Pompoensoep

Na een mooie na-zomer gaan we nu al richting de herfst.
De nachten worden weer kouder en de blaadjes beginnen te vallen. Tijd om eens heerlijk te genieten van wat de seizoenen ons te bieden hebben, en wat dacht je van een heerlijke pompoen soep!

De pompoen heeft ook heel veel gezonde eigenschappen

Een pompoen is een heerlijke na-jaars groente, en komt van oorsprong uit Amerika waar het al vele eeuwen door de Indianen wordt gebruikt. Een pompoen is niet alleen heel lekker, maar is ook nog eens heel erg gezond. Het bevat namelijk een stof waaruit we serotonine kunnen aanmaken. En van serotonine wordt weer melatonine gemaakt, en dat is weer ons slaaphormoon. Dat hebben we nodig om te gaan slapen.

Maar de pompoen brengt ons nog veel meer; doordat ze vol zitten met vitamine A zijn ze goed voor onze ogen. De hoeveelheid vezels zijn goed voor onze darmen, de kalium zorgt ervoor dat het je bloeddruk reguleert en de typische oranje kleur is natuurlijk heel leuk maar heeft ook een belangrijke functie; namelijk als antioxidant voor je huid.

Zo zie je dat een pompoen je gezondheid al flink kan verbeteren.
Je kunt van pompoenen heel gemakkelijk een soep maken, schillen is niet nodig want in de schil zitten namelijk heel veel antioxidanten.

Een pompoen is ook een “warme” groente, dat wil zeggen dat ons lichaam in de donkere dagen die komen gaan meer “warmte” nodig heeft. Ons spijsverteringsstelsel heeft in de koudere periode gewoonweg meer moeite om koud voedsel te verteren. Een soepje is dan heerlijk.

Ingrediënten voor een pompoensoep

1 pompoen
1 cm verse gember
2 uien
2 teentjes knoflook
1 winterwortel geschild
1 mespunt gemalen chili
2 theelepels kerriepoeder
2 theelepels kurkuma
3 (biologische) bouillonblokjes
1 dl koksroom
500 cc water

Bereidingstijd

Voorbereidingstijd: 15min
Kooktijd: 30min
Totale bereidingstijd: 45min

Ui fruiten, knoflook in plakjes gesneden erbij doen. Vervolgens de chili, kerrie en de kurkuma. Na ca 1 minuut de in stukken gesneden pompoen, het water, de gember en bouillon erbij doen. Beetgaar laten worden en pureren. Proef even of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat specerijen toe. Heerlijk als voorafje, lunch soep of zomaar als tussendoortje.