In de vorige blog hebben we gezien dat alcohol veel schadelijke werkingen heeft op het lichaam. Merk je dat je last krijgt van klachten en wil je graag stoppen? Lees in deze blog hoe je kan stoppen met drinken!

Wanneer ben ik een overmatige drinker?

Wanneer iemand een overmatige drinker is verschilt per geslacht. Mannen zijn overmatige drinkers als ze meer dan 21 glazen alcohol per week drinken. Bij vrouwen ligt dit aantal op 14 glazen. Dit komt doordat vrouwen alcohol minder goed afbreken dan mannen. Alcohol verdeelt zich over het lichaamsvocht. Mannen hebben meer vocht dan vrouwen. Dit betekent dat de alcohol bij vrouwen minder ruimte heeft om zich over te verdelen. Dit zorgt ervoor dat de alcohol harder aankomt dan bij mannen. Daarnaast wordt de alcohol minder goed afgebroken, omdat vrouwen minder niveaus van enzymen hebben. 

Tips voor het stoppen met drinken

Als je al voor langere tijd dagelijks alcohol nuttigt, is het lastig om ineens te stoppen met drinken. We spreken namelijk van een verslaving. We geven je hieronder wat tips die je kunnen helpen.

 

1. Werk aan de oorzaak

Drinken doe je niet zomaar. Het kan zijn dat je je depressief voelt, eenzaam bent of simpelweg problemen wil vergeten. Met drinken verdwijnen deze problemen echter niet. Ga dus na wat de oorzaak is van het overmatig drinken en probeer daaraan te werken.

2. Verander je gewoontes

’S avonds een drankje drinken is vaak een kwestie van gewoonte. Deze gewoonte kun je gemakkelijk doorbreken. Maak voor jezelf een alcoholvrij drankje, zoek een andere hobby voor in de avond of ga een lekkere wandeling maken.

3. Haal geen drank meer in huis

Om de eerste periode door te komen, is het verstandig geen drank in huis te halen. Voorlopig geen bezoek aan de kroeg en ga verleiding uit de weg. 

4. Zoek een steun en toeverlaat

Er is vast iemand in je omgeving die je steun kan bieden. Denk aan een partner, familielid, vriend of anders professionele hulp. Zodra je merkt dat je weer in de verleiding komt, vraag je hen om hulp. 

5. Beloon jezelf

Lukt het al om van de drank af te blijven? Gun jezelf dan ook een beloning. Bedenk dat je hard bezig bent om van je verslaving af te komen. Je mag jezelf dan af en toe best eens verwennen met een leuk uitje, nieuwe kleding of wat je maar leuk vindt!

6. Bedenk wat de voordelen zijn van het stoppen met drinken

Houd het resultaat ook in het achterhoofd. Heb je een moeilijk moment waarop je toch graag een glaasje alcohol wil nuttigen? Denk er dan aan dat een leven zonder alcohol ook voordelen heeft. Voordelen zijn dat je uitgeruster bent, beter slaapt, tijd hebt voor hobby’s, afvallen en een mooiere huid.

7. Denk aan je gezondheid

Voordelen die we genoemd hebben zijn voornamelijk praktisch. Bedenk dat je gezondheid er ook op vooruit gaat. Voordat je stopt met het drinken, is het kwaad vast al een beetje geschied. Dit hoeft geen probleem te zijn, want we hebben tegenwoordig genoeg kennis waarmee we de schade kunnen beperken. Heeft de alcohol bijvoorbeeld je brein aangetast? Daarvoor hebben we specifieke supplementen en voeding die helpen je brein te herstellen.

Meer informatie?

Wil je hulp bij het stoppen met drinken of juist hulp bij het herstellen van de schade aan je lichaam? Maak dan een afspraak!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!