Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft klachten rondom haar menstruatie. Dit zijn klachten die vooral na de eisprong en voor de menstruatie tot uiting komen. En dat niet een enkele keer: het is een maandelijks terugkerend probleem. Soms zo erg en heftig dat werken en een sociaal leven niet of nauwelijks meer mogelijk is. Wat deze klachten dan zijn en hoe deze worden veroorzaakt, lees je in deze blog!
Een groot deel van het vrouwelijke leven wordt beheerst door de maandelijkse periodes: een eisprong gevolgd door de menstruatie. Wat veel vrouwen merken, is dat na verloop van jaren hun menstruatie heviger en ernstiger wordt of dat er doorbraakbloedingen zijn. Veel voorkomende klachten zijn, naast overmatig bloedverlies, ook heftige hoofdpijnen (migraine) pijnlijke borsten, vocht vasthouden en gewrichtspijnen. Naast de lichamelijke ongemakken ervaren veel vrouwen ook psychische klachten zoals:
- Boosheid
- Stemmingswisselingen
- Vermoeidheid
- Radeloosheid
- Neerslachtigheid
- Labiliteit
Als de menstruatie voorbij is gaat het weer een week of twee goed, maar daarna begint de hele cyclus opnieuw. Vermoeiend, want op deze manier kom je in een negatieve spiraal terecht!
Wat is PMS?
Bij het premenstrueel syndroom zien we dat er (lichte) verstoringen zijn in de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het lichaam. De hormonen oestrogeen en progesteron kunnen in haar verhouding verstoord zijn geraakt. Daar zijn verschillende oorzaken voor te vinden.
PMS en de lever
Hormonen die worden aangemaakt, moeten ook weer worden afgebroken. Je lever is daar erg druk mee. Is je lever overbelast geraakt door allerlei andere processen, dan raakt het afbreken van belangrijke hormonen in het geding en kunnen deze het lichaam niet verlaten. Dit behoort vaak tot de klachten van PMS. Met voeding kom je al een heel eind om je lever te reinigen, kijk maar eens op ons blog ‘10 tips om je lever te reinigen met voeding’.
PMS en de darmen
Je darmen zijn ook van invloed op PMS. Bepaalde neurotransmitters die in de darmen worden aangemaakt, vooral de neurotransmitters serotonine, hebben een positief effect op het verminderen van PMS klachten. Werken jouw darmen niet optimaal? Of heb je last van bijvoorbeeld het Prikkelbaar Darm Syndroom? Dan is de kans groot dat er ook hormonale verstoringen kunnen optreden. Want wist je dat onze darmen een belangrijke barrière vormen tegen het slechte oestrogeen wat je toch al meer dan voldoende hebt bij PMS? Het is dus heel belangrijk om te zorgen dat je darmflora op orde is. Daarom zijn je darmen een belangrijk orgaan om je hormonen weer in balans te krijgen. Hoe je dat kunt doen, dat lees je in mijn blog ‘Gezonde darmen’ en ‘Wat je nog niet wist over jouw ontlasting’.
PMS en je neurotransmitters
Neurotransmitters zijn boodschappersstofjes die via de hersenen een deel van onze feel good hormonen aansturen. Neurotransmitters worden ook aangemaakt in de darmen. Zo zorgt serotonine ervoor dat je goed kunt slapen, maar heeft ook invloed op je hormonen. Wil je weten of jouw neurotransmitters goed werken? Doe dan een test. Een voorbeeld van een uitslag van zo’n dergelijk test zie je in de afbeelding hiernaast.
Meer informatie?
In deze blog heb je al kunnen lezen wat PMS is en dat hormonen hier een grote oorzaak van zijn. Om je te helpen van PMS af te komen, plaatsen we nog een blog met tips en het opstellen van een behandelplan. Houd onze blogpagina dus goed in de gaten! Wil je graag nu al aan de slag om je PMS klachten te verminderen? Maak dan een afspraak, zodat wij je kunnen helpen!

Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!