In een reeks van verschillende blogs gaan we in op de klachten die ontstaan als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom. Zo publiceerden we onlangs een blog over acute diarree, met daarin 10 tips om de diarree te verminderen. Naast diarree komt ook winderigheid en rommelende darmen vaak voor bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS). Winderigheid en borrelende darmen gaan vaak samen met buikpijn en een opgeblazen gevoel. Erg vervelend! Weet je niet waar de geluiden vandaan komen en wat je eraan kunt doen? Lees dan de blog om zelf direct klachten te verminderen!

Hoe ontstaat winderigheid?

Een bepaalde mate van winderigheid is niet meer dan normaal. Wist je dat een mens gemiddeld 12 – 25 windjes laat op een dag? Van de meeste van deze windjes merk je vrij weinig. Winderigheid wordt veroorzaakt door gas in het maagdarmkanaal. Een bepaalde hoeveelheid gas is bij iedereen aanwezig. Gas komt in het maagdarmkanaal terecht door het inslikken van lucht en door gasvorming die plaatsvindt in de darmflora. De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darmen aanwezig zijn. Deze bewerken onverteerbare voedingsresten die in de dikke darmen terecht komen. Tijdens dit proces vindt gasvorming plaats. Gedeeltelijk wordt dit gas afgegeven door het bloed aan de darmen en andersom. Het overige gas komt vrij in de vorm van windjes.

Stinkende of reukloze winden

We kennen het allemaal wel: de ene keer laat je een zachte maar stinkende wind, en de andere keer is dit een harde maar nagenoeg reukloze scheet. Allebei vervelend, maar wellicht wel interessant om te weten hoe dat komt! Een wind bestaat uit reukloze gassen, zoals stikstof, koolstofdioxide, zuurstof, waterstof en methaan. De zwavelverbindingen die zich in de darmen vormen, zorgen voor de onaangename geur. Deze zwavelverbindingen zijn niets minder dan afbraakproducten van eiwitten, die in de darmflora worden uitgescheiden. Deze verbindingen zorgen dus voor de typerende ‘rotte eieren lucht’. Je raadt het al: door een slechte eiwitvertering gaan scheten stinken!

Voor een stinkende scheet kun je je al behoorlijk schamen. Voor een harde scheet geldt dit net zo goed. In tegenstelling tot stinkende zachte scheten hebben harde scheten vaak te maken met een slechte vertering van koolhydraten. Ook door te weinig eten van koolhydraten gaan darmbacteriën- en gisten hierop los. Ze produceren veel gassen, maar zijn gelukkig (bijna) reukloos.

De hoeveelheid windjes die je laat wordt dus bepaald door de hoeveelheid ingeslikt gas én door gassen die uit voedingsmiddelen worden omgezet. Het geluid van de scheetjes wordt vooral bepaald door de hoeveelheid gas, maar heeft ook te maken met de vorm van jouw sluitspier. Wanneer deze ontspannen is, zal het geluid ook anders zijn.

Voedingsmiddelen die zorgen voor extra winderigheid

Zoals je net hebt gelezen wordt winderigheid onder andere veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht. Momenten waarop je te veel lucht inslikt zijn: roken, kauwgom eten, slurpen, door een rietje drinken of te gehaast eten of drinken. Ook bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor extra winderigheid. Denk aan knoflook, ui, sterk gekruid eten, eieren, koolsoorten, peulvruchten, zuivel, en vezel- en zetmeelrijke voedingsmiddelen. Toch reageert de één er erger op dan de ander.

Winderigheid verminderen

Winderigheid is erg vervelend, zeker als je in een ruimte bent met andere mensen. Daarom staan hieronder een aantal tips om winderigheid te verminderen:

  • Moet je een wind laten? Doe dit dan ook. Het inhouden van windjes maakt het vaak juist erger en het veroorzaakt buikpijn. Is de situatie niet gelegen om een wind te laten? Probeer dan om naar het toilet te gaan.
  • Drink kruidenthee die gemaakt is van gember, kamille of pepermunt. Deze kunnen voor verlichting zorgen, omdat ze kalmerend werken op de buik en het spijsverteringsstelsel.
  • Kauw goed op je eten, zodat het eten ook beter verteerd wordt.
  • Vermijd voedingsmiddelen waarvan je weet dat ze bij jou voor extra gasvorming zorgen. Denk aan de eerder benoemde voedingsmiddelen, maar ook aan koolzuurhoudende dranken en cafeïne houdende dranken.
  • Probeer niet te veel lucht in te slikken tijdens de maaltijd. Eet rustig, neem de tijd en vermijd te veel praten tijdens het eten. 

Prikkelbare darm syndroom behandelen

Om klachten zoals acute diarree en winderigheid te verminderen, is het belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen. Oorzaken kunnen bij iedereen verschillend zijn, dus er bestaat geen eenduidig en standaard behandelplan. Op de pagina ‘prikkelbare darm behandelen’ vind je daarover meer informatie. Je kunt ook altijd vrijblijvend contact opnemen met de praktijk!

Ontvang onze nieuwsbrief!

Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!