Sommigen van jullie hebben het misschien al gehoord. Peter van der Voort – internist en te gast bij Eva Jinek – vertelde dat het hem opviel dat er erg veel mensen op de Intensive Care lagen die te maken hebben met overgewicht. Zouden overgewicht en het coronavirus dan verband houden met elkaar? We zijn in de achterliggende oorzaak gedoken en hebben weer het één en ander uitgezocht.
In onze huidige maatschappij konden (en ik hoop dat we dit snel weer kunnen gaan doen) we op elke hoek van de straat iets ‘lekkers’ kopen. Daar hoefde je echt niet te lang over na te denken. Al lopend in een grote winkelstraat verleidden de geuren jouw zintuigen en kon je kiezen uit bijvoorbeeld een heerlijk verse stroopwafel of een broodje bal met mosterdsaus.
Door het continue beschikbaar hebben van voedsel is de verleiding groot om elke keer weer iets lekkers te eten. Maar is ons lichaam daar wel op gebouwd? Hadden we vroeger ook de hele dag door iets te eten? Ik vraag het me af. Maar goed, we laten die gedachte aan vroeger achterwege. We gaan je tenslotte antwoord geven op de vraag: “Wat heeft overgewicht met het coronavirus te maken?”
Van vet naar verzadiging
We hebben vet in ons lichaam nodig om ons warm te houden en als opslag voor als de tijd komt dat we geen overschot aan voedsel kunnen vergaren. Het vet dat als opslag wordt bewaard maakt een hormoon, en dat hormoon heet leptine.
Wat heeft overgewicht met het coronavirus te maken?
Het hormoon leptine geeft seintjes aan onze hersenen. Als we genoeg hebben gegeten, dan geeft het hormoon leptine een seintje door aan onze hersenen: stop maar met eten hoor, want we hebben genoeg hier. Leptine is dus een soort verzadigingshormoon!
Het gevolg van een te grote vetopslag
We weten nu dat vet leptine maakt en dat leptine zorgt voor verzadiging. Met een beetje vet gaat dit mechanisme helemaal goed, maar bij een overschot aan vet raakt dit mechanisme in de war. Er is te veel vet, en daarmee ook te veel leptine. Dit maakt cellen ongevoeliger voor al die seintjes die er moeten worden verstuurd. Je kunt het vergelijken met telefoonlijnen die overbezet zijn geraakt: het signaal komt niet meer aan of hapert.
Boodschappen die de hersenen moeten bereiken blijven ergens hangen, komen niet meer aan, en je stopt dus niet meer met eten. Op deze manier kom je in een vicieuze cirkel terecht en gaat jouw lichaam steeds meer vragen om nog meer eten. Jouw lichaam vraagt dan voornamelijk om koolhydraatrijke voeding, met veel suikers. Verzadiging is ver te zoeken, want je blijft maar eten.
Veel vetopslag betekent een verminderde weerstand
Met al dat eten, heb je ook geen zin meer om nog eens lekker te gaan bewegen! We krijgen op den duur dan nog meer vetcellen. Nog meer leptine, die steeds minder gevoelig zijn geworden. Al die vetcellen zwellen op en gaan nu stofjes maken die je weerstand doen verminderen. Je bent dus vatbaarder geworden voor een virus. Bijvoorbeeld het coronavirus.
Jouw immuunsysteem/jouw weerstand zal er alles aan doen om de ontstekingsbevorderende stofjes uit te schakelen. Ze hebben ontdekt dat het coronavirus ook nog eens erg slim is. Het virus komt niet zomaar ergens het lichaam binnen, ze gebruiken daarvoor een soort aandok stations. Dit zijn de zogenaamde ACE2 receptoren. Als je meer vetcellen hebt, zijn deze receptoren in meer aantallen aanwezig. Deze ACE2 receptoren bevinden zich vooral in de slijmvliezen, zoals het longweefsel – de mond – keel – ogen en de darmen. Heb je al klachten aan je slijmvliezen? En ook darmklachten? Wees er dan alert op dat het virus kan binnendringen middels deze slijmvliezen.
Wat kan ik zelf doen om besmetting te voorkomen?
We kunnen er natuurlijk voor zorgen dat er minder leptine wordt gemaakt in het lichaam. En dat begint met minder vetcellen. Minder vetcellen betekent: meer bewegen en dan het liefst natuurlijk nuchter. Maar ook:
- Intermittent fasting
- Nuchter bewegen
- Afvallen
- Koolhydraat restrictie
- Voeding aanpassen
Nu blijkt dat ook voeding een medicijn kan zijn. De stof resveratrol kan namelijk helpend zijn om de leptine te doen verminderen. Resveratrol zit in:
- blauwe druiven
- appels
- blauwe bessen
- granaatappel
- olijfolie
- walnoten
Ik denk dat we er samen over moeten gaan nadenken dat voeding en lifestyle nodig is om onze weerstand zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Ga eens wat vaker naar de sportschool. Eet eens wat vaker meer groenten. Want ik denk dat we aan ons zelf moeten gaan werken om zo goed mogelijk zelf bestand te zijn tegen het virus.
We moeten dus zelf aan de slag om onze immuniteit zo optimaal mogelijk te maken.


Meer informatie?
Een vaccin zal nog wel even op zich laten wachten. We moeten dus het heft in eigen handen nemen. Preventief zo goed mogelijk voor jezelf zorgen is daarbij heel belangrijk. Ik kan je daar prima bij behulpzaam zijn! Maak daarvoor gerust een afspraak.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!