Prikkelbare darm

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Onduidelijk is hoeveel mensen precies last hebben van PDS omdat lang niet iedereen bij de (huis)arts terecht komt met zijn of haar klachten.

Prikkelbare darm behandelen

heb Het prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veelvoorkomende aandoening in onze westerse wereld. Onduidelijk is hoeveel mensen er precies last hebben van PDS. Want lang niet iedereen komt bij zijn (huis)arts terecht voor zijn of haar klachten. Naar schatting heeft ongeveer 5 – 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van PDS, en dat is best veel. Heb je last van het prikkelbare darm syndroom, dan kun je dit zeker laten behandelen. Maar dan zul je ook op zoek moeten gaan naar de oorzaak van de klacht, én die is bij iedereen weer anders!

Het prikkelbaar darm syndroom (PDS behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maag en darmklachten. Wanneer bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen worden gevonden maar de klachten aanhouden, wordt de diagnose PDS gesteld. Klachten die daarmee samenhangen zijn buikpijn, veranderde stoelgang, diarree, obstipatie, opgeblazen gevoel, gasvorming en zuurbranden.

 

Prikkelbare darm en ons microbioom

In ons darmstelsel (darmflora) zitten ontzettend veel bacteriën, en spelen in de hoofdrol in onze weerstand. Ze helpen bij het verteren – afbreken en opnemen van voedingsstoffen. Beschermen ons tegen schadelijke toxische stoffen, zorgen ervoor dat onze weerstand optimaal is en ruimen schadelijke indringers op. Verstoringen in aantallen en soorten van bacteriën kunnen dus al een behoorlijke verschuiving te weeg brengen.

Klachten als buikpijn, veranderd ontlastingspatroon, opgeblazen gevoel, gasvorming, verminderde weerstand en aanhoudende vermoeidheid kunnen ontstaan. Het lichaam zal er alles aan doen om de balans te herstellen. Maar als de balans niet meer te herstellen is kunnen klachten chronisch worden of er kunnen anderen ziektebeelden ontstaan.

 

Prikkelbare darm; het brein in je buik

Een verstoring van onze goede darmbacteriën (microbioom) kan ook gevolgen hebben voor onze hersenen. Recente studies hebben aangetoond dat er een link is tussen onze darmen en onze hersenen. Ze noemen dat de hersen-darm as, of te wel het brein in je buik. Via de zenuwen in onze darmen communiceren ze met onze hersenen en zijn van grote invloed op het temperen van de stress in het hoofd.  Zehttps://praktijkdewaterlely.nl/neurotransmitters-test-wat-te-doen-bij-burn-out-slapeloosheid-stress/ zorgen ervoor dat stress gereduceerd kan worden zodat de aanmaak van neurotransmitters en hormonen niet uit balans raken. Nu begrijp je dat hyperactiviteit, depressieve klachten en concentratieproblemen met een niet goed werkende darmfunctie te maken hebben.

Een mooie test om te kijken of je neurotransmitters en dus jij in balans bent is het Neuro4profiel rapport. Je bestelt deze via de webshop van Praktijk de Waterlely.

Je darmflora is een soort regelmechanisme waardoor je flexibeler bent, je kunt gewoonweg meer hebben. Als deze minder goed werkt is het ook lastiger om met stress om te gaan, en je negatieve gedachten buiten de deur te houden. En zelfs je slaappatroon kan erdoor verstoord raken.

 

 

 

Prikkelbare darm en voeding

Onze voeding heeft een grote invloed op onze darmflora. Voedingsmiddelen die gluten bevatten kunnen zelfs een verstorende werking hebben, evenals de gemakkelijke, snelle, kant en klare maaltijden, kleurstoffen, suikers, zetmeel en schadelijke vetten.  Wil je meer weten wat gluten zijn en wat ze in je lichaam doen, lees dan eens het blog “ben jij gevoelig voor gluten”

Volg je het FODMAP beperkend dieet dan kun je wellicht een verbetering bemerken. In het begin is er meestal wel een verbetering, maar gebruik je langer het FODMAP dieet dan zien we vaak dat er bijna of geen effect meer is.  En je weet nog steeds niet op welke voedingsmiddelen jouw lichaam reageert. Hoe dat kan, lees er alles over in de volgden blog:  https://praktijkdewaterlely.nl/fodmap-dieet-waarom-het-niet-bij-iedereen-werkt/

Je kunt natuurlijk zelf je voeding testen om te kijken hoe jouw lichaam op voeding reageert, maar dan weet je nog niets zeker. Je kunt ook een voedingsintolerantie test laten uitvoeren. Middels een bloedonderzoek onderzoeken ze in het laboratorium precies hoe jouw lichaam op bepaalde voedingsstoffen reageert. Als je dat weet, dan kun je daar ook naar eten en de dingen laten staan waar jouw lichaam dus moeite mee heeft. Op deze manier is de eerste stap naar een herstel gezet en kun je je lichaam rust gunnen om te laten herstellen.

 

Prikkelbare darm en probiotica

Probiotica zijn levende bacteriestammen die normaal gesproken in de darm voorkomen. Door de diversiteit en de verschillende functies van probiotica is er geen eenduidig antwoord te geven welke probiotica het beste zou kunnen werken. Probiotica kan helpend zijn voor afname van de buikpijn klachten, opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, diarree en een verbetering aan de kwaliteit van leven. Om zomaar een probiotica te gaan gebruiken heeft geen enkele zin, je kunt er zelfs meer schade mee aanrichten dan dat je er goed aan doet. Wil je een goed probioticum ga dan te rade bij een speciaal daarvoor opgeleide orthomoleculair darmtherapeut.

 

Prikkelbare darm en onderzoek

De weg naar een gezonde darm begint met de vraag: waar zit het?
darmflora- ontlastingsonderzoek compleet Om dat te weten te komen is het belangrijk dat je diagnostiek hebt – onderzoeken – die aangeven waar er iets is verstoord. Als je weet waar het zit, dan kun je ook daadwerkelijk een gedegen behandelplan opstellen. Want je kunt behoorlijk ziek worden van een schimmel, candida of parasiet.  Diagnostiek is er in de vorm van bloed- en ontlastingsonderzoek.

Bij een ontlastingsonderzoek kun je verschillende onderdelen laten testen. Wil je alles weten dan raad ik je het onderzoek ”darmflora- ontlastingsonderzoek “compleet” aan. Samenstelling darmflora, ph-waarde, ontstekingen, schimmel en candia, helicobacter, histamine, parasieten en darmslijmvliesimmuniteit worden dan getest. Wil je liever beginnen met een klein onderzoek dan kun je ook losse onderdelen bestellen in de webshop.  De onderzoeken kun je thuis afnemen en worden opgestuurd naar het laboratorium RP Vitamino , deze is gespecialiseerd in darmanalyses.

 

Prikkelbare darm behandelen

Omdat het prikkelbare darm syndroom meerdere oorzaken kan hebben, is er niet een eenduidig antwoord te geven op een standaard behandeling. Dit is dan ook per persoon verschillend. Er zal uitgezocht moeten worden wat de onderliggende oorzaak is, en daarna kan worden gestart met een specifieke en persoonlijke behandeling.

 

Wil je ook dat jouw darmen GEZOND worden zodat jij weer zonder BUIKPIJN je FIT en ENERGIEK kan voelen?

 

Laat me je helpen om je prikkelbare darm klachten te behandelen en er beter mee om te gaan