Pollenkalender

In onze pollenkalender vind je een overzicht wanneer pollen van grassen, bomen en kruiden vaak voorkomen. Zo weet jij precies wanneer je het meeste last krijgt van hooikoortsklachten.

Pollenkalender

Al vroeg in het jaar zijn er pollen te vinden in de lucht. Toch krijgen de meeste mensen pas last van hooikoortsklachten in mei. In de maanden mei, juni en juli zijn veruit de meeste pollen in de lucht. De pollenkalender kan jou helpen om erachter te komen voor welke pollen jij allergisch bent. Ervaar jij bijvoorbeeld in maart de meeste klachten, dan ben je hoogstwaarschijnlijk allergisch voor de Els, Hazelaar, Iep en/of Cypres. Het is prettig om dit te weten, zodat jij volgend jaar preventieve maatregelen kunt nemen tegen allergische reacties. 

Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt
Bomen
Berk
Beuk
Cypres
Eik
Els
Es
Hazelaar
Iep
Populier
Wilg
Grassen
Grassen
Rogge
Kruiden
Ambrosia
Bijvoet
Brandnetel
Weegbree
Zuring
 
Matige verspreiding Sterke verspreiding

Pollenallergie/hooikoorts

Een pollenallergie wordt ook wel hooikoorts genoemd. In tegenstelling tot andere allergische aandoeningen is dit een seizoensgebonden aandoening. Als je last hebt van hooikoorts, betekent dit dat je allergisch bent voor het stuifmeel van grassen, planten en bomen. De allergie uit zich in verschillende klachten. 

Als je hooikoorts hebt, ben je ook gevoelig voor andere kwaaltjes. Dit komt doordat jouw immuunsysteem overuren draait. Jouw lichaam is dan zo druk bezig om pollen de baas te blijven, dat dit kan leiden tot tranende ogen, hoofdpijn of zelfs griep. Raadpleeg de pollenkalender zodat jij voorbereid bent op vervelende klachten. 

 

Migraine

Honing tegen hooikoorts

Een bewezen werkzame methode tegen hooikoortsklachten is het eten van honing. Honing is een natuurlijk product en bevat kleine hoeveelheden stuifmeel. Door iedere dag een theelepel honing te nuttigen, versterk je jouw immuunsysteem. Op deze manier heb jij volgend pollenseizoen meer weerstand tegen het stuifmeel, waardoor jij ook minder klachten ervaart. Je leest er meer over in het blog: “Honing tegen hooikoorts“. Begin vooral optijd met het eten van honing, want zoals we in de pollenkalender zien komen in februari al de eerste pollen in de lucht.

honing voor je hooikoorts

Hooikoortsklachten direct verminderen

In de pollentijd is het vaak al te laat om te gaan werken aan hooikoortsklachten. Om klachten te verminderen is het belangrijk om te werken aan het immuunsysteem en aan een gezonde darmflora. Het beste kun je hiermee in het najaar beginnen. Ervaar je momenteel klachten? Dan zijn er een aantal tips die direct van toepassing zijn.

 • Bescherm je ogen
 • Gebruik een zonnebril
 • Was je handig regelmatig om te voorkomen dat je stuifmeel in je ogen smeert
 • Was regelmatig je beddengoed
 • Houd je slaapkamerraam dicht
 • Neem een douche voordat je gaat slapen 

Alle tips om direct hooikoortsklachten te verminderen hebben we geschreven in deze blog


Behandelen van hooikoorts in het najaar

Zoals in de pollenkalender te zien is, zijn in het najaar de minste pollen in de lucht. Dit betekent dat jouw immuunsysteem minder overuren hoeft te draaien. Nu jouw immuunsysteem tot rust is gekomen, kan je het beste aan jouw klachten gaan werken. Belangrijk is het om te achterhalen wat de oorzaak is van jouw klachten. 

Bij hooikoorts ontstaat een histamine reactie. Dit is een stof en neurotransmitter die jouw lichaam aanmaakt. Het overschot aan histamine wordt door gezonde darmen afgebroken. Soms wordt de histamine niet goed afgebroken, dit veroorzaakt dan de hooikoortsklachten. Om erachter te komen of jouw darmflora gezond is, kun je een ontlastingsonderzoek doen. 


Pollenallergie en histamine

Bij hooikoorts of pollenallergie krijg je vaak ook te maken met een histamine reactie. Symptomen van zo’n reactie zijn:

 • Hoofdpijn
 • Tranende of jeukende ogen
 • Gezwollen of rode ogen
 • Vermoeidheid
 • Keelpijn
 • Niesbuien
 • Kriebelhoest
 • Verstopte neus of loopneus

Oorzaak histamine reactie

Een histamine reactie kan veroorzaakt worden door de verspreiding van pollen en door voeding. 

In het eerste geval maakt jouw lichaam het stofje histamine aan wanneer pollen in aanraking komen met de slijmvliezen van jouw keel, neus of ogen. De histamine zorgt ervoor dat jouw slijmvliezen opzwellen en/of geïrriteerd raken. 

Ook door voeding kan een histamine reactie ontstaan. Dit noemen we histamine-rijke voeding. Histamine-rijke voeding is voeding die je beter niet kunt eten als je snel last hebt van een histamine reactie. Daarentegen bestaat er ook histamine-verlagende voeding. Denk hierbij aan melk, water, onbewerkt vlees en verschillende soorten fruit. 

Wil je weten of jouw klachten worden veroorzaakt door een histamine reactie? Doe dan de gratis histamine checklist!

Hooikoortsklachten
Histamine checklist

Doe de hooikoortstest

Wil jij weten of je last hebt van hooikoorts? Doe dan deze test!

Hooikoortstest

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!