Prikkelbare darm 

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld.

Onduidelijk is hoeveel mensen precies last hebben van PDS omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met zijn of haar klachten.

R

Darmspecialist

R

Vergoed door uw verzekeraar

R

Diagnostiek en onderzoek

Prikkelbare darm 

Het prikkelbaar darm syndroom (PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maag en darmklachten.

Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld. 

Klachten die daarmee samenhangen zijn buikpijn, veranderde stoelgang, diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, gasvorming en zuurbranden.

prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in onze westerse wereld. Onduidelijk is hoeveel mensen er precies last hebben van PDS. Want lang niet iedereen komt bij zijn (huis)arts terecht voor zijn of haar klachten.

Naar schatting heeft ongeveer 5 – 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van PDS, en dat is best veel. Heb je last van het prikkelbare darm syndroom, dan kun je dit zeker laten behandelen.

Maar dan zul je ook op zoek moeten gaan naar de oorzaak van de klacht, én die is bij iedereen weer anders!

prikkelbare darm syndroom

Tips bij een Prikkelbare darm 

* eet zo vers mogelijk

* eet niet uit pakjes en zakjes

* eet rustig en drink niet tijdens de maaltijden 

* varieer je maaltijden met voldoende verschillende groenten

* neem voldoende rust

* beweeg voldoende

Slapeloosheid

Darmklachten is een veel gehoorde klacht bij een teveel aan histamine.

Obstipatie of diarree

Heb je last van een prikkelbare darm, dan kan je of last hebben van obstipatie of van diarree. En in sommige gevallen soms beiden.

Spijsverterig

Darmbacterien helpen bij onze spijsvertering. Ze breken vezels en ander niet volledig verteerde bestanddelen uit onze voeding af. Zodat deze kunnen worden opgenomen door ons lichaam als voedingsstoffen.

Welke voeding kan ik nu nog eten?

Een veel gehoorde vraag: welke voeding kan ik nu nog eten? 

Een goede hulp daarvoor is het aanvragen van een voedselintolerantie test. Die geeft je duidelijkheid op welke voeding jouw lichaam positief en negatief reageert. 

Prikkelbare darm en ons microbioom

In ons darmstelsel (darmflora) zitten ontzettend veel bacteriën, en spelen in de hoofdrol in onze weerstand. Ze helpen bij het verteren – afbreken en opnemen van voedingsstoffen. Beschermen ons tegen schadelijke toxische stoffen, zorgen ervoor dat onze weerstand optimaal is en ruimen schadelijke indringers op. Verstoringen in aantallen en soorten van bacteriën kunnen dus al een behoorlijke verschuiving te weeg brengen.

Klachten als buikpijn, veranderd ontlastingspatroon, opgeblazen gevoel, gasvorming, verminderde weerstand en aanhoudende vermoeidheid kunnen ontstaan. Het lichaam zal er alles aan doen om de balans te herstellen. Maar als de balans niet meer te herstellen is kunnen klachten chronisch worden of er kunnen anderen ziektebeelden ontstaan.

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Prikkelbare darm en probiotica

 

Probiotica zijn levende bacteriestammen die normaal gesproken in de darm voorkomen. Door de diversiteit en de verschillende functies van probiotica is er geen eenduidig antwoord te geven welke probiotica het beste zou kunnen werken.

Probiotica kan helpend zijn voor afname van de buikpijn klachten, opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, diarree en een verbetering aan de kwaliteit van leven.

Wil je een goed probioticum dan kan deze mogelijk bij je helpen. 

probiotica

Prikkelbare darm en het brein in je buik 

Een verstoring van onze goede darmbacteriën (microbioom) kan ook gevolgen hebben voor onze hersenen. Recente studies hebben aangetoond dat er een link is tussen onze darmen en onze hersenen. Ze noemen dat de hersen-darm as, of te wel het brein in je buik. Via de zenuwen in onze darmen communiceren ze met onze hersenen en zijn van grote invloed op het temperen van de stress in het hoofd.  Ze zorgen ervoor dat stress gereduceerd kan worden zodat de aanmaak van neurotransmitters en hormonen niet uit balans raken. Nu begrijp je dat hyperactiviteit, depressieve klachten en concentratieproblemen met een niet goed werkende darmfunctie te maken hebben.

