Met het maken van een strandwandeling ben je ze vast wel eens tegengekomen, de lange slierten zeewier die aangespoeld liggen op het strand. Ze zien er dan niet heel smakelijk uit en stinken ook vaak. Maar wist je dat je zeewier kunt eten en dat ze ook nog eens heel gezond zijn! Zeewier als superfood, we vertellen er in deze blog meer over.
In landen waar zeewier van nature voorkomt, wordt zeewier sinds mensenheugenis gebruikt in voeding als medicijn. In dat soort landen komen cardiovasculaire aandoeningen en een hoge bloeddruk minder vaak voor. Waarom staat zeewier dan niet bij ons op het wekelijkse menu?




Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren.
Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen.
Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels. Het zijn juist de fermenteerbare vezels die een goede voedingsbron zijn voor onze darmbacteriën. Die groeien daarvan en brengen een evenwichtige balans in ons darmstelstel.
Daarnaast zijn vezels belangrijks omdat ze vocht absorberen wat de darm soepel maakt. Het zorgt voor een betere doorstroom wat de stoelgang bevordert. Zeker voor mensen die veel te maken hebben met obstipatie is het eten van vezels van groot belang.
Zeewier en omega 3 vetzuren
Zeewier heeft een relatief hoog gehalte aan onverzadigde en essentiële vetzuren (DHA en EPA). Vooral EPA is een vetzuur dat cardiovasculaire aandoeningen vermindert en het beschermt ons op het risico op na-effecten van een bloedstolsel.
Omega-3 vetzuren spelen ook een belangrijk rol bij de ontwikkelen van de hersenen en ons zenuwstelsel. In ons westerse eetpatroon consumeren wij meer omega-6 vetzuren die een slechte invloed op ons lichaam heeft. Het eten van zeewier is daarom een goede aanvulling om deze vetzurenbalans in normale porties binnen te krijgen.




Zeewier en natrium – kalium
Ons lichaam heeft zout nodig, en dat speelt een belangrijk rol bij diverse processein in het lichaam. In ons huidige voedingspatroon eten we eigenlijk te veel zout. Veel kant- en klare producten zoals brood, kaas, vleeswaren en kant- en klare producten zijn verwerkt en er is veel zout aan toegevoegd.
Een teveel aan zout zorgt voor een verstoring in de vochtbalans, een verhoogde bloeddruk en het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Kalium zorgt ervoor dat de negatieve effecten van natrium gedeeltelijk worden opgeheven. Net als bij de vetzuren is ook een juiste balans vereist. Zeewier heeft, naast een zilte smaak een relatief hoog kaliumgehalte en kan dus goed ingezet worden als gezondere smaakmaker.
Dus bij een warme zomer verlies je veel vocht en ook veel mineralen, je kunt daarvan best duizelig worden. Een tekort aan mineralen kun je dan oplossen door een kopje bouillon te nemen, of een zeewier product te eten.
Zeewier en onze schildklier
En dan misschien wel een van de belangrijkste aspecten van zeewier is jodium. Jodium is van cruciaal belang voor het functioneren van onze hersenen en schildklier. En via de schildklier heeft jodium indirect effect o ons hele metabolisme.


Zeewier en zijn bijzondere smaak
Er zijn nog talloze andere redenen waarom zeewier bijzonder is, maar de belangrijkste is toch wel de smaak. De sushi daar hebben de meeste mensen wel van gehoord, maar wist je dat er ook heel veel verschillende zeewieren zijn, allemaal met een eigen smaak en bereidingswijze.
Heb je inspiratie nodig kijk dan eens op www.zeewierwijzer.nl . Mocht de smaak van zeewier je niet bevallen dan kun je altijd nog kiezen voor een supplement op basis van zeewier. En het zoutvaatje kun je vervangen door een strooibusje met zeewierpoeder.
Eet smakelijk!
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!