Vitamine K voor gezonde botten en soepele aderen

 

Steeds vaker komt naar voren dat een optimale vitamine K status gezond voor ons is. Zo zou Vitamine K  bijdragen aan gezonde botten en soepele aderen. Maar waar vinden we vitamine K?

Lange tijd is vitamine K onderbelicht geweest, pas de laatste tijd vinden we steeds meer publicaties over het belang van een optimale status van vitamine K.

 

Vitamine K1 kunnen we eten in de vorm van groene bladgroenten zoals de boerenkool – spinazie – broccoli – spruitjes – sla – doperwten.

 

vitamine k
vitamine k

Vitamine K2 vinden we vooral in gefermenteerde zuivelproducten zoals kwark – yoghurt. Ook de harde- en zachte kazen – boter – eieren en natto bevatten vitamine k2. Natto is trouwens heel bekend onder de Aziatische bevolking.

 

Waar is vitamine K goed voor:

Vitamine K is eigenlijk bij best veel processen betrokken. Zo blijkt dat vitamine K een belangrijke speler is bij onze weerstand. Personen met een lage vitamine k-status bleken een ernstiger verloop van het COVID-19 virus te hebben dan personen met een optimale vitamine k status.

En dachten ze eerst dat vitamine k voornamelijk met hart- en vaatziekten en dan voornamelijk met de bloedstolling en het behoud van de soepele en gezonde bloedvaten te maken had. Recentelijk blijkt dat deze vitamine met de vorming van sterk calciumbindende eiwitten een belangrijke rol speelt in het hebben van gezonden tanden en botten.

 

Vitamine K voor gezonde botten en soepele aderen 

 

 

Vitamine K voor sterke botten en tanden

Calcium is nodig voor de aanmaak van sterke botten en tanden.  Vitamine K bindt het calcium wat van belang is voor een optimale mineraal status in de botten. Daardoor zijn ze in staat om de vorming van calciumfosfaatkristallen te voorkomen. Dat is belangrijk voor de opbouw van sterke botten en tanden, en verkleint de kans op botbreuken.  Wat we zien in de praktijk dat een te lage inname van vitamine K (vaak in combinatie met een laag vitamine d3) kan leiden tot een zogenoemde lage-energie botbreuk bij kinderen of adolescenten in de groei.

 

 

Vitamine K voor soepele bloedvaten

 

Al langer wisten we dat vitamine K voor soepele bloedvaten zorgt. Vitamine k zorgt er namelijk voor dat elastine en collageen vezels die nodig zijn om soepele bloedvaten te hebben, soepel blijven en niet aan elkaar verkleven. Deze zogenoemde vaatwandverkalking (ook wel arteriosclerose genoemd) en de elasticiteit van verstijfde bloedvaten zijn cruciaal bij het hebben van hart- en vaatziekten. Want plaquevorming in de bloedvaten brengt slagaderverkalking met zich mee. Wat een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten.

 

 

vitamine k voor gezonde botten en soepele aderen
vitamine k voor gezonde botten en soepele aderen

Verminderde aanmaak en opname van vitamine K

 

Een tekort aan vitamine K blijkt in de praktijk toch meer voor te komen dan gedacht. Dat kan natuurlijk liggen aan de voeding die men tot zich neemt. Of dat men voeding neemt waar geen of weinig vitamine K in zit. Toch zijn er nog andere factoren die meespelen in de opname van vitamine K.

Het blijkt dat ouderen en patiënten met chronische aandoeningen zoals diabetes mellitus type 2, hypertensie, nierziekten en hart- en vaatziekten een verminderde capaciteit hebben om vitamine K op te nemen.

Gebruik je antistollingsmiddelen zoals bijvoorbeeld “warfarine” dan blokkeren deze de heropname van vitamine K.

Ook het gebruik van antibiotica verstoort het evenwicht dusdanig dat vitamine K producerende bacteriën niet meer in staat zijn deze vitamine aan te maken.

  

Onze darmen produceren ook vitamine K

 

Het belang van een gezonde darmflora en het hebben van de juiste samenstelling van darmbacteriën zorgt ervoor dat vitamine K in de darmen kan worden geproduceerd. Zoals je al hebt gelezen is het gebruik van antibiotica niet een goede keus voor je darmbacteriën. Maar soms is het ook niet anders, heb je geen andere keuze. Bedenk wel dat je het evenwicht verstoort in de o zo fragiele darmbacteriën. Zo kan er buikpijn, diarree, obstipatie of darmklachten ontstaan. gezonde darmen

Heb je toch op advies van je huisarts een antibioticakuur moeten nemen, probeer dan zo snel mogelijk je darmflora met zijn darmbacteriën weer op orde te brengen.

En daar kan ik je zeker bij helpen!

Lees bijvoorbeeld eens de volgende blogs: gezonde darmen; prikkelbare darm, en de blog: darmfora en de mentale gezondheid. Daar denk je misschien niet zozeer aan, maar onze darmen zijn het brein in je buik!

  

Een goede mix met elkaar

Een optimale status is natuurlijk belangrijk voor het hebben van gezonde botten en soepele bloedvaten. Vitamine D3 is in deze belangrijk, en samen zijn ze zelfs nog sterker. Zo bevorderen ze de opname van calcium wat osteoporose kan voorkomen. Over vitamine D hebben we zelfs een apart blog geschreven, deze vind je hier: vitamine D.

Maar zoals je al gelezen hebt is vitamine d ook belangrijk voor een goede weerstand zoals het  COVID-19 virus.  In deze blog lees je de tips om het Corona virus buiten de deur te houden. Voor een optimale vitamine K status, eet je veel groene groenten, gefermenteerde producten, en zorg je dat je een gezonde darmflora hebt met een goede diversiteit aan darmbacteriën.

Vitamine K voor gezonde botten en soepele aderen 

Heb je wel voldoende vitamine D

Wil je weten of je genoeg vitamine d hebt. Dan is er de mogelijkheid om in de praktijk via een bloedafname je vitamine d status te laten controleren. Belangrijk om te weten of je de winter begint met een optimale vitamine d status.  Of dat je misschien nog wat aanvullingen kan gebruiken.  Praktijk de Waterlely laat het bloed controleren bij het laboratorium ProHealth. Bloedprikken kan gewoon in de praktijk, maak daarvoor gerust een afspraak.

 

Meer informatie?

 

Denk jij dat je wel wat hulp kunt gebruiken in het optimaliseren van je vitamine K zodat je weer gezonde botten en soepele bloedvaten hebt?

Neem gerust contact op, of maak een afspraak zodat we samen kunnen bekijken wat we kunnen verbeteren en vooral hoe we het kunnen verbeteren.

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!