Wat je nog niet wist over jouw ontlasting
Normale ontlasting hebben we als we ons voeden met gezonde voeding. Lekker in ons vel zitten, dagelijks lekker bewegen, we niet te veel moeite hoeven te doen om het kwijt te raken, het niet ruikt en als we niet of nauwelijks toiletpapier hoeven te gebruiken.
Darmspecialist
Vergoed door de verzekeraar
Psychosociaal coach
Wat je nog niet wist over jouw ontlasting
Ontlasting hebben we allemaal, maar toch zit er wel verschil tussen de één en de ander, “dus wat je nog niet wist over jouw ontlasting”
Hoe ziet jouw ontlasting eruit? Want het zegt iets over je gezondheid.
Normale ontlasting
Normale ontlasting hebben we als we ons voeden met gezonde voeding. Lekker in ons vel zitten, dagelijks lekker bewegen, we niet te veel moeite hoeven te doen om het kwijt te raken, het niet ruikt en als we niet of nauwelijks toiletpapier hoeven te gebruiken.
De kleur kan variëren van pindakaaskleurig tot donkerbruin (als van chocoladepasta)
Tips voor een “normale” ontlasting
* eet zo vers mogelijk
* gebruik geen pakjes en zakjes
* varieer je maaltijden met voldoende verschillende groenten
* neem voldoende rust
* beweeg voldoende
* drink voldoende
Ontlasting niet ophouden
Als je moet, dan moet je. Negeer de aandrang niet. Het ophouden van ontlasting draagt bij aan verstopping. Neem voldoende tijd om naar het toilet te gaan, bijvoorbeeld na het ontbijt. Na een maaltijd komen de darmen in beweging en dat is een goed moment om naar de wc te gaan.
Droge harde keutels
Droge poep of kleine harde keutels kunnen ontstaan als ontlasting te lang in je darm heeft gezeten. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Zachte ontlasting
Dunne of waterdunne ontlasting (diarree) heeft iedereen wel eens. Heb je er vaak of langdurig last van? Dan kan dit verschillende oorzaken hebben: van onschuldig tot ernstig.
Ontlasting met restjes eten
Sommige stukjes in de voeding die je eet, verteren niet. Dit is heel normaal en komt bij iedereen voor, maar het mag niet teveel zijn. Kijk voor de zekerheid eens vaker achterom.
Kleuren van de ontlasting
Licht bruin:
Als ontlasting bleek van kleur is dan kan dat duiden op te weinig galproductie, of obstructie van de galwegen. Gal geeft de kleur aan je ontlasting. Je voedsel wordt dan niet goed verteerd.
Zwarte ontlasting:
Voedingsmiddelen zoals rode kool of bietjes en het innemen van ijzertabletten kan de ontlasting een rode tot zwarte kleur geven. Ook bepaalde diarreeremmers op basis van actieve kool kunnen zwarte ontlasting geven. Maar zwarte ontlasting kan ook komen door een bloeding in het spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld de slokdarm, maag of dunne darm.
Witte of Grijze ontlasting:
Witte of grijze ontlasting kan komen door een te kort aan gal. Gisting in de darm. De spijsverteringsenzymen (lipase) vanuit de alvleesklier worden niet goed afgegeven. Te veel vette voeding consumeren.
Groene en gele ontlasting:
Het eten van veel groene bladgroenten of psyllium vezels kan de ontlasting een groen of gele kleur geven. Groene ontlasting kan duiden op een probleem van de galblaas, gele ontlasting ontstaat wanneer de lever meer afvalstoffen produceert. Dat kan komen door het gebruik van alcohol, medicijnen of drugs. Maar ook bacterien zoals de clostridium of salmonella kunnen verantwoordelijk zijn voor deze kleur.
Rode ontlasting:
Helderrode bloedsporen kan voorkomen als er een aambei bloedt of er is een scheurtje in de anus dat ervoor zorgt dat tijdens de ontlasting een bloedvaatje gaat lekken.
Witte puntjes in de ontlasting:
Wormen of aarsmaden kun je herkennen aan de witte puntjes in je ontlasting.
De vorm van de ontlasting
Type 1: Ontlasting is in verschillende harde brokjes, vergelijkbaar met nootjes. Type 1 ontlasting heeft het langst in de darmen gezeten en het is vaak moeilijk om dit uit te scheiden. Het is zeker dat je aan constipatie lijdt, uitdroging, en vol zit met gifstoffen. Dit is de meest voorkomende ontlasting bij mensen met een ongezonde levensstijl.
Type 2: Deze ontlasting lijkt op “worstjes,” maar is ook erg brokkelig. Type 2 ontlasting geeft aan dat je aan constipatie lijdt en dat je uitgedroogd bent.
Type 3: (Normaal): Deze ontlasting lijkt op “worstjes” maar lijkt ook scheurtjes in de oppervlakte te hebben. Type 3 ontlasting wordt als gezond gezien en normaal.
Type 4: (Normaal): Deze ontlasting is meestal zacht en glad, en komt in de vorm van een slangetje. Type 4 ontlasting wordt gezien als normaal en gezond.
Type 5: Deze categorie ontlasting vormt zachte brokjes met duidelijk zichtbare randen, die makkelijk door het verteringskanaal gaan. Type 5 ontlasting wordt gezien als zachte diarree en is ook een mogelijk risico voor darmziekte.
Type 6: De ontlasting ziet eruit als luchtige stukjes met rauwe randen. Type 6 ontlasting wordt gezien als papperige ontlasting en geeft diarree aan.
Type 7: Dit soort ontlasting is het meest vloeibaar en bevat geen vaste stukjes. Type 7 ontlasting heeft het kortst in de darmen doorgebracht. Dit kan zijn vanwege ernstige diarree vanwege cholera, of een bacteriële, parasitaire of virale infectie.
Wil je ook weer normale ontlasting hebben?
Maak dan een afspraak of bekijk hieronder de producten die je kunnen helpen.
Producten die wij aanbevelen en jou kunnen helpen
Wil je ook van je klachten afkomen?
Herken je eigen ontlasting
Nu heb je een idee of jouw ontlasting tot de “normale” behoort.
Als je denkt dat jouw ontlasting wel wat aandacht nodig heeft dan kan ik je daarbij helpen, en gaan we aan de slag om jouw ontlasting weer op orde te brengen.
Want een goede gezondheid begint in de darm, en ontlasting is daar een eindproduct van.
Over Petra
Even voorstellen! Ik ben Petra Vermeer. Voor geruime tijd ben ik werkzaam geweest in de reguliere gezondheidszorg. Er is een vraag die me daarbij altijd bezig heeft gehouden. Het ‘waarom’.
Waarom worden we ziek? Waarom hebben steeds meer mensen last van een chronische ziekte, darmklachten, allergie of eczeem.
De antwoorden op deze vragen heb ik veelal gevonden tijdens mijn studie Orthomoleculaire Geneeskunde. Deze heb ik aangevuld met meerdere specialisaties op het gebied van darmklachten en zijn invloed op onze hersenen.
Want een gezonde darm (gezonde weerstand) is de basis voor als je een zwangerschaps wens hebt, je zwanger bent, is de basis in de opbouw van de weerstand van je kindje, puber en volwassenen. Want wist je dat zelfs tot 80% van je gehele weerstand komt voort uit je (gezonde) darmen. En dat is toch niet geheel onbelangrijk.
Laat me jou met mijn kennis, ervaring en specialisaties helpen om jou weer te laten stralen.
