Vitamine K is belangrijker voor onze gezondheid dan we voorheen dachten. Wat we al langer weten, is dat deze vitamine de bloedstolling ondersteunt. Maar het blijkt ook dat vitamine K essentieel is voor de activiteit van een speciaal weefseleiwit: matrix Gla proteïne. Dit weefseleiwit bindt calcium, waardoor slagaderwanden, gewrichtskraakbeen en andere zachte weefsels in het lichaam soepel en schoon worden gehouden.
Aderverkalking, oftewel arteriosclerose
Door een tekort aan vitamine K worden bloedvaten hard, stug en gaan ze verkalken. Hierdoor ontstaat (slag)aderverkalking. Vitamine K zorgt ervoor dat er genoeg calcium in de botten blijft zitten en niet binnendringen in de bloedvaten waar het calcium wordt afgezet als plaque. Plaquevorming in de bloedvaten brengt (slag)aderverkalking met zich mee, wat een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten. Zo kan het zijn dat iemand jaren nergens last van heeft en zomaar een heup (osteoporose) breekt. Of opgenomen moet worden, omdat zijn aders zijn dichtgeslibd.
Vitamine K heeft dus ook een gunstig effect op botsterkte. Bij vrouwen in de overgang remt deze vitamine botontkalking (osteoporose).
Hoe zorg ik voor voldoende Vitamine K in mijn lichaam?
Door bepaalde voeding te eten zorg je voor voldoende vitamine K in jouw lichaam. Vitamine K rijke voeding is bijvoorbeeld:
- Groene groenten zoals broccoli, spruiten, boerenkool en spinazie (vitamine K1)
- Natto (vitamine K2)
- In iets mindere mate ook in vlees, eieren en (gefermenteerde) zuivelproducten
Beschikken jouw darmen over gunstige darmflora bacteriën? Dan wordt vitamine K2 ook door jouw darmen aangemaakt. Het is dus van belang om een gezonde darmflora te hebben.
Het meten van Vitamine K
Via bloedtesten is het niet makkelijk om vitamine K te meten. De huidige bloedtesten testen alleen nog maar naar de rol van vitamine K in de bloedstolling. Gelukkig is daar iets op gevonden. De Vita K Meter is – ontwikkelt samen met de Universiteit van Maastricht – op de markt gebracht. Hiermee kunnen we de stijfheid van jouw aderen meten. Hoe dit werkt? Het werkt met een lampje; je klemt je vinger ertussen en het analyseert binnen twee minuten de toestand van de bloedvaten nauwkeurig. Zo kunnen we op een simpele manier de kwaliteit van jouw aderen bepalen. Maar ook hoe het gesteld is met jouw botten (osteoporose). Een vitamine K status is van belang bij:
- Aandoeningen waarbij de opname van vet oplosbare vitaminen in de darm verstoord is
- De Ziekte van Crohn
- Coeliakie (glutenallergie)
- Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten
Inzicht krijgen in jouw vitamine K status
Ben je benieuwd naar de vitamine K status in jouw lichaam? In mijn praktijk maak ik ook gebruik van de Vita K Meter. Zo stellen we eventuele tekorten vast en kan ik je helpen jouw vitamine K tekort aan te vullen. Maak daarvoor gerust een afspraak.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!