Spruitjes zijn gezond 

 

Waar komen spruitjes vandaan 

De spruiten komen van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied waar ze al heel lang worden geteeld. In de Middeleeuwen hebben onze voorouders ze naar Nederland meegenomen en zijn wij ze ook gaan gebruiken. Ze zijn ook wel bekend als Brussels sprouts en wist je ook dat er naast groene spruiten ook paarse spruiten bestaan!

Een echte winterse groente 

Alhoewel spruiten het gehele jaar door verkrijgbaar zijn, zijn ze toch het lekkerst als de vorst “er over heen is gegaan”. 
Door de vorst worden de spruitjes nog voller van smaak, vandaar dat de spruit ook een echte winterse groente is. 

Kinderen en spruitjes

Veel kinderen vinden spruitjes helemaal niet lekker! Ze hebben een wat bittere smaak en juist die bittere smaak vinden kinderen vaak niet lekker. Zoet is natuurlijk veel lekkerder, maar spruitjes zijn wel heel gezond. Maar ja maak dat je kinderen maar eens wijs. Je kunt daarom spruitjes wel lekker maken, om ze bijvoorbeeld klaar te maken samen met zoete aardappel, appel of pastinaak die maken je gerecht wat zoeter. 

Maar dan die typische spruitjes geur 

Kook je spruitjes te lang (langer dan 10 minuten) dan komt er een bepaalde (spruiten) lucht vrij. Dit is de zwavel die in de spruiten zit, het beste kun je spruiten daarom ook niet te lang koken.

Een ander voordeel als je de spruiten niet te lang kookt, is dat ze lekker beetgaar blijven én dat de vitamine c die in de spruiten zit niet verdwijnt als je ze te lang kookt. 

Spruiten kun je ook heerlijk roerbakken, roosteren in de oven of stoven in heerlijke roomboter … 

Waarom zijn spruitjes zo gezond 

Spruiten bevatten heel veel vitamine B, vitamine C en vitamine K. Ze bevatten ook nog eens veel vezels en zijn daarom een goede voedingsbron voor onze darmen. Onze darmen kunnen die vezels weer gebruiken om vitamines en mineralen aan te maken. 

Kortom gebruik eens wat vaker de spruit in je wekelijkse voedingspatroon !