Slaapproblemen – ik kan niet slapen …
Toen onze kinderen nog klein waren, hoorde ik dat wel vaker. Vooral in de zomer vonden ze het lastig om in slaap te komen. Nu ze wat ouder zijn geworden is dit 180 graden omgedraaid en zijn ze hun bed niet meer uit te branden!
Soms ben ik er zelfs jaloers op. Dat je zolang kunt slapen, hoe heerlijk is dat. Dat is voor mij ook alweer een tijd geleden. Maar gelukkig heb ik zelf niets te klagen, ik ben een goede slaper (uitzonderingen daar gelaten). Ik val redelijk snel (binnen een paar minuten) in slaap en ik hoor niets of niemand meer om me heen.
In mijn praktijk spreek ik mensen die dit geluk niet hebben. Ze hebben moeite met hun slaappatroon of vinden het lastig om een goed slaapritme te hebben. Ik hoor dan verschillende variaties:
- Niet goed in kunnen slapen
- Niet goed door kunnen slapen
- ‘s- nachts wakker liggen
- ‘s- morgens vroeg wakker worden en niet meer kunnen inslapen
- Wel kunnen slapen, maar bij het minste geluidje wakker worden
- Wel geslapen hebben, maar zo moe wakker worden dat ze nog wel een nacht willen slapen
Slapen is van levensbelang
Als je ligt te slapen gebeurt er van alles in je lichaam. Alle cellen en organen die overdag hard hebben gewerkt, worden in de nacht hersteld. Je hele lichaam wordt als het ware gescand, gerepareerd en van nieuwe brandstof voorzien, klaar voor een mooie nieuwe dag. En daar heeft je lichaam rust voor nodig, een goede en diepe nachtrust!
Als je structureel niet goed slaapt, is er ook geen rust om je lichaam te laten herstellen. Het gevolg: je bent niet uitgerust, je wordt moe, kribbig, je hebt een kort lontje en je eet te veel (ongezond) of je eet juist helemaal niet. In deze fase zien we dat er een chronische ziekte zich aan het ontwikkelen is, want je lichaam heeft de rust niet om het te repareren, het op te lossen.
Hoe kun je dan wel weer gaan slapen
Dat is altijd een goede vraag, maar het begint met een goede ‘slaap hygiëne’:
- Ga op vaste tijden naar bed
- Kijk geen tv of beeldscherm in je slaapkamer (want het blauwe licht verstoort je slaap)
- Zorg ervoor dat je slaapkamer fris, schoon, koel en donker is
- Doe geen middagdutje
- Sta op dezelfde tijd weer op
Hormonen geven het signaal om te gaan slapen
Hoe bijzonder zit ons lichaam toch in elkaar. Het hormoon ‘melatonine’ geeft ons het startsein dat we kunnen gaan slapen. Dit houdt in dat je lichaamstemperatuur later op de avond daalt. Dit is het moment voor je om naar bed te gaan. Soms kan deze melatonine productie zijn verstoord. Enkele redenen daarvan zijn:
- Hormonale disbalans (menstruatiestoornissen – overgang)
- Gebrek aan beweging
- Te veel licht in je slaapkamer
- Spijsverteringsklachten
- Ploegenwerk – nachtdiensten
- Te laat op de avond sporten
- Te laat op de avond (of te veel) koffie hebben gedronken
- Te veel laat (of te veel) achter je laptop – pc – televisie gezeten
- Te laat hebben gegeten
- Burn-out
- Darmproblemen
- Medicatie tegen hoge bloeddruk – corticosteroïden – cholesterolverlagers
- Paracetamol – aspirine – ibuprofen
- Roken – alcohol
- Stress
- Ziekte
Waar wordt dat hormoon gemaakt
Het hormoon melatonine (voor het inslapen) wordt gemaakt door weer een ander hormoon, namelijk serotonine. Serotonine wordt voor 90% in onze darmen aangemaakt en word ook wel eens ‘het feel good hormoon’ genoemd. Want als je genoeg serotonine hebt, dan heb je genoeg melatonine, kan je lekker slapen, kan je lichaam lekker herstellen, ben je fit en ben je blij.
Heb je darmproblemen en/of spijsverteringsproblemen, dan is de kans groot dat je aanmaak van serotonine op een laag pitje staat en dus ook niet genoeg van het melatonine hormoon kan aanmaken. Zo zien we ook vaak dat depressieve gedachten niet zozeer te maken hebben met de psyché, maar uit een darmflora die helemaal uit balans is geraakt. Wil je meer weten over je darmflora, klik dan hier.
Slaapmedicatie
Een veelgehoorde stap in de reguliere geneeskunde is dat ze overgaan op slaapmedicatie, zoals benzodiazepines – Z-slaapmiddelen – Antidepressiva – Antihistaminica – kalmeermiddelen. Deze middelen zullen in het begin zeker werken, maar het vervelende is dat er ook een verslavend effect ontstaat, én je hebt er in de loop van de tijd steeds meer van nodig! Beter is dus om te zoeken naar de aard van je klacht. Waarom kun je dan niet slapen? Ik kan je daar zeker bij helpen. Als je mijn hulp hierbij wil, maak dan eens een afspraak.
Natuurlijke slaapmiddelen
Gelukkig zijn er ook natuurlijke slaapmiddelen die je kunnen helpen om een betere nacht te maken. Dit zijn:
- Bananen (dan de rijpe – tegen het bruine aan)
- Thee zoals kamille – lavendel – citroenmelisse – valeriaan – gember
- Kersen – tomaten – zaden – noten – walnoten
- Magnesium (baden)
- Sauna
- Wandelen voordat je gaat slapen
- Yoga – mindfulness – ontspanningsoefeningen
Voedingsstoffen voor de aanmaak van je slaaphormoon
Je raadt het al: je slaaphormoon ‘melatonine’ heeft voedingsstoffen nodig om aangemaakt te kunnen worden. Je hebt al kunnen lezen dat deze bestaan o.a. uit: noten – zaden – walnoten – kersen – bananen. Het zijn allemaal voedingsmiddelen waar veel bouwstoffen/voedingsstoffen in zitten voor de aanmaak van je slaaphormoon.
Maar soms kan het allemaal zo in de war zijn dat zelfs deze voedingsstoffen niet meer helpen om je te laten slapen. Dat kan dan weer te maken hebben met je neurotransmitters – de voorloper stofjes van je hormonen! Je hebt neurotransmitters die je activeren (zoals dopamine) maar je hebt ook neurotransmitters die je tot rust brengen (gaba). Wist je dat je op een vrij simpele manier kunt toetsten in hoeverre jouw neurotransmitters op orde zijn? Ik maak daarvoor gebruik van het Neuro4profiel. Dat is een vragenlijst die je invult en het rapport geeft aan in hoeverre je neurotransmitters in balans zijn. Als je dat weet, dan kun je daar een gerichte behandeling op inzetten zodat je weer in balans raakt en weer kunt gaan slapen! Je bestelt deze test in de webshop .
Laat me je helpen zodat je weer kan slapen
Hoe fijn zou het zijn als je weer een volledige nacht kunt slapen en dat je uitgerust wakker wordt? Het is echt mogelijk. In de praktijk heb ik al meerdere mensen geholpen om gewoon weer lekker te kunnen gaan slapen. Heel vaak zijn het achterliggende oorzaken waar je zelf geen weet van hebt dat die met het slapen te maken hebben. Wil je ook geholpen worden om weer een goede nachtrust te hebben, maak dan een afspraak.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!