Intermittent fasting – periodiek vasten is dat echt wel zo goed voor je? Is het een nieuwe hype of zitten er echt voordelen aan? En hoe begin je met intermittent fasting?
Niet te vaak eten, niet te veel eten en geregeld een maaltijd uitstellen of zelfs overslaan?
Wat vind jij, is dit voor jou ondenkbaar, of zit er toch “iets” achter waarom het toch goed voor je zou kunnen zijn?
Want nadat we zo lang hebben gehoord dat we elke 2 uur “iets” moeten eten omdat anders onze bloedsuiker te snel zou dalen, gaan we het nu hebben over een hele poos niets eten! Help!
Wat voor voordelen heeft intermittent fasting?
Laten we daarvoor eerst eens teruggaan naar hoe het vroeger was. Hoe ons lichaam is ingesteld op honger en dorst. Want hoe gingen we daar destijds dan mee om? Want in de tijd van de jagers en verzamelaars hadden ze geen koelkast, geen winkels die elk uur van de dag open waren. Oké, in het juiste seizoen was er wel voldoende voedsel. Maar dat moest je eerst wel zelf gaan halen. Het woord jager en verzamelaar komt dan ook niet uit de lucht vallen, maar heeft ook een echte betekenis. In vroeger tijden gingen de mannen jagen en de vrouwen verzamelen. Dan kun je bedenken dat noten, bessen, zaden, vruchten en groeten het meest voor de hand lagen om tot hun dagelijkse voedingspatroon te behoren.
En soms hadden de mannen geluk, dan gingen ze jagen en hadden ze vangst. Maar hoe moeilijk lijkt het me om een buffel te vangen, of op een hert te gaan jagen (met de middelen die ze toen hadden). Want weet je wel hoe hard zo’n beest kan lopen. Als ik daaraan denk, heb ik wel grote bewondering hoe ze dat toen hebben gedaan!
Jager en verzamelaar
Maar goed, we dwalen af. Het verzamelen was toch stukken gemakkelijker dan het jagen en voorzag de mensen in hun dagelijkse voedingsbehoefte. Dus kijk je naar hoe wij in al die jaren zijn ingesteld op voeding. Dan is het logisch om te bedenken dat er niet elke twee uur een maaltijd voorbij kwam. Gewoonweg omdat het één heel veel tijd kost om een maaltijd voor te bereiden en twee het ook niet altijd beschikbaar was. Ja, misschien in de zomer als er voldoende fruit en bessen aan de struiken en bomen hingen, maar die waren er in de winter ook niet.
Ons lichaam is dus in oorsprong gewend om met voedselschaarste om te gaan. De overvloed aan voedsel die we in de zomer konden eten, werd omgezet en opgeslagen als vet en was een mooi voorraadje om in tijden van schaarste, de winterperiode door te komen.
Flexibel
Want in de winter was er niet zoveel voedsel voorradig en moesten de mensen het doen van wat gedroogd fruit en noten. Misschien werd er met succes gejaagd, maar een vetpot was het zeker niet. En dan komt dat voorraadje vet dat je in de zomer er aan hebt gegeten goed van pas. Het lichaam moest dus flexibel zijn om over te schakelen van overvloed naar schaarste. Dat noem je ook wel metabole flexibiliteit. Het flexibel zijn van je lichaam om met verschillende overvloeden en schaarste om te kunnen gaan. Je lichaam moet kunnen switchen van overvloed naar schaarste en omgekeerd. Maar dan moet je het wel regelmatig doen!
En nu begrijp je misschien ook dat elke twee uur “iets” eten het systeem van metabole flexibiliteit helemaal onderuithaalt. Want als er elke twee uur “iets” langs komt dan hoeft het lichaam niet te denken, oh ik doe maar even rustig aan want ik weet niet of ik straks nog wat krijg!
Hoeveelheid en frequentie
Met de hoeveelheden en frequenties aan voedsel die wij binnenkrijgen raakt je alvleesklier al helemaal overspannen. Elke keer als er weer “iets” van suiker – glucose – koolhydraten binnenkomt, gaat je alvleesklier als een gek aan de gang om insuline te maken. Want de overvloedige voedingsinname moet ergens weer worden verwerkt en worden afgebroken.
En ja op een gegeven moment denkt die alvleesklier, ik ga alvast maar een portie insuline maken, want er zal zo wel weer “iets” aankomen! Met als gevolg dat er te veel aan insuline in de bloedbaan blijft hangen wat niet verwerkt of verbruikt wordt. En een teveel aan bloedsuiker daar hebben we allemaal wel eens van gehoord toch!
Dat noem je ook wel diabetes!
En nog niet zo heel lang geleden noemden ze dat ook wel ouderdomssuiker. Omdat naarmate de jaren vorderen ons lichaam het helaas niet meer zo goed doet. Alleen het woord ouderdomssuiker is een beetje verschoven naar “jongerensuiker”. Want wat zie ik om mij heen, tieners die al pre diabeet zijn of zelfs al diabetes hebben!
