Ontlasting

Normale ontlasting hebben we als we ons voeden met gezonde voeding. Lekker in ons vel zitten, dagelijks lekker bewegen, we niet te veel moeite hoeven te doen om het kwijt te raken, het niet ruikt en als we niet of nauwelijks toiletpapier hoeven te gebruiken.

Wat je nog niet wist over jouw ontlasting

Ontlasting hebben we allemaal, maar toch zit er wel verschil tussen de één en de ander, “dus wat je nog niet wist over jouw ontlasting”

Wat zegt ontlasting over jou….

 

Normale ontlasting

Normale ontlasting hebben we als we ons voeden met gezonde voeding. Lekker in ons vel zitten, dagelijks lekker bewegen, we niet te veel moeite hoeven te doen om het kwijt te raken, het niet ruikt en als we niet of nauwelijks toiletpapier hoeven te gebruiken. De kleur kan variëren van pindakaaskleurig tot donkerbruin (als van chocoladepasta)

 

 

Kleuren van de ontlasting

 

Licht bruin:
Als ontlasting bleek van kleur is dan kan dat duiden op te weinig galproductie, of obstructie van de galwegen. Gal geeft de kleur aan je ontlasting. Je voedsel wordt dan niet goed verteerd.

 

Zwarte ontlasting:
Voedingsmiddelen zoals rode kool of bietjes en het innemen van ijzertabletten kan de ontlasting een rode tot zwarte kleur geven. Ook bepaalde diarreeremmers op basis van actieve kool kunnen zwarte ontlasting geven. Maar zwarte ontlasting kan ook komen door een bloeding in het spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld de slokdarm, maag of dunne darm.

 

Witte of Grijze ontlasting:
Witte of grijze ontlasting kan komen door een te kort aan gal. Gisting in de darm. De spijsverteringsenzymen (lipase) vanuit de alvleesklier worden niet goed afgegeven. Te veel vette voeding consumeren.

 

Groene en gele ontlasting:
Het eten van veel groene bladgroenten of psyllium vezels kan de ontlasting een groen of gele kleur geven. Groene ontlasting kan duiden op een probleem van de galblaas, gele ontlasting ontstaat wanneer de lever meer afvalstoffen produceert. Dat kan komen door het gebruik van alcohol, medicijnen of drugs. Maar ook bacterien zoals de clostridium of salmonella kunnen verantwoordelijk zijn voor deze kleur.

 

Rode ontlasting:
Helderrode bloedsporen kan voorkomen als er een aambei bloedt of er is een scheurtje in de anus dat ervoor zorgt dat tijdens de ontlasting een bloedvaatje gaat lekken.

 

Witte puntjes in de ontlasting:
Wormen of aarsmaden kun je herkennen aan de witte puntjes in je ontlasting.

 

 

De vorm van de ontlasting: 

Type 1: Ontlasting is in verschillende harde brokjes, vergelijkbaar met nootjes. Type 1 ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten en het is vaak moeilijk om dit uit te scheiden. Het is zeker dat je  aan constipatie lijdt, uitdroging, en vol zit met gifstoffen. Dit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl.

Type 2: Deze ontlasting lijkt op “worstjes,” maar is ook erg brokkelig. Type 2 ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je uitgedroogd bent.

 

Type 3: (Normaal): Deze ontlasting lijkt op “worstjes” maar lijkt ook scheurtjes in de oppervlakte te hebben. Type 3 ontlasting wordt als gezond gezien en normaal.

 

Type 4:  (Normaal): Deze ontlasting is meestal zacht en glad, en komt in de vorm van een slangetje. Type 4 ontlasting wordt gezien als normaal en gezond.

 

Type 5Deze categorie ontlasting vormt zachte brokjes met duidelijk zichtbare randen, die makkelijk door het verteringskanaal gaan. Type 5 ontlasting wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte.

 

Type 6: De ontlasting ziet eruit als luchtige stukjes met rauwe randen. Type 6 ontlasting wordt gezien als papperige ontlasting en geeft diarree aan.

 

Type 7: Dit soort ontlasting is het meest vloeibaar en bevat geen vaste stukjes. Type 7 ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege cholera, of een bacteriële, parasitaire of virale infectie.

 

 

 

Herken je eigen ontlasting:

Nu heb je een idee of jouw ontlasting tot de “normale”  behoort.

Als je denkt dat jouw ontlasting wel wat aandacht nodig heeft dan kan ik je daarbij helpen, en gaan we aan de slag om jouw ontlasting weer op orde te brengen.
Middels een ontlastingsonderzoek gaan we op onderzoek uit en kunnen zo de kwaliteit van je darmen in kaart brengen.  De uitslag geeft aan of je ontstekingen hebt, of  je belast bent met een candida, last hebt van schimmels en of dat de bacterie stammen die in je darmen horen te zitten wel op de goede plek aanwezig zijn.
Aan de hand van de resultaten stel ik een persoonlijk behandelplan op en gaan we op weg naar herstel.

Want een goede gezondheid begint in de darm, en ontlasting is daar een eindproduct van.