Selecteer een pagina

Prikkelbare darm

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Onduidelijk is hoeveel mensen precies last hebben van PDS omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met zijn of haar klachten.

Prikkelbare darm behandelen

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Onduidelijk is hoeveel mensen precies last hebben van PDS omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met zijn of haar klachten. Er wordt gezegd dat 5 – 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van PDS. Heb je last van het prikkelbare darm syndroom, dan kun je deze zeker laten behandelen. Maar dan zul je ook zeker gaan zoeken waar de oorzaak van de klacht ligt. Wil je je prikkelbare darm behandelen? aarzel niet langer, lees verder en maak een afspraak.

Want het prikkelbaar darm syndroom (PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maag en darmklachten. Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld. Klachten die daarmee samenhangen zijn buikpijn, veranderde stoelgang, diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, gasvorming en zuurbranden.

 

Prikkelbare darm en ons microbioom

In ons lichaam zitten ontzettend veel bacteriën, ze zijn in onze darmen nog eens extra vertegenwoordigd en voeren daar belangrijke taken uit. Zo zorgen ze voor de opname van voedingsstoffen, beschermen ons tegen schadelijke indringers, zorgen ervoor dat onze weerstand optimaal is en ruimen schadelijke indringers op. Een verstoring in het aantal en het soort bacteriën in onze darmen kan dus al een behoorlijke verschuiving te weeg brengen. Klachten als buikpijn, veranderd ontlastingspatroon, opgeblazen gevoel, gasvorming, verminderde weerstand en aanhoudende vermoeidheid kunnen ontstaan. Het lichaam zal er alles aan doen om de balans te herstellen. Maar als de balans niet meer te herstellen is kunnen klachten chronisch worden of er kunnen anderen ziektebeelden ontstaan.

 

Prikkelbare darm en de verstoring van het brein

Een verstoring van onze darmbacteriën (microbioom) kan ook gevolgen hebben op onze hersenen. Recente studies hebben aangetoond dat er een link is tussen onze darmen en onze hersenen. Ze noemen dat de hersen-darm as. Via de zenuwen in onze darmen communiceren deze met de zenuwen in onze hersenen. En een verstoring in onze darmen, kan dus een verstoring in onze hersenen te weeg brengen. Zo kunnen hyperactiviteit, depressieve klachten en concentratieproblemen met een niet goed werkende darmfunctie te maken hebben.

 

Prikkelbare darm en voeding

Onze voeding heeft een grote invloed op onze darmbacteriën. Voedingsmiddelen die gluten bevatten kunnen zelfs een verstorende werking hebben, evenals de gemakkelijke, snelle, kant en klare maaltijden, kleurstoffen, suikers, zetmeel en schadelijke vetten.  Wil je meer weten wat gluten zijn en wat ze in je lichaam doen, lees dan eens het blog “ben jij gevoelig voor gluten”

Volg je het FODMAP beperkend dieet dan kun je wellicht een verbetering bemerken. Maar dat hoeft niet, en met een FODMAP beperkend dieet weet je nog steeds niet op welke voedingsstoffen jouw lichaam reageert.

Je kunt natuurlijk zelf je voeding testen om te kijken hoe jouw lichaam op voeding reageert, maar dan weet je nog niets zeker. Je kunt ook een voedingsintolerantie test laten uitvoeren. Middels een bloedonderzoek onderzoeken ze in het laboratorium precies hoe jouw lichaam op bepaalde voedingsstoffen reageert. Als je dat weet, dan kun je daar ook naar eten en de dingen laten staan waar jouw lichaam dus moeite mee heeft. Op deze manier is de eerste stap naar een herstel gezet en kun je je lichaam rust gunnen om te laten herstellen.

 

Prikkelbare darm en probiotica

Probiotica zijn levende bacteriestammen die normaal gesproken in de darm voorkomen. Door de diversiteit en de verschillende functies van probiotica is er geen eenduidig antwoord te geven welke probiotica het beste zou kunnen werken. Probiotica kan helpend zijn voor afname van de buikpijn klachten, opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, diarree en een verbetering aan de kwaliteit van leven. Om zomaar een probiotica te gaan gebruiken heeft geen enkele zin, je kunt er zelfs meer schade mee aanrichten dan dat je er goed aan doet. Wil je een goed probioticum ga dan te rade bij een speciaal daarvoor opgeleide orthomoleculair darmtherapeut.

 

Prikkelbare darm en onderzoek

De weg naar een gezonde darm begint met de vraag: waar zit het?
Om dat te weten te komen is het belangrijk dat je diagnostiek hebt – onderzoeken – die aangeven waar er iets is verstoord. Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Want je kunt behoorlijk ziek worden van een schimmel, candida of parasiet.  Diagnostiek is er in de vorm van bloed- en ontlastingsonderzoek. Bij ontlastingsonderzoek (waarbij je thuis je ontlasting in een buisje schept en opstuurt naar het laboratorium) kun je dan denken aan een algemeen onderzoek ” basisscreening darm” waarbij je de kwaliteit, samenstelling, ph-waarde, ontstekingen, schimmel en candia kunt testen. Daarnaast zijn er aanvullende onderzoeken zoals de Histamine-test en de Parasieten test.  Bij het bloedonderzoek kun je denken aan een test om op te sporen of je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld tomaat, ei of melk. De onderzoeken worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino die hierin is gespecialiseerd om deze analyses uit te voeren.

 

Prikkelbare darm behandelen 

Omdat het prikkelbare darm syndroom meerdere oorzaken kan hebben, is er niet een eenduidig antwoord te geven op een standaard behandeling. Dit is dan ook per persoon verschillend. Er zal uitgezocht moeten worden wat de onderliggende oorzaak is, en daarna kan worden gestart met een specifieke en persoonlijke behandeling.

 

Wil je ook dat jouw darmen GEZOND worden zodat jij weer zonder BUIKPIJN je FIT en ENERGIEK kan voelen maar je weet niet hoe?

 

Laat me je helpen om je prikkelbare darm klachten te behandelen en er beter mee om te gaan