Oké, een deel van diabetes kan erfelijk zijn. Maar heus neem maar van mij aan, echt niet alle 100% van de diabetes tieners of jongvolwassenen zijn erfelijk belast. Maar zijn in een situatie terecht gekomen dat het oer systeem van vroeger wat flexibiliteit bood in tijden van voedselschaarste en voedselovervloed is gaan haperen.
Dus als we weten dat als we elke twee uur “iets” eten we daarmee ons oer systeem volledig uit balans brengen en we daarmee pre diabetes en diabetes mee in de hand werken, dan is het toch niet zo handig om elke twee uur “iets” te eten?
Hoe kunnen we dat weer omdraaien?
Intermittent fasting noemen ze dat ook wel! Het is eigenlijk niets meer dan tijdelijk stoppen met eten. Klinkt best wel simpel toch! Alleen wijst de praktijk vaak wel anders uit. Dat komt omdat we gewend zijn om elke twee uur “iets” te eten, en om dan cold turkey over te stappen op intermittent fasting is wellicht een te grote stap. Daarom adviseer ik vaak, ga eerst eens beginnen met de avond.
Nuttig je laatste maaltijd en neem daarna niets meer in, ook geen appel en ook geen koekje meer bij de koffie. In het begin zul je best wel een beetje trek hebben en word je een beetje flauw neem dan een glas water of wat bouillon. Maar ben je gewend om in de avond niets meer te eten en gaat dit goed, verschuif dan je eerste maaltijd naar later op de ochtend. Totdat je een tijdsbestek van 16 uur hebt zitten tussen het nuttigen van je laatste maaltijd en je eerste maaltijd. En heus, dat gaat niet van de één op de andere dag. Daar heb je tijd voor nodig. Maar je zult merken dat het je steeds gemakkelijker af gaat. Zo lang je in de avond maar niets meer eet!
Je lijf reageert er positief op
Ik vind deze manier van eten best prettig. Ik merk dat mijn lijf goed reageert op het niet eten. Ik voel mij fitter en energieker en ben minder lusteloos. Maar dat heeft bij mij ook een tijdje geduurd hoor!
Er zijn ook andere manieren van intermittent fasting. De manier die we hebben besproken noemen ze de 16 uurs intermittent fasting methode. Maar je hebt ook mensen die de regel van 5 – 2 toepassen. Van de 7 dagen in de week eet je twee dagen maar één maaltijd van 500 kcal. Wat dan vooral uit goede vetten, eiwitten en groeten mag bestaan.
Ik denk dat je voor jezelf een juiste weg moet vinden en doen wat bij je past. Voor de één is dat een intermittent fasting methode van de 16 uurs, de ander gaat voor de 5 – 2 methode.
Wat zijn de voordelen van intermittent fasting
Gelukkig ben ik geen diabeet, maar ik merkte wel dat ik kon schommelen in mijn insuline waarden. Dat merkte ik vooral als ik tussendoor even niets kon eten. Als ik bijvoorbeeld in de file terecht kwam en mijn normale tijd van eten was aangebroken. Had ik dan niets in mijn tas, dan kwam het zelfs voor dat ik begon te bibberen, wazig zag (niet handig in de auto) en ontzettend moe werd. Hoogst irritant vond ik.
Meer groenten, eiwitten en vooral goede vetten
Toen ik mijn voedingspatroon begon aan te passen, meer groenten, eiwitten en vooral meer goede vetten begon te eten, verdween langzaam maar zeker het hongergevoel. Naarmate de tijd vorderde en ik meer vertrouwen had in mijn lijf begon ik ook het intermittent fasting uit te proberen. En warempel had bood voordelen. Nooitgedacht dat ik als Uber Bourgondiër ’s avonds niet meer aan mijn wijntje zou zitten, niet meer de heerlijke nootjes van de Nootzaak erbij zou pakken. En in plaats daarvan een kopje munt- of kruidenthee zou drinken. Tja zo kan het dus verkeren, en ik moet zeggen het suits me, ik voel me er best lekker bij. Maar, ik ben niet heilig en soms smokkel ik, en daar geniet ik dan ook met alle teugen van.
Misschien heb ik je kunnen inspireren om hetzelfde te doen! De weg is hobbelig en zeker niet geplaveid, maar is wel de moeite waard om het te onderzoeken en te gaan doen.
Succes!
Meer informatie?
Ik hoop dat je voldoende inspiratie hebt opgedaan om misschien wel je leefstijl aan te passen. Lukt het nog niet helemaal of wil je wat meer informatie? Maak dan een afspraak, zodat we samen jouw leefstijl kunnen verbeteren.
Ontvang onze nieuwsbrief!
Maandelijks verzenden wij een nieuwsbrief. De nieuwsbrief brengt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van Praktijk de Waterlely! Hierin bespreken we ook alvast ons maandelijkse thema. Abonneer op onze nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws!