De darmflora: we spreken er vaak over. Maar wat is dit precies en wanneer is deze nu gezond? Het eerste dat we je mee willen geven, is dat de darmflora bij iedereen verschillend is. Sterker nog, gedurende je leven verandert de samenstelling van de darmflora continu. Dit komt door factoren die de samenstelling beïnvloeden, bijvoorbeeld voeding. In deze blog lees je meer over een gezonde darmflora en hoe je voor een gezonde darmflora zorgt.

Wat is de darmflora?

Heb je weleens gehoord van micro-organismen? In en op ons lichaam vind je er wel miljarden. De organismen bestaan uit schimmels, bacteriën, virussen en eencelligen. Een groot gedeelte van deze micro-organismen bevindt zich in de darmen. Dat zijn met name bacteriën. Alle micro-organismen in onze darmen samen, wordt de darmflora genoemd. De darmflora heeft de volgende functies:

  • Speelt een rol bij de spijsvertering
  • Genereert een verzadigingsgevoel bij het eten
  • Beschermt de darmwand
  • Draagt bij aan de darmbeweging
  • Ondersteunt het immuunsysteem
  • Produceert vitamines, waaronder vitamine B en vitamine K
  • Produceert neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine

Wat is het belang van een gezonde darmflora?

Uit de eerder benoemde functies blijkt dat de functie van de darmflora van belang is voor goed functionerende darmen. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen aan dat een gezonde darmflora van belang is voor het hele lichaam. Dus niet alleen voor de darmen. Zo blijkt dat de darmflora van invloed is op bepaalde chronische ziektes. Denk aan obesitas, diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Een gezonde darmflora is dus écht van belang. Wat een gezonde darmflora precies is? Dat heeft te maken met de samenstelling van de darmflora. Simpeler gezegd: de hoeveelheid en verhouding van alle bacteriën. En factoren als voeding, antibiotica, een infectie of stress kan deze verhouding beïnvloeden.

Mediterraanse keuken

De invloed van voeding op de darmflora

Een gezonde darmflora heeft een grote diversiteit aan bacteriën. Met de voeding die je eet kun je daarvoor zorgen. Denk aan het volgen van een bepaald dieet. Een Mediterraans dieet zorgt bijvoorbeeld voor een grote diversiteit aan bacteriën. En dat terwijl de Westerse keuken juist tot minder variatie leidt. Dat zit hem met name in het vele bewerkte voedsel met weinig vezels en veel suiker.

Suiker en de darmflora

In veel voedingsmiddelen zit suiker. Van belang is om te bepalen om welk type suiker het gaat: simpele suikers of complexe suikers. De simpele suikers voeden de ‘slechte’ darmbacteriën. De complexe suikers voeden de ‘goede’ darmbacteriën. Je raadt het al: vermijd de simpele suikers en eet juist de complexe suikers. Simpele suikers zitten bijvoorbeeld in koek, snoep en cola. Fruit bevat ook simpele suikers, maar bevat voldoende mineralen en vezels om dit te compenseren en de stoffen minder snel op te laten nemen in het lichaam. Let op: er zit echt verschil tussen fruit in zijn geheel of fruitsap. Een leuk feitje is dat thee of koffie juist een positieve invloed heeft op de diversiteit van de darmbacteriën.

noten en peulvruchten gezonde leefstijl

Eet 30 – 40 g vezels

Er bestaan 2 soorten vezels: de oplosbare vezels en de onoplosbare vezels. De onoplosbare vezels zorgen voor een soepele ontlasting. De oplosbare vezels daarentegen zijn een goede voeding voor je darmbacteriën. Bij het verteren van de oplosbare vezels komen korteketenvetzuren vrij. Die zijn van belang voor het goed functioneren van de darmwandcellen. Deze oplosbare vezels vind je in fruit, groente, noten en peulvruchten. Het gemiddelde Westerse dieet bevat 20 g, maar het beste is om 30 – 40 g vezels te eten.

Het effect van eiwitten en vetten

Eiwitten zijn van belang voor een gevarieerde samenstelling van de darmbacteriën. Het beste is om plantaardige eiwitten te eten. Voor vetten geldt dat je beter onverzadigde vetzuren kunt eten dan verzadigde vetzuren en transvetzuren.

Voeg gefermenteerde producten toe aan je dieet

Om je darmflora te ondersteunen hebben we nog een aantal specifieke, gefermenteerde producten op een rij gezet:

  • Kefir, een gefermenteerde melkdrank die gemaakt is van kefirkorrels
  • Tempeh
  • Natto
  • Kimchi
  • Kombucha
  • Zuurkool
  • Karnemelk

 

Werken aan een gezonde darmflora?

In de praktijk kan ik je goed helpen met het creëren van een gezonde darmflora! Dat kan via voeding en diverse probiotica. Maak snel online aan afspraak!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!