De feestdagen met lekkere hapjes, drankjes en gezelligheid zitten er weer op. Voor (bijna) iedereen is december een leuke maand, maar in januari begint het gevoel dat we ongezond hebben geleefd toch weer te dagen. Een goed voornemen, startend op 2 januari, is dan ook vaak sporten en afvallen. Bij afvallen hoort ook gezonder eten, dus denken veel mensen aan een detox kuur. Maar is detoxen wel van deze tijd? En waar is detoxen nu precies goed voor? In deze blog lees je meer!

Ken je het gezegde ‘een opgeruimd huis is een opgeruimde geest’? Hetzelfde geldt voor een ‘opgeruimd’ lichaam. Door je lichaam ‘op te ruimen’ door middel van een detox kuur, word je energieker en vitaler. Een reinigingskuur is in deze drukke en chaotische tijd een noodzaak. Meer dan ooit leven we namelijk in een wereld vol met giftige stoffen, zoals:

 • Uitlaatgassen
 • Voeding die vol zit met chemische E-nummers
 • Vlees, vis en zuivel met antibiotica
 • Groenten en fruit met pesticiden
 • Zoetstoffen
 • Medicijnen
 • Cosmetica
 • Schoonmaakmiddelen en waspoeder

Zelfs het drinkwater is niet meer zo schoon als de natuur het voor ons heeft bedoeld. Je lichaam reinigen door middel van een detox is dus echt van belang! Maar wat is een detox kuur dan precies?

Is een detox kuur wel van deze tijd?

De ene detox hype is nog niet voorbij of de andere detox hype komt alweer langs. Denk aan acupunctuur om je lichaam te ontgiften, yoga, het drinken van citroen-gember thee tot aan het Spirulina voedingssupplement dat nu over komt waaien uit Amerika. Toch wisten onze vroege voorouders het al lang. Het lichaam is gebaat bij een tijdelijke onthouding van (veel) voedingsstoffen. Door het tijdelijk weglaten van voeding die we niet dagelijks nodig hebben komen afvalstoffen vrij. Afvalstoffen die opgeslagen liggen in het lichaam, vaak ver weg gestopt van onze interne organen af. Een mooie en veilige plek om deze afvalstoffen op te slaan zijn in onze vetcellen. Een mooi systeem van het lichaam om dit zo te doen, want ver weg van onze interne organen kan het de minste schade aanrichten. Bij een detox komen veel afvalstoffen vrij die normaal gesproken worden vastgehouden, maar in feite overtollige ballast zijn voor het lichaam waardoor het niet meer optimaal kan functioneren.

De voordelen van een detox kuur

Een voordeel van het volgen van een detox kuur is dat het de gevoeligheid van insuline verhoogt. Een verzwakte gevoeligheid voor insuline treedt vaak op bij obesitas, en zou ook een rol spelen bij diabetes en hartfalen. De gezondheidseffecten van een detox hebben ook invloed op de autofagie. Dit is een cel-eigen afvalopruimsysteem dat beschadigde moleculen wegwerkt. Met een detox kuur stimuleer je het zelf genezend vermogen van het lichaam.

Daarnaast is een detox kuur goed voor je hoofd. We zien in de orthomoleculaire geneeswijze dat je denkt met je darmen; ze worden ‘het brein in je buik’ genoemd. Wanneer je met een detox kuur de afvalstoffen verwijdert uit je darmen, geeft dit dus ook een opgeruimd gevoel in je hoofd. Hierdoor ben je mentaal vrolijker, opgewekter en je zit fysiek beter in je vel. Dus genoeg reden om te starten met een detox kuur!

Bij welke klachten helpt een detox kuur?

Een detox helpt bij verschillende klachten, zoals:

 • Geïrriteerde slijmvliezen
 • Hormonale problemen, waaronder menstruatieproblemen (overgangsklachten)
 • Hoofdpijn
 • Huidaandoeningen
 • Jeuk
 • Loopneus, verkoudheid en oorklachten
 • Langdurige vermoeidheid
 • Overmatig zweten met een sterke lichaamsgeur
 • Prikkelbaarheid, stemmingswisselingen
 • Prikkelbare darm syndroom
 • Sterk ruikende adem, -urine en -ontlasting
 • Voedselverslavingen
 • Voedsel allergieën

Een detox kuur in drie fasen

Een goede detox kuur bestaat uit drie fasen:

 1. De afbouw: tijdens de afbouw went je lichaam langzaam aan het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen en/of genotsmiddelen;
 2. De detox: afhankelijk van je gekozen detox (mild, streng en zeer streng) laat je in deze fase nog meer voedingsmiddelen weg;
 3. De opbouw: in de laatste dagen van je detox laat je je lichaam weer langzaam wennen aan voedingsmiddelen.

Een detox bestaat, zoals hierboven aangegeven, in verschillende variaties: een milde, strenge en zeer strenge reinigingskuur. Welke voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van je beschikbare tijd, je gezondheidstoestand en je beschikbare wil. Het beste is om een detox kuur onder begeleiding te doen, zodat je weer wat er gebeurd in je lichaam en of dit kenmerkend is bij de detox kuur.

Voor wie is een detox kuur niet geschikt?

Detoxen is niet voor iedereen geschikt. Als je last hebt van bepaalde ziektebeelden zoals anorexia, boulimia of psychische ziekten is een detox kuur niet aan te raden. Ook met een verzwakt immuunsysteem, zwangerschap, tijdens borstvoeding, een acute infectie, als je net geopereerd bent of als je heel jong of oud bent, kun je beter niet beginnen aan een strenge reinigingskuur. Wat je wel kunt doen is onder begeleiding een milde detox kuur beginnen. Hiermee haal je al enorm veel gezondheidswinst.  

Meer informatie?

Wil je meer informatie over het volgen van een detox kuur? Of wil je dit onder begeleiding doen? Neem gerust contact met me op!

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!