Overgewicht

Lees hier meer over de mogelijke oorzaken van overgewicht. 

Overgewicht

Heb je last van overgewicht? Dat kan een aantal mogelijke oorzaken hebben. Soms bedenken we ons dat we weer één of ander dieet moeten volgen. Voor een deel van ons zal dat dieet inderdaad werken, maar voor een deel van ons helaas ook niet. 

Waarom werkt een dieet niet tegen overgewicht?

In ons lichaam zijn allerlei processen aan de gang. Zo regelt onze schildklier onze stofwisseling. Anders gezegd, de schildklier geeft als het ware aan hoeveel energie we kunnen gebruiken en soms zegt de schildklier “we doen het maar eens rustig aan want ik zit op de spaarstand”.

En ja, als je lichaam eenmaal op de spaarstand is geprogrammeerd, dan kun je van een glas water nog een kilo aankomen.

Maar waarom doet de schildklier dit dan?
Misschien zijn er wel ontstekingsprocessen in het lichaam aanwezig, de zogenaamde laaggradige ontstekingen. Dit hoef je zelf niet direct te merken, maar je lichaam reageert hier wel op door de schildklier een tandje lager te laten werken.

Verkeerde samenstelling van darmbacteriën

Maar het kan ook zijn dat er in je darmen een verkeerde samenstelling aan bacteriën is ontstaan. Dit kan komen omdat je een antibiotica kuurt hebt gehad, je veel stress hebt gehad of dat je veel pijnstillers hebt ingenomen. Door deze verstoring zien we dat er ook anderen processen in ons lichaam minder goed werken, zoals de vetvertering of de opname van voedingsmiddelen.

En dan hebben we ook nog onze spieren. We zien dat de één nu eenmaal meer spieren heeft dan de ander. Voor een deel is dat genetisch bepaald, voor een ander deel is dat een kwestie van trainen. Want spiermassa kun je (deels) zelf opbouwen. En als je meer spiermassa hebt gaat je basaal metabolisme weer omhoog.
Maar een marathonloper zal nooit een bodybuilder worden en vice versa om maar wat te noemen.

Zo zien we dus dat afvallen niet voor iedereen even simpel is en een dieet niet bij iedereen meer (evengoed) werkt.
Dan is het tijd om het onderliggende probleem aan te pakken.

Hoe kom ik van mijn overgewicht af?

Neem contact op met Praktijk de Waterlely. Ik help je graag je verder op weg naar herstel.