Nu de zomer weer voorbij is en de kinderen allemaal weer naar school zijn gegaan is voor (bijna) iedereen het “normale” leven weer begonnen. Sommigen onder ons kunnen weer gewoon naar het werk, anderen verdelen de uren tussen thuiswerkplek en buitenshuis werk en weer anderen werken thuis. Doordat de herfst langzaam zijn intrede doet, verandert er ook iets in de lucht.

Overdag kan de zon nog flink schijnen, maar het wordt ook vochtiger. Je merkt dat je was buiten langzamer droogt. En met dat het vochtiger en ook kouder wordt zien we ook vaak dat deuren gesloten blijven. Ramen gaan dicht, de verwarming gaat aan, en er wordt een ideaal milieu gecreëerd voor virussen en bacteriën. De oorzaak van een slijmerige hoest. En dáár kunnen kinderen best veel last van hebben.

Slijmerige hoest bij kinderen

Natuurlijk is het normaal dat kinderen een keer ziek moeten worden, dat is ook goed voor ze om hun weerstand op te bouwen. Maar wat we ook vaak zien is dat de virussen die de luchtwegen aantasten een vaak vervelende en aanslepende hoest met zich meebrengt. Zo’n hoest waarvan je denkt, houdt het nog een keer op!

Het slijm wat in de longen wordt geproduceerd om de virusinfectie te bestrijden kan taai en stroperig zijn. En bovendien lastig op te hoesten door de kinderen; je hoort dat ze maar blijven hoesten. Het slijm wat in de longen zit, kan er niet goed uitkomen.

Vitamine D

Vitamine D in de wintermaanden

Gelukkig hebben we een mooie zomer gehad en alle kinderen hebben naar hartenlust buiten kunnen spelen en van de zon kunnen genieten. Hun lijfjes hebben genoeg vitamine D aangemaakt zou je zeggen. Maar als een kind ziek is, wordt de voorraad die is opgeslagen eerder verbruikt dan je denkt. Houd daar dan ook rekening mee en geef je kind een (goed) vitamine D supplement. Zeker als het al wat vaker ziek is (geweest). Lees in de blog ‘Waarom is vitamine D belangrijk?‘ meer over vitamine D. 

Darmen en longen staan met elkaar in verbinding

Wist je dat onze longen in verbinding staan met onze darmen? En dat onze darmflora een cruciale rol speelt bij longklachten?

Je darmflora beschermt als het ware het tere longweefsel

Dat onze darmflora belangrijk is dat wisten we inmiddels wel. Maar dat je darmflora dan ook zoveel invloed heeft op je longen, dat was misschien wel minder bekend.

Onze longen bestaat uit slijmvliezen en ook onze darmflora bestaat uit slijmvliezen, en die reageren op elkaar. Een verstoorde darmflora is dus gelinkt aan een verstoorde immuniteit in de longen. Uit onderzoek is gebleken dat veranderingen in de darmflora ook te maken kan hebben met astma.

De eerste 1000 dagen van je kindje

Een goede opbouw van de darmflora met de juiste darmbacteriën is dan ook essentieel in de eerste 1000 dagen van je kindje. In deze periode wordt immers de gehele darmflora aangemaakt. Wat we vaak zien is dat er juist in die eerste 1000 dagen bepaalde darmbacteriën niet goed tot ontwikkeling komen. De aanleg en opbouw van het o zo belangrijk immuunsysteem raakt uit balans. Veel snottebellen, vaak hoesten (ook slijmerige hoest) oorontstekingen, astma en een pinda allergie liggen dan ook op de loer.

Slijmerige hoest en het gebruik van wikkels

Bijenwas wikkels worden al eeuwenlang gebruikt, en de heilzame werking daarvan mist zeker zijn uitwerking niet. Zeker voor hele jonge kinderen is het toepassen van wikkeltherapie een welkome aanvulling op de reguliere aanpak. Het kind ervaart de heilzame werking van de bijenwas wikkels. Hieronder een recensie van iemand die het heeft gebruikt voor haar zoon.

“Een tijmwikkel voor mijn zoontje gekocht. Nadat ik zelf al een aantal nachten wakker lag van mijn eigen gehoest heb ik hem voor mezelf gebruikt. Goede uitleg van Marianne gekregen en, ik was er zelf verbaasd over, na twee nachten de wikkel gebruikt te hebben nergens last meer van. Super!”

Alhoewel ik er in het verleden wel mee heb gewerkt, ligt het niet meer in de lijn van mijn praktijk om het aan te bieden in de webshop. Mijn collega Marianne is hier wel mee verder gegaan. Je kunt op haar website alle informatie vinden over de verschillende toepassingen.

Geen melkproducten bij slijmerige hoest

Slijmerige hoest en het gebruik van melkproducten

Heb je al veel last van slijmvormende hoest? Beperk dan het gebruik van melkproducten. Deze zorgen en nu juist voor dat de longen nog meer gaan “verslijmen”.

Slijmerige hoest en het gebruik van supplementen

Er zijn mooie producten te verkrijgen die ervoor kunnen zorgen dat het slijm minder taai wordt. Ook zijn er speciale producten die ervoor zorgen dat de weerstand van het kindje beter wordt.

Meer informatie over een slijmerige hoest?

Wil je hulp bij het gezond maken van je kindje zodat hij/zij niet zoveel meer hoeft te hoesten? Praktijk de Waterlely kan je daar zeker verder bij helpen, dus maak vooral een afspraak. Samen gaan we ervoor zorgen we hoestproblemen sneller worden verholpen.

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!