Slaapproblemen en overgewicht  

Slaapproblemen en overgewicht. Personen die te weinig slapen of een minder goede slaapkwaliteit hebben (vaak wakker, niet goed kunnen inslapen) zijn vaak zwaarder en komen vaak gemakkelijker in gewicht aan. Dat wil zeggen dat slaapproblemen en overgewicht verband houden met elkaar. We zien dat men meer moeite heeft om gewicht te verliezen 

Slaapproblemen verstoort je verzadigingshormoon

 

Als je slaapt herstelt je lichaam van wat er die dag verbruikt is. Goed slapen is dan ook essentieel voor een gezond lichaam. Maar wist je ook dat een slechte nachtrust ook invloed heeft op je hormonen? In je lichaam heb je een verzadigingshormoon “leptine” genaamd. Dit hormoon geeft jouw lichaam een seintje wanneer je verzadigd bent. Dat wil zeggen, je ontvangt een prikkel: je hebt genoeg gegeten, je bent verzadigd. 

Doordat je slaapproblemen hebt verstoren deze de aanmaak van het hormoon “leptine”. Leptine zorgt ervoor dat je minder gevoelig wordt voor de seintjes die jouw lichaam aan je geeft. Je kunt als het ware gewoon door blijven eten, zonder dat er een echte verzadiging optreedt.

Kortom, zo belangrijk kan slapen dus zijn, niet alleen om uitgerust wakker te worden. Maar ook om je verzadigingshormoon weer op peil te brengen, zodat jij niet door blijft eten en je lichaam stopt zegt! Belangrijk dus om hormonen in balans te brengen zodat jij minder slaapproblemen en overgewicht hebt. 

Slaapproblemen en slaapapneu

 

Veel mensen met slaapapneu hebben een verstoorde slaap. De ademhaling valt regelmatig stil, zodat men telkens even wakker wordt. Dit geeft natuurlijk een verstoorde slaap en is mede de oorzaak voor overgewicht.

Want je kunt immers niet goed slapen als je steeds wakker wordt van een ademhaling die onregelmatig is. Anders gezegd, je komt in een vicieuze cirkel terecht en wordt het lastig om gewicht te verliezen. Het is dan ook verstandig om de onderliggende oorzaken van een slaapapneu te onderzoeken en deze aan te pakken.

Slaapproblemen en overgewicht 

Slaapproblemen en overeten

 

Na een nacht slecht slapen, word je niet echt uitgerust wakker. Je bent nog moe en hebt weinig energie. Verkeerde keuzes zijn snel gemaakt, want je lichaam vraagt om energie, om glucose. Waardoor je sneller geneigd bent om de (snelle) koolhydraten te pakken, in plaats van de gezonde eiwitten, gezonde vetten en groeten.

 
Namelijk de snelle koolhydraten zoals bijvoorbeeld een reep chocolade is gemakkelijker weg te eten, dan eerst voor jezelf een gezonde maaltijd de bereiden. Begrijpelijk dat na een slechte nacht je humeur ook niet op zijn best is waardoor je nog meer geneigd bent om (negatieve) emoties weg te eten.

slaapproblemen overgewicht

Slaapproblemen en overgewicht 

Slaapproblemen en insulineresistentie

 

Gebrek aan een goede slaap is ook een risicofactor voor insulineresistentie. Die term is je misschien onbekend, maar de term diabetes type II is je denk ik wel bekend. Het verstoorde slaappatroon heeft in deze weer alles te maken met het hormoon insuline. En je raadt het al, ook weer met je verzadigingshormoon leptine.  

Diabetes

Slaapproblemen en je vetverbranding

 

Waarschijnlijk heb je het al eens opgemerkt dat je buik in de morgen een stuk platter is dan de avond ervoor. En ook dat je ‘s-morgens een stuk lichter bent op de weegschaal dan de avond ervoor.

Hoe dat kan?

‘s-Nachts is je lichaam hard aan het werk om alles te herstellen van de dag. En daar is veel energie voor nodig.

Met een goede nachtrust val je dus ook af!

Hoe mooi is dat. Echter het vervelende is wel, dat als je geen goede nachtrust hebt je lichaam in een soort spaarstand komt. Je verbruikt niet veel energie en dat merk je in de ochtend op de weegschaal.

Ben je al langer een slechte slaper, dan blijft je lichaam in een soort spaarstand staan. Kortom ook met het beoefenen van een sportactiviteit kan het zomaar zijn dat jij minder kcal verbrandt dan je buurman of buurvrouw. En dat terwijl je nog zo je best doet!

Slapen is dus niet zomaar iets!

Slapen is enorm belangrijk om te groeien, kijk maar naar je baby. Die slaapt wel 16 uur op een dag, en dat moet ook, want ze hebben die slaap nodig om te groeien.

de gezondheid van je baby 

 

Goed slapen is ook belangrijk om je emoties een plekje te geven, want alles wat jij die dag aan emoties hebt meegemaakt, komt in de nacht weer terug in je (onbewuste) dromen.

Slapen is belangrijk voor herstel van je lichaamsfuncties, voor je verzadigingshormoon, je insuline. Kortom het lijkt erop dat alles begint bij een goede slaap. En dat is ook zo.

Hoe kun je dan weer beter slapen?

 

We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

  • Kijk geen tv in je slaapkamer
  • Ga op een vaste tijd naar bed
  • Sta op een vaste tijd op
  • Zorg voor een donkere slaapkamer
  • Geen tv meer kijken in je slaapkamer
  • Ventileer je slaapkamer goed, zet een raam open als je naar bed gaat
  • Maak een wandeling in de frisse lucht
  • Neem een hete douche voor het slapen gaan
  • Kijk niet naar een scherm met blauw licht, dat verstoort je slaap. We hebben er zelfs een heel blog over geschreven, die je hier kunt lezen.

Je slaaphormoon “melatonine”

 

We hebben in ons lichaam heel veel hormonen met allemaal een eigen functie. Zo ook ons slaaphormoon “melatonine”. Hoe mooi is het dat ons lichaam ons een seintje geeft om te gaan slapen.

Als je hormonen goed werken, dan gaat je lichaamstemperatuur later op de avond naar beneden. Je krijgt het een beetje koud, je lichaam is klaar om te gaan slapen!

Het slaaphormoon kan ook uit balans zijn

 

Helaas werkt ons slaaphormoon niet bij iedereen even goed meer, oorzaken daarvan kunnen zijn:

Slaapproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben

 

Zoals je ziet kunnen je slaapproblemen meerdere oorzaken hebben. Wat voor de één wel werkt, hoeft voor de ander niet te werken.

Maar je kunt er wel AAN werken. Laat me je helpen om je slaapproblemen op te lossen zodat jij ook weer wat (over) gewicht gaat verliezen.

Maak gerust een afspraak in de praktijk zodat we jouw slaapproblemen kunnen oplossen.

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!