijn uitstekende voedingsmiddelen om weer sterk en gezond van te worden.  

Oorontsteking en preventie

Terugkerende en niet vanzelf over gaande oorontstekingen hebben veelal te maken met een immuunsysteem wat niet goed werkt. Hoe klein je kindje ook is, de darmflora is ontzettend belangrijk om deze op orde te hebben. In die darmflora word je weerstand gevormd en die heb je nu juist nodig om je oorontsteking op te lossen! En wist je dat je darmflora ook nog eens indirect in verbinding staat met je oren! Hoe vreemd je dat misschien ook klinkt, maar je hele lijf staat nu eenmaal met elkaar in verbinding. Om te weten te komen hoe het met je darmflora is gesteld maak ik vaak gebruik van een darmflora-ontlastingsonderzoek. Wil je er meer over lezen? In de volgende blogs lees je er alles over: 

Meer informatie?

Wil je iets doen tegen je oorontsteking? Of weten welke voeding jouw lichaam wel en niet kan verdragen? Wij helpen je er graag bij! Wist je dat er ook  speciale natuurlijke middelen zijn om je oorontsteking te ondersteunen en weer gezond te maken? In de praktijk helpen we je graag verder om de mogelijkheden met elkaar te bespreken.  Maak een afspraak, zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat jouw klachten verdwijnen.  

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!