Schimmelnagels

Een schimmelnagel komt helaas veel voor. De sporen van schimmels zijn vaak te vinden in gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s en daar kom je gemakkelijk mee in contact.

Schimmelnagels – waar komt dat vandaan – en hoe zijn ze te behandelen

Wat is een schimmelnagel

Een schimmelnagel komt helaas veel voor. De sporen van schimmels zijn vaak te vinden in gemeenschappelijke douches van kleedkamers, zwembaden, sporthallen en sauna’s en daar kom je gemakkelijk mee in contact. Schimmeldraden komen van de candida gist, die een natuurlijke bewoner is van onze darmen.

 

Hoe ziet schimmelnagel eruit

Als één nagel wit of geel verkleurt, dan is dat meestal een alarmsignaal. Waarschijnlijk is er dan een schimmel actief. Als de infectie erger wordt en dus dieper in de nagel doordringt, verandert de kleur in geelbruin. De nagel is verdikt, hobbelig en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los.

Een schimmelinfectie kan zowel aan de nagels van de voeten als die van de handen optreden. De aandoening op de voeten begint echter bijna altijd bij de grote teen. Als er geen behandeling plaatsvindt, gaat de schimmel verder op avontuur en worden ook de andere teennagels aangetast.

 

Een schimmelnagel is een candida ?

Een candida is een natuurlijke bewoner (gist) van onze darmen, huid, mond en vagina en heeft in de darmen de taak om de gist om te zetten in glucose. Maar als er te veel gisten aanwezig zijn dan wordt er teveel gas geproduceerd en dat merk je aan winderigheid en een opgezette buik. Bij een overgroei aan gisten worden er lange draden gevormd die je schimmels noemt.  Lange schimmeldraden zorgen voor onder andere een infectie in de nagels, wat je terug ziet in de schimmelnagels.

 

Hoe komen we aan een candida overgroei

Wij bestaan uit miljoenen bacteriën, die hebben we ook nodig om ons gezond en vitaal te houden. Heel veel van daarvan zitten in onze darmen.  Op het moment dat onze weerstand verminderd is – we worden ziek – zien we dat het evenwicht tussen de slijmvliezen, gezonde darmbacteriën en gisten is verstoord.

Een verminderde weerstand is hét moment voor de candida om zich te kunnen vermeerderen en explosief te groeien. Veel candida infecties komen na het gebruik van een antibiotica , deze schaadt de darmflora en kan een overgroei aan candida soorten tot gevolg hebben. Met een afgenomen diversiteit aan darmbacteriën neemt ook de kans op een besmetting toe van parasieten

 

Welke factoren zijn van invloed op het ontstaan van candida

 • antibiotica kuur
 • te veel geraffineerde suikers (ook alcohol) en zetmeel
 • verzwakt immuunsysteem
 • disbalans van de zuurtegraad (ph-waarde) een gebrek aan groentevezels
 • medicijn gebruik (ook de anticonceptie-pil!)
 • overgewicht
 • darmparasieten
 • diabetes, bloedsuikerproblemen of te hogen insuline spiegels
 • corticosteroïden of chemotherapie
 • darmaandoeningen zoals PDS, Crohn en Colitis ulcerosa.

 

Wat zijn de klachten:

Er zijn veel verschillende en uiteenlopende symptomen die een teken kunnen zijn dat je last hebt van een Candida.

 • jeuk in neus en oren
 • voedselallergie, brandend maagzuur, oprispingen, buikpijn, flatulentie, opgeblazen gevoel (PDS)
 • lusteloos, depressief,
 • huiduitslag
 • vagina schimmelinfectie: dikke witte afscheiding, jeuk, irritatie en een brandend gevoel welke gepaard kan gaan met pijnlijke geslachtsgemeenschap.
  pijn bij het plassen en een rode huid rond de schede en de binnenkant van de dijen.
 • Spruw: witgele plekjes in en rond de mond, welke zich kunnen verspreiden naar de slokdarm, waardoor slikken moeilijk en pijnlijk kan zijn
 • schimmelnagels

 

Waar zit de candida

 • op de huid
 • op de nagels  – schimmelnagels 
 • in de mond
 • in de darmen
 • in de voorplantingsorganen

 

Vermoeidheid door Candida

Door het hebben van een overgroei aan candida kun je behoorlijk vermoeid raken.  Want je eigen weerstand is de hele tijd in de weer om de candida uit het lichaam te weren. Dit gaat gepaard met energieverlies, gewrichts- en pijnklachten en een algehele malaise.

 

Schimmelnagels  – waar komt dat vandaan – en hoe zijn ze te behandelen

Candida leeft op (geraffineerde) suikers en zetmeel en doet hun aantallen toenemen.
Ook bij een verhoogde inname van veel suikers en zetmeel is er een verhoogde kans is op candida.
Bij mensen met verhoogde insulinewaarden (diabetes type 2) alsook bij mensen met overgewicht hebben ook een verhoogde kans op het hebben van een Candida.

Om een schimmelnagels goed te behandelen is het verstandig naar je voedingspatroon te kijken en de geraffineerde suikers en het zetmeel zoveel mogelijk uit je voedingspatroon te mijden. Het eten van veel groenten verbetert de kwaliteit van de darmflora waardoor de candida minder kans heeft om zich te verspreiden.

Maar je wilt natuurlijk ook weten waar de oorzaak ligt, en om schimmelnagels goed te kunnen behandelen wil weten hoe de kwaliteit is van je darmflora. Want een niet optimale darmflora is een goede bron voor de candida om zich te kunnen verspreiden. Voor een optimale behandeling is het dan ook aan te raden om ook naar de kwaliteit van de darmflora te kijken.
Dit doen we met het darmflora-ontlastingsonderzoek basis en eventueel een TFT Parasieten test.

 

Wil je weten of je een Candida hebt

De darmflora-ontlastingsonderzoek candida geeft je duidelijkheid of er een overgroei is aan gisten/schimmels in het darmkanaal. Indien er schimmels en/of gisten in het maag-darmkanaal zijn aangetoond kunnen deze met behulp van de juiste therapie en voedingsadvies verwijderd worden zodat de darmflora hersteld wordt.

In sommige gevallen is een Candida schimmelinfectie zeer hardnekkig en steekt steeds opnieuw de kop op. Het kan heel vervelend zijn en vaak terugkomen.
Een Candida infectie is een veel voorkomend maar ook een onderschat probleem dat verantwoordelijk kan zijn voor maanden tot zelfs jaren van chronische klachten.

Door het bestellen van de test darmflora-ontlastingsonderzoek candida, ontvang je enkele dagen later een envelop met daarin het afnamemateriaal en een aanvraagformulier thuisgestuurd.

De ontlasting schep je heel gemakkelijk thuis in het daarvoor bestemde afnamemateriaal, en daarna stuur je het in het geheel op naar het laboratorium “RP Vitamino”
Uiterlijk twee weken later ontvang je de uitslag per e-mail.  Is de uitslag niet duidelijk of wil je meer informatie, boek dan een half uurtje uitleg of reserveer een consult waarin je alles wordt uitgelegd.

 

Wil je weten of jouw schimmelnagels een candida hebben?
Dan is deze test daarvoor geschikt.