In het vorige blog heb je kunnen lezen dat 1 op de 5 vrouwen last heeft klachten rondom haar menstruatie, met name net voor de menstruatie en net na de eisprong. Deze klachten worden ook wel het premenstrueel syndroom genoemd. Wat je kan doen om die klachten te verminderen, lees je in deze blog!

Premenstrueel syndroom en voeding

Dat voeding een belangrijke rol speelt bij PMS is inmiddels wel bewezen. Vrouwen die minder koolhydraten aten en minder suiker en alcohol tot zich namen, hadden na verloop van tijd beduidend minder last van heftige PMS klachten. Voeding is niet altijd het medicijn, maar is wel altijd het startpunt van behandeling. Goede voeding waar je PMS klachten mee kan verminderen zijn:

  • Alle koolsoorten
  • Spruiten
  • Broccoli
  • Lijnzaad
  • Alle groene groenten
  • Voeding die rijk is aan omega 3 vetzuren (vette vis – noten – zaden – roomboter – olijfolie)

Ook zijn er goede resultaten gezien van vrouwen die overgingen op intermittent fasting. Voeding die je beter kunt vermijden zijn: koolhydraatrijke voeding, veel graanproducten en veel melkproducten.

Ook jouw lichaam reageert op voeding. Wellicht dat je, zonder dat je het weet, wel dagelijks je boterhammetje met kaas eet en dat jouw lichaam dat helemaal niet kan verdragen. Om dat uit te zoeken kun je gebruik maken van de voedselintolerantietest. Dan weet je zeker op welke voeding jouw lichaam reageert en welke voeding op jouw lichaam een helend effect heeft of juist belastend is.

Premenstrueel syndroom en beweging

Bewegen is altijd goed, maar welke beweging is dan het beste? Kies ten eerste een beweging die bij je past. Vind je het absoluut niet leuk om naar een sportschool te gaan, dan is wandelen of fietsen in de natuur misschien wel beter voor je. Wil je toch het beste voor jezelf? Kies dan voor krachttraining. Door de krachttraining ben je beter in staat je overtollige hormonen af te breken. Doe dit wel beheerst, anders loop je kans op blessures en moet je daar weer van herstellen.

Premenstrueel syndroom en stress – ontspanning

Gebleken is dat ontspanning, zoals wandelen en fietsen, een goede remedie is om stress te reduceren. In de praktijk zien we vaak dat er onbewust veel stress in het lichaam aanwezig is. Dat kan in het verleden zijn ontstaan, bijvoorbeeld door een stressvolle periode. Een gebeurtenis die niet helemaal liep zoals je dat had verwacht of je maakt je druk wat heel veel stress veroorzaakt in je lijf. Soms is het zo dat deze gebeurtenissen een stress systeem hebben geactiveerd en dat deze niet meer gedeactiveerd is. Ontspanning heeft in die zin dus een bijzonder grote positieve invloed op jouw PMS klachten. Daarbij kun je denken aan het volgen van Yoga, Mindfulness of een heerlijke massage. Ook voetreflex is een goede manier om de overtollige afvalstoffen die te maken hebben met een overactief stress systeem te helpen afvoeren uit je lichaam. Een goede voetreflextherapeut vind je hier.

Premenstrueel syndroom en onderzoek

De weg naar een leven zonder PMS begint met de vraag: waar zit het probleem? Om dat te weten te komen, is het belangrijk dat je diagnostiek hebt. Dit zijn onderzoeken die aangeven waar er iets is verstoord. Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Een onderzoek wat vaak wordt gedaan is de urinetest. Met de uitslag weet je in hoeverre jouw hormonen wel of niet uit balans zijn.

Persoonlijk behandelplan

Op basis van de vragenlijsten en het intake gesprek maken we een persoonlijk behandelplan. Deze is helemaal afgestemd op jouw situatie, dus dat is voor iedereen weer anders. Jouw persoonlijke behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die jouw aandoening hebben veroorzaakt. Met behulp van de juiste voeding en de inzet van gespecialiseerde en gerichte voedingssupplementen worden de oorzaken aangepakt. De ontstane tekorten aan vitamines en mineralen worden aangevuld, waardoor het lichaam tot rust wordt gebracht. Daarna kan er worden gewerkt aan opbouw en herstel. Om de voortgang zo goed mogelijk te monitoren en in stand te houden, kunnen we aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Op basis van deze uitkomsten kunnen we het behandelplan aanpassen of continueren.

Meer informatie?

Wil je iets doen tegen je PMS klachten? Of weten welke voeding jouw lichaam wel en niet kan verdragen? Wij helpen je er graag bij! Maak een afspraak, zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat jouw PMS klachten verdwijnen.

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!