Een mooie test om te kijken of je neurotransmitters en dus jij in balans bent is het Neuro4profiel rapport. Je bestelt deze via de webshop van Praktijk de Waterlely.

Je darmflora is een soort regelmechanisme waardoor je flexibeler bent, je kunt gewoonweg meer hebben. Als deze minder goed werkt is het ook lastiger om met stress om te gaan, en je negatieve gedachten buiten de deur te houden. En zelfs je slaappatroon kan erdoor verstoord raken.

 

Brein in je buik

Prikkelbare darm en onderzoek

De weg naar een gezonde darm begint met de vraag: waar zit het probleem? Om dat te weten te komen, is het belangrijk dat je diagnostiek hebt – onderzoeken – die aangeven waar er iets is verstoord.

Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Want je kunt behoorlijk ziek worden van een schimmel, candida of parasiet. Diagnostiek is er in de vorm van bloed- en ontlastingsonderzoek.

Bij een ontlastingsonderzoek kun je verschillende onderdelen laten testen. Wil je alles onderzoeken? Dan raad ik je het onderzoek darmflora- ontlastingsonderzoek “compleet” aan. Samenstelling darmflora, pH-waarde, ontstekingen, schimmel en candida, helicobacter, histamine, parasieten en darmslijmvliesimmuniteit worden dan getest. Wil je liever beginnen met een klein onderzoek? Dan kun je ook losse onderdelen bestellen in de webshop.  De onderzoeken kun je thuis afnemen en worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino. Deze is gespecialiseerd in darmanalyses. 

ontlastingsonderzoeken

Wil je ook van je darmklachten afkomen?

Maak dan een afspraak bij de darmspecialist of bekijk hieronder de producten die je kunnen helpen.

Spijsvertering D-gest
Voor actuele prijzen druk op deze knop en raadpleeg de RINGANA webshop
probiotica
Voor actuele prijzen druk op deze knop en raadpleeg de RINGANA webshop

Voedselintolerantie test 90 voedingsmiddelen

 285,00

Darmflora-ontlastingsonderzoek compleet

 462,50

Persoonlijk behandelplan

Op basis van de uitkomsten van het laboratoriumonderzoek maken we een persoonlijk behandelplan. Deze is helemaal afgestemd op jouw situatie, dus dat is voor iedereen weer anders.

Jouw persoonlijke behandelplan is gericht op het aanpakken van de factoren die jouw aandoening hebben veroorzaakt. Met behulp van de juiste voeding en de inzet van gespecialiseerde en gerichte voedingssupplementen worden de oorzaken (ontstekingen, parasieten, schimmel – infecties) aangepakt. De ontstane tekorten aan vitamines en mineralen worden aangevuld, waardoor het lichaam tot rust wordt gebracht. Daarna kan er worden gewerkt aan opbouw en herstel.

Om de voortgang zo goed mogelijk te monitoren en in stand te houden zullen we stapsgewijs aanvullend laboratoriumonderzoek doen. Op basis van deze uitkomsten kunnen we het behandelplan aanpassen of continueren.

onderzoeken

Wil je ook van je prikkelbare darm klachten afkomen?

Over Petra

Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.

Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.

De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie  Orthomoleculaire Geneeskunde.  Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en zijn invloed op onze hersenen. 

Want een gezonde darm (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent, is de basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen.  En dat is toch niet geheel onbelangrijk.

Laat me jou met mijn kennis, ervaring en specialisaties helpen om jou weer te laten stralen.

Hooikoortsklachten