Herken je dat? Je hebt PDS en je hebt ook vaak last van spijsverteringsklachten.   

Je hebt al de diagnose PDS gekregen en heb daar best veel last van. Opgeblazen gevoel, brandend maagzuur een slechte stoelgang. Opgeblazen buik, buikpijn en ook nog eens vaak buikkrampen. En dan komen er ook nog eens die spijsverteringsklachten bij. 

 

Spijsvertering, hoe werkt dat?    

Spijsvertering is het verwerken van alles wat we eten en drinken en wat klein genoeg is gemaakt om door de darmwand te kunnen worden opgenomen.

Deze voedingsstoffen gebruikt ons lichaam als brandstof en levert de energie die we nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

 

Spijsvertering; welke organen doen mee?  

Onze spijsvertering begint al in de mond. Daarna gaat het naar de slokdarm, de maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm en als laatste de anus. Lever, alvleesklier en galblaas behoren ook tot de spijsverteringsorganen.

 

PDS en spijsverteringsklachten  

Met zoveel schakels die te maken hebben met je spijsvertering, kan je je voorstellen dat er ergens wel eens wat mis kan gaan. PdS en spijsverteringsklachten komen dan ook veelvuldig voor. En aan mij de mooie taak om uit te zoeken in welk stukje van jouw spijsvertering dat zit! 

 

Hoe kan je een goede spijsvertering krijgen?  

Vooral bij PDS en spijverteringsklachten is het van belang om vooral voeding te eten waar jouw lichaam blij van wordt.

Het kan zijn dat jouw lichaam moeite heeft met histaminerijke voeding. Dit is voeding waar je vaak direct een reactie op krijgt. Een overzicht van de  histamine-rijke voeding kan je hier na lezen.

Gelukkig heb je ook histamine verlagende voeding, welke dat is kun je hier na lezen: histamine-verlagende voeding. 

De tips

* Neem de tijd voor je maaltijden, kauw goed en drink niet te veel bij je maaltijden.

* Bereid zelf je maaltijden met verse producten. Wist je dat je met het bereiden van je maaltijden al je spijsvertering stimuleert! Dat gebeurt al door het zien, ruiken, proeven en heel belangrijk – het goed kauwen – van je voedsel.

* Ga niet direct na je maaltijd sporten, je spijsvertering heeft even rust nodig om je maaltijd te kunnen verteren!

* Drink niet te veel koffie en alcohol

* Neem de tijd voor rust

* Slaap voldoende

 

Wat als het niet over gaat? 

Je hebt alle tips al toegepast en toch blijf je last houden van je pds en spijsvertering.

Maar wat nu?

Zoals je al gelezen hebt is je spijsvertering nogal een complex iets. 

Waarschijnlijk is er iets niet in balans, wist je trouwens dat je darmen (darmflora) een belangrijke rol spelen.

Je darmen spelen een belangrijke rol 

Want in je maag-darmkanaal leven biljoenen bacteriën die allemaal met elkaar samenwerken. Een gezonde darmflora is in staat om je spijsvertering op een meesterlijke wijze te ondersteunen. Maar dan moeten er wel genoeg goede en nuttige bacteriën aanwezig zijn! 

 

Hoe krijg je dat allemaal weer in balans? 

Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven, helaas is dat bij iedereen weer anders. 

Kom een langs bij Praktijk de Waterlely, een praktijk waarin we gespecialiseerd zijn in het behandelen van darmklachten

En dus ook PDS en spijsverteringsklachten

Meer informatie?

Heb je al langer zoiets van: er moet iets gebeuren maar ik weet niet wat! Bij Praktijk de Waterlely helpen we je met het behandelen van PDS en spijsverterings klachten. 

We gaan samen op zoek naar de oorzaak van jouw klacht. En aan de hand van de oorzaak stellen we een specifiek en persoonlijk behandelplan op.

Wij helpen je er graag bij! Maak een afspraak zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat jouw klachten weer gaan verdwijnen.

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!