Hé hé, eindelijk is de drukke decembermaand om. De feestdagen zijn achter de rug en we hebben het jaar met een mooie oudejaarsavond afgesloten. Goede voornemens zijn uitgesproken, je huis is weer schoon en opgeruimd. Het normale leven neemt zijn vormen weer aan, en dan, ja dan volgt toch wel die hele saaie januari maand.
Had je al last van depressieve gedachten, dan helpt de maand januari niet echt.
De dagen zijn nog donker en lang, het weer niet al te best en als je naar buiten kijkt zie je toch wel heel vaak een saaie grijze bewolkte lucht. Niet iets om heel vrolijk van te worden.
Wat is een winterdepressie?
Een winterdepressie wordt omschreven als het gevolg van een verstoring van de natuurlijke dag- en nachtritmes van het lichaam. Er is ook sprake van een biochemische storing – een zogenaamd tekort aan bepaalde nutriënten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Deze lichten we later in het blog toe. Bij een winterdepressie kan je klachten hebben zoals:
- Extreme vermoeidheid
- Veel behoefte aan slaap
- Het gevoel niet uitgeslapen te zijn
- Prikkelbaarheid
- Slechte concentratie
- Neerslachtigheid – lusteloosheid
- Somberheid
- Neiging om jezelf terug te trekken
Alhoewel de winter sinds jaar en dag de periode is om vooral meer in jezelf te keren en met jezelf bezig te zijn, voelen mensen met een winterdepressie zich vooral afgesloten van zichzelf en anderen om hen heen. Ze voelen zich niet in balans en hebben moeite de dagelijkse routine te volbrengen. Ze hebben last van uitstelgedrag, maar uitstellen maakt gemakkelijke dingen moeilijk en moeilijke dingen nog moeilijker. Door dingen uit te stellen creëer je stress, irritaties en schuldgevoelens, allemaal emoties die energie kosten en je geen stap vooruit brengen. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Wat kan ik zelf doen aan een winterdepressie?
- Eet voldoende voeding die rijk is aan omega 3 vetzuren, zoals vette vis – olijfolie – roomboter – noten – zaden
- Eet gevarieerd en eet veel groene groenten die rijk zijn aan magnesium. Magnesium is het onmisbare mineraal en is zeker een essentiële voedingsbron bij een winterdepressie. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn bijvoorbeeld fruit, pure chocolade en amandelen.
- Beperk het gebruik van koolhydraatrijke voeding
- Ga lekker naar buiten: zonlicht (hoe weinig het ook is) heeft een positieve invloed op je stemming
- Sommige mensen maken gebruik van een lichtlamp, wat ze als erg prettig ervaren
- Probeer een dagritme aan te houden
Wat kunnen nog meer oorzaken zijn van een winterdepressie?
We hebben het al gehad over verstoring in je lichaam – in de biochemie. Verstoringen die je misschien helemaal niet merkt, maar die wel grote (biochemische) gevolgen kunnen hebben.
We lichten er een aantal toe:
-
Je darmen
Ze zeggen wel eens dat je darmen het brein in je buik zijn en daarmee een grote invloed hebben op je stemming. En dat klopt ook wel, want de stof serotonine wordt aangemaakt in je darmen. Serotonine heeft weer invloed op je stemming en zodoende weer op je winterdepressie.
-
Je lever
Je lever is een belangrijk orgaan om allerlei (afval) stoffen te verwerken en uit te scheiden. Werkt je lever niet optimaal? Dan is de kans groot dat bepaalde vitamines niet goed kunnen worden aangemaakt en dat je daardoor meer kans hebt op een winterdepressie. Om je lever optimaal te laten werken, kun je je lever reinigen. Uitleg over het reinigen van je lever vind je in deze blog: ‘10 tips om je lever te reinigen met voeding‘.
-
Je hormonen
Wat hebben hormonen dan te maken met een winterdepressie? Alles! Want als je hormonen niet in balans zijn, de hormoonproductie achteruit gaat of als je bijvoorbeeld in de overgang zit/bent, kan dit zich uiten in een winterdepressie.
-
Je neurotransmitters
Neurotransmitters zijn stoffen die een aansturende of een remmende werking kunnen hebben. Ze zetten bepaalde stoffen in beweging, zoals dopamine (dat je iets gaat doen). Ook remmen ze bepaalde stoffen af, zoals glutamaat, waardoor je niet continue het gevoel hebt dat je maar iets moet doen. Ze behoren tot het zogenaamde endorfinesysteem, wat door bijvoorbeeld stress, ziekte of een disbalans in je lichaam verstoord kan zijn geraakt. Het endorfine systeem vervult nog veel meer functies dan alleen de neurotransmitters en heeft een grote invloed op de winterdepressies.
Om er (voor een deel) achter te komen of jouw endorfine systeem in balans is, hebben we een checklist gemaakt. Download nu je gratis checklist!
Wil je weten of je neurotransmitters in balans zijn? Doe dan de neurotransmitterstest.
Winterdepressie en het gebruik van antidepressiva
Heb je vaker last van depressieve gedachten en komt het elk jaar met het vallen van de blaadjes weer terug? Wellicht heb je al eens gedacht om een antidepressiva te nemen, omdat dat toch de gemakkelijkste weg is. Natuurlijk hebben antidepressiva een werking op je gemoed, maar bedenk dat je daar de oorzaak niet mee wegneemt. Er is een disbalans in je lichaam ontstaan door iets. Juist door op zoek te gaan naar de oorzaak, kan je je winterdepressie oplossen. Er zijn tegenwoordig ook hele mooie natuurlijke middelen die jouw winterdepressie kunnen helpen verlichten en omkeren in wat positiviteit!
Meer informatie?
Wil je meer weten over de oorzaken van een winterdepressie en hoe je de oorzaak van jouw winterdepressie voor eens en altijd kan aanpakken? Maak dan gerust een afspraak! Vergeet niet de gratis ‘Enforfine checklist’ in te vullen. Deze geeft je inzicht in of jouw endorfine systeem in balans is.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!