In de nieuwsbrief die we begin september naar je verstuurd hebben, hebben we al aangegeven dat je aan je ontlasting kunt zien of je gezonde darmen hebt. Een goede gezondheid begint in je darm, en je ontlasting is daar een eindproduct van. Bij een lichtbruine ontlasting bestaat de kans dat je een tekort hebt aan galproductie, waardoor je eten niet goed verteerd. Bij zwarte ontlasting kan het zijn dat je een bloeding in de dunne darm of slokdarm hebt. En zo zijn er nog veel meer problemen die je kunt herkennen aan jouw ontlasting. Lees vooral verder als je graag wil weten wat je ontlasting over jouw lichaam zegt!
De vorm van ontlasting
Niet alleen de kleur, maar ook de vorm van je ontlasting geeft aan of je darmen gezond zijn. Diarree bijvoorbeeld kan duiden op een bacteriële, parasitaire of virale infectie in je darmen. Brokkelige ontlasting kan juist weer duiden op constipatie. Om je enigszins gerust te stellen, er bestaat ook nog ‘normale’ ontlasting. Deze varieert van pindakaaskleurig tot donkerbruin en ziet eruit als een worst. Als je toch twijfelt of je ontlasting normaal is of denkt dat je darmen niet gezond zijn, kan je in onze praktijk een ontlastingsonderzoek laten uitvoeren.
Of ben je gevoelig voor gluten?
Diarree kan ook duiden op een prikkelbare darm of een overgevoeligheid voor gluten. Overgevoeligheid voor gluten kan leiden tot problemen aan de slijmvliezen, huidproblemen, artrose of zelfs problemen met de hersenen. Als je denkt overgevoelig te zijn voor gluten, kan je een glutenintolerantietest doen. Dit kan ook vanuit huis! In ons blog over gluten of in ons gratis e-book vind je wat meer informatie over gluten en hoe je intolerantie voor gluten herkent.
Heb je vaak pijn in je buik, een opgeblazen gevoel en ziet je ontlasting er nog steeds niet ‘normaal’ uit? Dan heb je misschien wel van het Fodmap-dieet gehoord en/of geprobeerd. Waarom dit niet altijd werkt, daar komen we in het volgende uitgebreid op terug. Wil je graag alvast meer weten? Kijk dan eens op onze webpagina van het Fodmap-dieet!
Mis het niet!
Heb je na het lezen van al deze artikelen nog veel vragen over jouw darmen? Kom dan gerust langs op één van onze lezingen. De eerste avond is inmiddels gepasseerd en was een groot succes. Hier kom je alles te weten over jouw darmen, over eventuele klachten (opgeblazen gevoel, contispatie, diarree, prikkelbare darm, maagzuur, pijn in je buik etc.) die met de spijsvertering te maken hebben en over hoe onze praktijk jou kan ondersteunen hierbij!
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!