Wil je graag zwanger worden? Naast levensstijl & voeding en het verminderen van stress is ook de menstruele cyclus van belang. Een goede, regelmatige cyclus helpt je om de vruchtbare dagen te herkennen. Als je al langere tijd gebruik hebt gemaakt van anticonceptie, dan kan het tot wel een halfjaar duren voordat je cyclus weer op gang komt. In deze blog lees je meer over een (on)regelmatige cyclus, tips na het stoppen met de anticonceptie en het herkennen van vruchtbare dagen.
Stoppen met anticonceptie
Veel vrouwen hebben jarenlang anticonceptie gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Hierdoor is je eigen cyclus onderdrukt. Na het stoppen met de anticonceptie kan het goed een half jaar duren voordat je hormonen in balans zijn. Het nadeel is dat je na het stoppen met anticonceptie bijwerkingen krijgt die lijken op die van een zwangerschap, zoals:
- Onregelmatige cyclus
- Stemmingswisselingen
- Acne
- Buikkrampen en/of obstipatie
- Gevoelige borsten
- Misselijkheid
- Toename van vaginale afscheiding
Onze vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron zorgen voor je menstruatie en een zwangerschap, zorg dat je ze in balans hebt voor je zwangerschap!
Lees in het volgende blog hoe je je hormonen weer in balans kunt brengen, lees meer
Tips voor na het stoppen met anticonceptie
De bijwerkingen zijn het gevolg van alle hormonen die je via de anticonceptiepil of spiraal hebt binnengekregen en nu je lichaam uit moeten. Om dit proces te versnellen, is het van belang om zo gezond mogelijk te leven. Drink daarom 2 liter water per dag en zorg voor een goede nachtrust.
Daarnaast is het verstandig om direct na het stoppen je menstruele cyclus bij te houden. Dit heeft diverse redenen.
* 1. Zo kun je het verschil tussen de cycli bijhouden. Worden deze korter of juist langer?
* 2 Je weet dan of er direct na het stoppen een eisprong heeft plaatsgevonden en je mogelijk al zwanger bent.
* 3 De bijwerkingen van het stoppen met anticonceptie lijken op die van een zwangerschap, dus door je cyclus bij te houden weet je waar je zit in je cyclus en of je eventueel al zwanger bent.
Hoe herken ik een (on)regelmatige menstruele cyclus?
Een regelmatige cyclus duurt tussen de 26 en 35 dagen. Bij een regelmatige cyclus zit er niet meer dan 4 dagen verschil per maand. Let op: ook bij een regelmatige cyclus is het mogelijk dat je niet altijd op dezelfde dag ovuleert. Bij een cyclus van 28 dagen is een eisprong op dag 14 het meest gunstig, omdat je eitje dan voldoende tijd heeft om te rijpen en zich in te nestelen.
Heb je een hele wisselende cyclus? Dus juist een hele lange cyclus, een hele korte cyclus of een hele vroege eisprong (rond dag 8)? Waarschijnlijk komt dit doordat je hormonen uit balans zijn (geraakt). Een hormonale disbalans kan diverse oorzaken hebben.
Een hormonale disbalans kan diverse oorzaken hebben. Praktijk de Waterlely helpt je om de oorzaak te achterhalen.
Hoe meet ik mijn vruchtbare dagen?
Wil je weten op welke dagen je het meest vruchtbaar bent? Gebruik daar de volgende tips voor:
- Houd iedere dag bij hoe je afscheiding eruit ziet. Er zijn 3 ‘soorten’ afscheiding: weinig tot geen, vochtig en wit of plakkerig en helder. Bij de laatste ben je het meest vruchtbaar, omdat je eisprong er dan nog aan komt.
- Gebruik ovulatietesten. Begin hiermee vroeg in je cyclus, zodat je zeker weet dat je het niet mist. Tip: test iedere dag op hetzelfde tijdstip.
- Meet je temperatuur. In de eerste fase van je cyclus, dus vóór de eisprong, is je lichaamstemperatuur gemiddeld 0,2 tot 0,5 lager dan in de tweede fase. Tip: meet je temperatuur direct nadat je wakker wordt in de ochtend.
Hulp nodig van Praktijk de Waterlely?
Heb je een onregelmatige cyclus of heb je andere problemen met je vruchtbaarheid? Praktijk de Waterlely helpt je graag met het achterhalen van de oorzaak.
Voorkomende oorzaken zijn bijvoorbeeld een ongezonde darmflora, een ongezond voedingspatroon, veel stress of niet lekker in je vel zitten
Ik help je graag met het achterhalen van diverse oorzaken zoals een ongezonde darmflora, voedingspatroon. Of hulp bij het verminderen van je stress. Maak daarvoor online een afspraak.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!